LIKOVNA RADIONICA ZA DJECU "OSMIJEH U BOJAMA"-ONLINE - PREZENTACIJSKA IZLOŽBA

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

    S namjerom aktivnog uključenja u obilježavanje Dana otvorenih vrata udruga (DOVU) koje Ured za udruge vlade Republike Hrvatske svake godine obilježava u mjesecu svibnju, udruga „Peski-Art Đurđevac“ u suradnji sa udrugom udomitelja za djecu „Osmijeh“ pokrenula je prije dvije godine provođenje likovne radionice za djecu vrtićkog i školskog uzrasta koja se održavala u Domu „Mladen Markač“ u Đurđevcu na Peskima. Svake godine naziv radionice je drugačiji no uvijek u sebi sadrži riječ „osmijeh“, a ove 2020. godine to je „Osmijeh u bojama“. Osmijeh je najljepši ukras ljudskog lica, naročito dječjeg, te nam je cilj promovirati pozitivan stav prema životu i dakako promovirati umjetnost i kulturu i djelatnosti kojima se bave udruge organizatori.

    Kako ove godine nije bilo moguće, zbog mjera koje se provode zbog epidemije COVID-19, radionicu provesti u pravom smislu, a u želji da u vrijeme izolacije potaknemo aktivnosti i ipak učinimo nešto lijepo na području kulture i umjetnosti, objavili smo javni poziv i pozvali svu zainteresiranu djecu da kod kuće izrade likovne radove i da nam ih pošalju poslikane. Mi smo kao organizatori namjerili izraditi video prezentaciju i objaviti na youtube, mrežnim stranicama udruge te poslati zainteresiranim medijima povodom Dana otvorenih vrata udruga.

    Iako je Ured za udruge Dane otvorenih vrata odgodio, s obzirom da smo već pokrenuli organizaciju ONLINE  likovnu radionicu istu nismo htjeli zaustavljati, te smo promovirali putem medija i društvenih mreža izradu likovnih radova i poticali djecu i njihove roditelje, bake i djedove, tete, stričeve, ali i odgajatelje, učitelje i nastavnike, slikare i sve ostale da se uključe.

    Na naše zadovoljstvo odaziv sudionika je iznad očekivanja, te je na poziv stiglo prijava 89-ero djece što pojedinačno što skupnih prijava iz čak 6 županija sjeverozapadne Hrvatske. Zaprimili smo 149 likovnih radova različitih tehnika i motiva. Kako je izbor motiva i tehnike bio slobodan pristigli radovi su različiti u svim segmentima. Našlo se tu uobičajenih tehnika poput tempera, drvenih i vodenih bojica, ali i akrilika, kolaža, kombiniranih tehnika, umjetničkih fotografija, instalacija pa i skulptura.

      "Peski-Art" je udruga koja promiče kulturu i umjetnost i radujemo što među djecom postoji interes za likovno izražavanje te nema selekcije i ocjenjivanja radova. Sve su nam prijave jednako drage. Svaki dječji likovni rad je hvale vrijedan, a kad mali umjetnici odrastu sami će odlučiti hoće li se i dalje baviti umjetnošću, a mi se naravno, nadamo da hoće.

    Od pristiglih radova složili smo prezentacijsku izložbu, a jedini kriterij kojim smo se vodili kod slaganja prezentacije bio je abecedni red, prvo pojedinačno prijavljene djece, a onda skupnnih prijava. Na kraju su radovi članova udruge „Mali princ“ iz Đurđevca, udruge osoba s intelektualnim teškoćama koje smo, iako nisu djeca, zbog njihovih poteškoća odlučili ugostiti kao posebne goste na našoj radionici.

    Zahvaljujemo svim roditeljima, mentorima, učiteljicama i učiteljima, nastavnicima i odgajateljicama, kolegama slikarima i svima koji su si dali truda i animirali djecu za slikanje te poslikali i poslali radove.


https://www.youtube.com/watch?v=270g08JqC60

https://www.facebook.com/profile.php?id=100007209798910





Podijeli ovu stranicu

VRH