"PODRAVINA SVOJEMU GENERALU"

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC


ODRŽANA MANIFESTACIJA „PODRAVINA SVOJEMU GENERALU“

      U Domu „Mladen Markač“ u Đurđevcu na Peskima u srijedu 14. Studenoga 2018. održana manifestacija „Podravina svojemu Generalu“ kojom je obilježena šesta obljetnica izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a održana je u čast generala Mladena Markača koji je i osobno prisustvovao manifestaciji.


    Uz generala Markača manifestaciji su prisustvovali i mnogi gosti. Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, potpredsjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić i Marijan Ružman, Zamjenik gradonačelnice Grada Pakraca Marijan Širac, ravnateljica Opće županijske Bolnice Pakrac i Bolnice hrvatskih veterana Marina Major, Predsjednik uprave Centra za vozila Hrvatske Davorin Pavlović, članica nadzornog odbora Podravke Dajana Milodanović i mnogi drugi.

    Manifestacijom se , dakle obilježava datum 16.studeni 2012. godine kada je na Međunarodnom sudu u Haagu donesena oslobađajuća presuda za hrvatske generale Mladena Markača i Antu Gotovinu. Cijeneći važnost tog datuma ne samo za hrvatske generale nego i za cijelu Hrvatsku te kako se taj važan datum i događaj nebi zaboravio, grupa poštovatelja, prijatelja i sugrađana generala Mladena Markača pokrenula je prije šest godina kulturnu manifestaciju likovne radionice „Peski-Art Đurđevac“ sa svečanom priredbom „Podravina svojemu generalu“ upravo u Đurđevcu, u kvartu Peski gdje je general Markač rođen i proveo djetinjstvo i mladost i gdje se rado vraća i dolazi.

    U sklopu svečanosti održana je i izložba likovnih radova sa likovne radionice „Peski-Art 2018.Đurđevac“, a o umjetničkim dosezima iscrpno je govorio umjetnički stručni voditelj i autor predgovora povjesničar umjetnosti prof.Franjo Horvat. Kako bi širili spoznaju o važnosti donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, ali i promovirajući vrijednosti Domovinskoga rata, doprinosa hrvatskih branitelja i našega podravskoga generala i heroja Mladena Markača hrvatskoj slobodi, likovni radovi daruju se gradovima i ustanovama koji posebno cijene njihov doprinos ili su i sami doprinosili hrvatskoj slobodi.     Nakon što su likovni radovi bili namijenjeni Gradu Đurđevcu, Koprivničko-križevačkoj županiji, nakon Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, Javne ustanove Doma hrvatskih veterana u Lipiku i Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, ove godine likovni radovi see daruju u Opću županijsku bolnicu Pakrac i bolnicu hrvatskih veterana.


      Nositelj organizacije udruga „Peski-Art Đurđevac“ uz suorganizaciju Mjesnog odbora Peski, Turističke zajednice Grada Đurđevca, Udruge žena Peski, Udruge udomitelja za djecu „Osmijeh“ iz Đurđevca i Etno kuća obitelji Karlovčan, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Koprivničko-križevačke županije, Grada Đurđevca i Hrvatskog sabora kulture priredili su bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili brojni izvođači: KUD „Petar Preradović“ Đurđevac i to, mlada folklorna sekcija, tamburaška sekcija i ŽVS „Katarine“, zatim zbor Matice umirovljenika Grada Đurđevca, učenice Gimnazije Dr.Ivana Kranjčeva Đurđevac- Veronika Pintarec i Ema Domović te Matija Vogrinčić koji je prezentirao domaći kajkavski govor.


   U dvosatnom programu izmjenjivale su se točke kulturno-umjetničkoga programa i govornika koji su evocirali uspomene vremena suđenja generalima u Haagu, ali i Domovinskoga rata. U ime pokrovitelja skupu su se obratili gradonačelnik Grada Đurđevca gosp. Hrvoje Janči i izaslanica Župana Koprivničko-križevačke županije i potpredsjednica Županijske skupštine gospođa Verica Rupčić. Organizatorima su se zahvalili i svoje impresije iznjeli su i gosti iz Pakraca gdje organizatori daruju likovne radove sa ovogodišnje likovne radionice ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice Hrvatskih veterana Marina Major i zamjenik gradonačelnice Grada Pakraca Marijan Širac.

    Naročito emotivan govor o vremenu prije izricanja oslobađajuće presude tog 16.11.2012. održala je obiteljska prijateljica generala Mladena Markača gospođa Maja Pavlović koja je izricanje iste pratila sa suprugom generala Markača u sudnici Međunarodnog suda u Haagu, a skupu se također emotivnim govorom obratio i sam general Mladen Markač.VRH