Puhački orkestar DVD-a Špičkovina

O nama

Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Špičkovina osnovan je 1939.godine te djeluje kao sekcija u DVD Špičkovina. Kontinuirani rad i zalaganje tadašnjih glazbenika temelj su današnjeg Puhačkog orkestra.U sastavu broji 37 članova,te kontinuirano vrši popunjavanje novim članovima preko interne glazbene škole koja djeluje unutar orkestra. Sa djecom rade stručni profesori za svaki pojedini instrument.Osnovni cilj rada škole je podizanje glazbene naobrazbe na području djelovanja, te pružanje mogućnosti djeci i mladima za stjecanje dodatnih znanja . Orkestar bilježi oko dvadesetak nastupa na godinu te nastupa na svim važnijim proslavama i manifestacijama u Gradu Zaboku , Krapinsko-zagorskoj županiji i šire.Stalan je sudionik Smotri puhačkih orkestara DVD-a Republike Hrvatske kao i Županijskih smotri puhačkih orkestara. Od važnijih nastupa izdvajaju se gostovanje na Međunarodnom festivalu puhačkih orkestara u Munderkingenu,u Njemačkoj 1988.i 2004.,te nastupi na Festivalima u Češkoj i Sloveniji. Posebno se ističu nastupi na Državnim smotrama puhačkih orkestara,na koje se orkestar ,kvalificirao i sudjelovao 1985. u Šibeniku, te 2003, 2007 , 2013,2014 i 2015.g u Novom Vinodolskom. Na Državnoj smotri puhačkih orkestara, koja je održana u Novom Vinodolskom 2013 i 2014. godine Puhački orkestar DVD-a Špičkovina dobio je drugu nagradu a 2015 g. prvu nagradu stručnog žirija Hrvatskog sabora kulture u „C“ kategoriji koncertnog programa te je predložen za sudjelovanje na završnoj manifestaciji "Razglednica HSK". Godine 2018. orkestar se na istom natjecanju natjecao u B kategoriji koncertnog programa te je osvojio zlatnu plaketu s pohvalom sa ostvarena 95.67 boda i prvo mjesto te nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu domaću skladbu autora Maria Komazina:Intrada, Fuga i Ples Repertoar orkestra je širok te sadrži program sačinjen od svjetskih klasika,evergreena te popularnih melodija domaćih i stranih skladatelja.

Orkestrom i internom glazbenom školom ravna prof. Ivan Kšenek.


Voliš orkestralnu glazbu?

Znaš ili želiš naučiti svirati?

Odlično! Na pravom si mjestu.

Naše probe održavaju se ponedjeljkom i četvrtkom u 20 sati u prostorima DVD-a Špičkovina. Dođi i saznaj više o mogućnostima priključenja orkestru¨.

Radosno te očekujemo!

Interna glazbena škola djeluje unutar orkestra. Cilj joj je kontinuirano popunjavanje orkestra novim članovima te stjecanje nove naobrazbe djece i mladih. Sa polaznicima rade stručni profesori za svaki pojedini instrument. Upisi se vrše tokom cijele godine, a nastava se održava ponedjeljkom i četvrtkom u poslijepodnevnim satima. 

Pozivamo sve zainteresirane da se obrate voditelju ili dirigentu orkestra kako bi dobili detaljnije informacije.

                              

Ivan Kšenek

Rodom iz Pleternice, gdje uz osnovno školsko obrazovanje i prve solo pjevačke nastupe završava Osnovnu glazbenu školu u Požegi na harmonici.

Nastavlja srednjoškolsko glazbeno obrazovanje u vojnoj školi u Beogradu i Sarajevu. Ondje uz harmoniku stječe i vještine sviranja roga na kojem je potom 1997. godine diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Stjepana Mateića. Pohađao je seminare za rog kod najvećih svjetskih imena današnjice, Radovana Vlatkovića i Hermanna Baumanna.

Djelatna vojna osoba je od osnutka Orkestra hrvatske vojske, a od 2014. godine obnaša dužnost predvodnika orkestra.

Svoja prva pedagoška iskustva započeo je u Glazbenoj školi Požega

od 1999. god. pa sve do 2010.

Kasnije započinje i pomaže u otvaranju klase roga u Glazbenoj školi Elly Bašić u Zagrebu i u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima.

Prve seminare za dirigiranje pohađa kod maestra Tomislava Fačinija, potom kod maestra Mladena Tarbuka i maestra Mire Saje. 2017. godine završio je petogodišnju dirigentsku školu u Ljubljani kod istaknutog i svjetski priznatog nizozemskog dirigenta Jana Cobera. Od 2006. dirigira amaterskim puhačkim orkestrom u Tuhelju, a od 2007. i u Špičkovini. Sa oba orkestra sudjeluje na državnim natjecanjima, smotrama i drugim manifestacijama. Vodi brigu o muzičkoj edukaciji, te je tako do sada poučio i muzikom zaokupirao na desetke mladih.


Podijeli ovu stranicu

VRH