"PODRAVINA SVOJEMU GENERALU"

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

ODRŽANA SVEČANOST "PODRAVINA SVOJEMU GENERALU"

 

U Đurđevcu u Domu kulture 15. studenoga 2023. održana je svečanost "Podravina svojemu generalu" kojom je obilježena 11. obljetnica oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a održana je u čast rođena Đurđevčana generala Mladena Markača.


U dvosatnom programu izmjenjivali su se kulturno-umjetnički program i govori pokrovitelja i generalovih prijatelja koji su naglašavali važnost obilježavanja ovog datuma.

Skup je započeo izvođenjem hrvatske himne "Lijepa naša" i minutom tišine za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje nakon čega je prisutne u ime organizatora pozdravio predsjednik udruge "Peski-Art Đurđevac" Franjo Mihočka koji je i vodio program.

U ime pokrovitelja i domaćina prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, zatim zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić te Stevo Culej, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja RH g. Tome Medveda. Skupu su se obratili u ime podravskih načelnika općina Siniša Pavlović načelnik Općine Kloštar Podravski, te vlč. Ozren Bizek vojno-policijski kapelan i župnik župe sv.Jurja u Đurđevcu u vrijeme izčekivanja završetka žalbenog postupka i izricanja oslobađajuće presude, inače generalov prijatelj i danas župnik u Novom Virju.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Rafaela Pokos Vinković koja je izvela hrvatsku himnu "Lijepa naša", zatim Zbor Matice umirovljenika Grada Đurđevca "Đurđeki", Marica Hasan, ŽVS "Katarene", Dječji folklor KUD-a "Petar Preradović" iz Đurđevca, Muška pjevačka skupina KUD-a "Sloga" iz Velike Pisanice, članovi KUD-a "Petar Preradović" Đurđevac Gabrijela Franjić i Borna Šimunic, Kulturna udruga "Sveti Martin" iz Dubrave, te Tamburaški sastav "Podravski bećari".

U sklopu programa predstavljena je i izložba likovnih radova nastalih na likovnoj radionici "Peski-Art 2023.Đurđevac" o kojoj je govorio umjetnički stručni voditelj prof.Franjo Horvat.

Na kraju svečanosti organizatori su generalu Markaču za uspomenu poklonili umjetnički rad Ivane Hadžija, a svečanost je završila zajedničkim glazbenim nastupom svih izvođača i izvođenjem pjesme u čast generala Mladena Markača "Ja sam junak iz doline".


Podijeli ovu stranicu

VRH