Na retrovizoru vrimena

Josip Budiša

Na retrovizoru vremena
Nedavno sam od dvojice FB prijatelja dobio na poklon dvije knjige kojima je zajednički nazivnik- retrovizor! Evo kako :
Pred vama je još jedna književna poslastica iz fundusa priča, romana i novela autora Josipa Budiše, koji j do sada objavio 10- tak djela. Ovaj put, to je novela „ Na retrovizoru vremena“, intrigantna noveleta iz života dvojice školskih kolega koji su odrasli na selu, išli u istu školu, potom otišli dalje na školovanje u veliiki grad.
Radnju novelete znalački vodi iskusni pripovjedač Budiša , u formi dijaloga dvojice prijatelja Marka i Marina. Izmjenjuju se pasaži iz iz djetinjstva, život sa školovanja , perioda odrastanja u velikom gradu iz vremena bivše države.
Dakako, obojica su završili škole, upoznali prve ljubavi, zasnovali obitelji, bili uspješni u svom poslu, dočekali mirovinu.
„Kuda i što poslije mirovine?“ pitanje je koje tišti svakog budućeg penzionera. Kako organizirati svoj život nakon prestanka rada u kolektivu, kako popuniti višak slobodnog vremena…dvojica prijatelje daju odgovore , primjenjive za svakoga koji je us ličnoj situaciji .
Zov mladosti, uspomene iz djetinjstva , logičan izbor: povratak na selo,u domove iz kojeg su potekli je najbolje rješnje, s kojima su se usaglasile i obje bolje polovice glavnih junaka novelete .
Kuriozitetno, u isto sam vrijeme dobio dvije knjige koje sam pročitao u dahu. Iako su u nekim segmentima slične, nejednake po obimu,(“ Priče iz retrovizora“ su znantno obimnije !), zajednički im je nazivnik ( osim naslova!) žal za vremenom iz mladih dana , koje je nepovratno prohujalo .
Stoga preporučam čitateljima da pročitaju noveletu „Na retrovizoru vremena „ pitko i čitljivo štivo, interesantno i zabavno štivo za odmor. - dr. Izet Hozo

Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH