10. izložba pisanica "USKRS U ĐURĐEVCU 2024."

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

ODRŽANA JUBILARNA 10. IZLOŽBA PISANICA "USKRS U ĐURĐEVCU 2024."
U Domu Kulture u Đurđevcu na Uskrsni ponedjeljak 01.travnja 2024. u organizaciji udruge "Peski-art Đurđevac" održana je jubilarna 10. izložba pisanica "Uskrs u Đurđevcu 2024."

Cilj izložbe je promicanje zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara te održanje i promicanje tradicije i tradicijske kulture.
Izložba koju organizira udruga "Peski-Art Đurđevac"je najstarija i najveća izložba na ovom prostoru, a na izložbi je sudjelovao rekordan broj izlagača, čak 41 iz 9 županija kontinentalne Hrvatske. Sudjelovale su odgojne ustanove, udruge i kreativni pojedinci, a izloženo je mnoštvo pisanica od tradicijskih, umjetničkih pa do onih ukrašenih modernim tehnikama i od modernih materijala.
Izložbi su prisustvovali i prisutnima se obratili gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković koji je izložbu i otvorio.
U prigodnom programu otvorenja glazbeni gosti bili su zbor "ADA AGAPE" iz Kladara koji su uz glazbenu pratnju voditeljice Ana-Marije Sobota izveli set prigodnih uskrsnih skladbi.
Predgovor izložbi napisala je Marija Hodalić Peradin, dipl.teolog, vjeroučiteljica u Gimnaziji Dr.Ivana Kranjčeva u Đurđevcu.
Organizatori su upriličili i malu svečanost gdje je predsjednik udruge Franjo Mihočka idejnoj inicijatorici izložbe Ljubici Cestar predao prigodan poklon i zahvalnicu, a povodom jubilarne 10. izložbe.
Tijekom cijelog trajanja izložbe organizirana je i pokazna radionica oslikavanja pisanica voskom koju su prezentirale članice udruge "Mentor" iz Donje Voće iz Hrvatskog Zagorja, a za koju je iskazano veliko zanimanje i drugih sudionika i publike.
Također je organizirano i ocjenjivanje najljepših pisanica i najuređenijih štandova, a uz konstataciju prosudbene komisije da su svi zaslužili priznanje jer je uložen ogroman trud u izradu izložaka te samo sudjelovanje i uređenje izlagačkog prostora, ali su ipak izdvojili tri po njihovoj ocijeni koji su ove godine zaslužili posebna priznanja. To su:
1. Pero Cik iz Đurđevca
2. Dražen Milenković iz Dubrave (Zagrebačka županija)
3. Udruga "Mentor" iz Donje Voće (Krapinsko-zagorska županija)
Organizatori udruga "Peski-Art Đurđevac" zahvaljuju svim izlagačima kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnosti ove izložbe, ali i svih prethodnih izložbi.


PREDGOVOR:

Pisanica-simbol vjere i hrvatske kulture

            Već je stoljećima hrvatski narod, uz sve kršćanske blagdane tijekom liturgijske godine, stvarao različite običaje i tradicije koje su i danas sastavni dio našeg kulturalnog i tradicijskog identiteta. U tim se običajima, a napose u ovim Uskrsnim oslikava vjera, podravski pučki  stvaralački genij, inovativnost  i  ustrajnost za održavanje tradicije Hrvatskog naroda.

          Uz najveći kršćanski blagdan Isusova uskrsnuća vezana je, između ostalih i tradicija ukrašavanja uskrsnih jaja ili Pisanica. Jaje je simbolom Uskrsa postalo jer u njemu prepoznajemo stvarnost rođenja novog života, i na taj način simbolično otkriva duboki smisao i značenje Uskrsa. Naime, ljuska jajeta je čvrsta zatvorena ovojnica koja izgledom podsjeća na „kamen“. Iz tog „kamena“, pod određenim okolnostima (topline i ljubavi) nastaje novi život- pile. Sve nas to podsjeća na Kristov grob koji je bio zatvoren u kamenoj stijeni. Znamo da je  Isus  nakon tri dana slavno ustao iz „kameno okovana groba“, pod određenim okolnostima, Svoje nesebične ljubavi prema nama i dao nam  Novi život .

       Pisanica koja je nastala kao simbol uskrsne pobjede, simbol kršćanske vjere i ustrajne nade, nadahnjivala je ljude iz naše Podravine da svojim umijećem crtanja i oslikavanja pokažu svoju  kršćansku vjeru i zahvalnost Uskrslom Spasitelju. Tako ukrašena Pisanica postala je i u našim krajevima predmetom darivanja koje je često nosilo skrivene osjećaje i najljepše želje za darivanu osobu u uskrsno i pouskrsno vrijeme.

        Pisanica kao simbol Uskrslog Isusa nosila je, a i danas nosi, mnoga vjernička i kulturalna značenja koja obogaćuju i izgrađuju srca ljudi Hrvatskog naroda. I mi Picoki čuvamo tradiciju izrade, ukrašavanja i darivanja Pisanica  i kroz ovu izložbu koju priređuje udruga „Peski-Art Đurđevac“ i na taj način prenosimo bogatstvo naše vjere i kulture našim potomcima. Tako otvaramo nove mogućnosti njihovog kreativnog, kulturalnog stvaralaštva utemeljenim na neprolaznim i svevremenskim kršćanskim vrijednostima.

         Đurđevac, 1.travnja 2024.godine

                                                                                              Marija Hodalić Peradin,dipl.teolog



VIDEO YOUTUBE: AUTOR Branko Novosel 

https://www.youtube.com/watch?v=l167NwjsPIQ


Podijeli ovu stranicu

VRH