OTVORENA 9. IZLOŽBA BOŽIĆNIH JASLICA "BOŽIĆU USUSRET 2023."

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

OTVORENA 9. IZLOŽBA BOŽIĆNIH JASLICA „BOŽIĆU USUSRET 2023.“
U subotu, 16. prosinca 2023. u prostoru Muzeja Grada Đurđevca otvorena je već tradicionalna izložba božićnih jaslica „Božiću ususret 2023.“. Izložba se održava deveti put, a njeni su organizatori Udruga „Peski-Art Đurđevac“, Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca.

Ove je godine na izložbi izloženo 37 jaslica što je najviše prijavljenih i izloženih jaslica do sad. Autori jaslica su odgojno-obrazovne institucije, udruge i kreativni pojedinci iz 8 hrvatskih županija i hrvatske dijaspore iz Austrije, a jaslice su izrađene od različitih materijala. Korišteni su prirodni materijali poput komušine, drveta, kukuruzovine, slame, gline, tekstila, zatim od raznih recikliranih materijala, ali i danas dostupnih modernih izolacijskih i sličnih materijala, lego kockica, klasične umjetničke keramike, a raznovrsnost načina i tehnika izrade pokazuju maštovitost i kreativnost autora.
Otvorenju su uz organizatore i autore nazočili gradonačelnik Grada Đurđevca gosp. Hrvoje Janči, župnik Župe sv. Jurja mč. Đurđevac vlč. Tomislav Leskovar, autor predgovora izložbe prof. Tibor Martan, etnolog iz Novog Marofa, te brojni posjetitelji među kojima i predsjednik i tajnik Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica iz Zagreba.
Na samom je početku otvorenja okupljene pozdravila viša kustosica i ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel, izrazivši zadovoljstvo što Muzej ugošćuje ovu već tradicionalnu izložbu koja je nastavak suradnje s Udrugom „Peski-Art Đurđevac“. Potom se obratio i predsjednik Udruge, Franjo Mihočka, iskreno zahvalivši svima koji su izložili svoje jaslice, te je istaknuo zadovoljstvo što je ova izložba prepoznata u velikom dijelu Hrvatske, ali i inozemstva, što dokazuje sve veći broj izlagača svake godine.
Prof. Tibor Martan potom je izložio svoje viđenje i mišljenje o izradi i važnosti očuvanja tradicije božićnih jaslica, kao i pojasnio kako su jaslice nekada izgledale u koju su ulogu imale u božićnim običajima. Naročito je istaknuo kako je važno vratiti se izvornom smislu i porukama Božića kroz prikaz jaslica u godini kada se obilježava 800 godina od prvog uprizorenja živih jaslica koje je upriličio sveti Franjo Asiški 1223. godine u šumi kod Greccija u Italiji.
Župnik Župe sv. Jurja mč. Đurđevac vlč. Tomislav Leskovar okupljenima je uputio pozdravne riječi i poruke o važnosti da se Božić koji se dogodio u Betlehemu dogodi i u srcima svake osobe, a jaslice su simbol i poticaj da se to i dogodi.
Na samom se kraju otvorenja publici obratio gradonačelnik Grada Đurđevca, gospodin Hrvoje Janči, pohvalivši organizatore u doprinosu čuvanju nematerijalnih kulturnih dobara koji kroz najšire aktivnosti u koje spada i ova tradicionalna izložba jaslica, a što doprinosi kulturnoj aktivnosti i identitetu grada Đurđevca. Gradonačelnik je zatim svečano proglasio izložbu otvorenom te svim okupljenima čestitao Božić i poželio sve najbolje u nadolazećoj novoj godini.
U kulturno-umjetničkom programu otvorenja svojim nastupom su prisutne posebno oduševili polaznici Dječjeg vrtića „Maslačak“ Đurđevac okupljeni u mlađoj Etno - tradicijskoj grupi pod vodstvom odgojiteljica Dubravke Markovice i Ivane Manolić, a izveli su splet tradicijskih i prigodnih pjesama i plesova uz tradicionalnu čestitku na kraju programa „Daj Vam Bog….“.
Izložba jaslica ostaje otvorena do 7.siječnja 2024. godine , a može se razgledati u radno vrijeme Muzeja Grada Đurđevca.

https://www.youtube.com/watch?v=xCk7oDdVhyw


Podijeli ovu stranicu

VRH