POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Mreža hrvatske kulture

Pjesme i plesovi Hrvata - cjelovečernji koncert FA Turopolje

FA Turopolje Vas poziva na cjelovčernji koncert Pjesme i plesovi Hrvata koji će se 7.12.2019. održati u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica s početkom u 19.30. Ulaz je slobodan, a koncert je dio svečanosti obilježavanja dana Grada Velike Gorice.

Opširnije
22. dječji folklorni susreti

Folklorni ansambl 'Turopolje' Velika Gorica  ove subote 30.11.2019. organizira  22. Dječje folklorne susrete u sklopu kojih u Veliku Goricu stiže više od 250 plesača, pjevača i svirača iz cijele Hrvatske.
Dječji folklorni susreti okupit će mlade folkloraše iz FA 'Linđo' Dubrovnik, KUD-a Preporod Dugo Selo sa dvije grupe, FD-a Otočac, Dječja sekcija Čerišnjice , KUD-a Januševec iz Prigorja Brdovečkog te četiri grupe FA Turopolje. Program se održava u Dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta i započinje u 18:30 sati.

Opširnije
DANI OTVORENIH VRATA MATICE UMIROVLJENIKA GRADA ZAGREBA

MUGZ je krovna organizacija 34 udruge umirovljenika grada Zagreba. Matica djeluje u područjima brige i skrbi o svojim članovima, organizacijom aktivnog druženja, edukativnih, sportskih i rekreativnih radionica, izleta i humanitarnih aktivnosti te međugeneracijske suradnje.

U sastavu udruga djeluju brojne sekcije: literarna, likovna, zborsko pjevanje, folklor, kiparska, šivanje narodnih nošnji, vezenje, izrada etno nakita, izrada ukrasnih predmeta i suvenira.

Dani otvorenih vrata tradicionalni je događaj kojim se deveti put obilježava protekla godina rada udruga MUGZ-A.

Više sekcija će u okviru Dana otvorenih vrata izlagati svoje radove. To su literarna i likovna sekcija, te izrađivači ukrasa.


Opširnije
Promocija fotomonografije Tradicijsko ruho ogulinskog kraja

Autorica Nikolina Luketić Delija  poziva sve zainteresirane na svečanu promociju svoje fotomonografije "Tradicijsko ruho ogulinskog kraja".

Promocija će se održati u petak, 29. 11. u 19:00 sati u svečanoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda (Gundulićeva ulica 6), a promotori će biti Ivica Ivanković, Ivan Ivančan, Slavica Moslavac, Davor Trupković i Josip Forjan. Program će upotpuniti  Vokalni ansambl KUD-a "Klek" i Folklorni ansambl KUD-a "Klek". Organizirana će biti i revija "Tradicijsko ruho ogulinskog kraja".  Ova  fotomonografija na 384 stranice donosi obilje stručnih tekstova o ogulinskoj narodnoj nošnji te preko 400 vrhunskih fotografija, načinjenih na preko 40 lokacija ogulinskog kraja.

Opširnije
10. obljetnica tamburaškoga sastava „Zlatni Zvuci Duisburg“

23.11.2019 održan je jubilarni koncert pod imenom „Zlatne žice života“ u crkvi sv. Josipa, hrvatske katoličke zajednice u Duisburgu. Tamburaški sastav niknuo je prije 10 godina iz folklorne skupine ADRIA Duisburg, koja već 17 godina intenzivno djeluje ovdje u ruralnom području Njemačke.

Koncert su posjetili mnogobrojni hrvatski i njemački gosti iz cijelog područja Nordrhein-Westfalije, među kojima je bio i generalni konzul RH iz Düsseldorfa doc. dr. sc. Ivan Bulić. Voditeljica orkestra Tanja Maleš-Krznar, pod pokroviteljstvom fra. Vidana Miškovića i predsjednika Saveza Hrvata Josipa Šošića, organizirala je ovaj jubilarni koncert, započevši koncert izvedbom „Aleluja“, koja je sve goste dostojanstveno uvela u tamburašku večer. Voditeljica programa, Gabrijela Galić uvela je goste citatom: “Glazba daje glas onom, što ne može biti rečeno, a o čemu je šutjeti nemoguće.” – Victor Hugo i opisala svima od kojih se instrumenata sastoji jedan tamburaški orkestar. Gosti su imali i priliku zapjevati s orkestrom mnoge poznate hrvatske pjesme. U stankama, praćenim tamburaškom glazbom, pročitana su, po prvi puta, tri pisma Tanje Males-Krznar pod nazivom: 1.563 km daljine, koja su čitale Ana-Marija Munivrane, Jadranka Munivrana, Manda Oršulić i Jelena Garić, članovi folklorne skupine ADRIA Duisburg. U tim pismima mnogi gosti su se prepoznali i bar na tren mislima i srcem otputovali u svoje rodne zavičaje. Publika je to nagradila velikim pljeskom i suzama. Tamburaški sastav osnovan je prije 10 godina, započevši prvim tamburaškim seminarom ovdje u Duisburgu, pod voditeljstvom Tanje Maleš-Krznar. Intenzivno i dugo su se članovi pripremali na ovaj večernji koncert, birajući najljepše kompozicije i aranžmane hrvatske tamburaške i europske glazbe. Slušajući njihove izvedbe, gosti su putovali cijelom Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Članovi orkestra dolaze iz različitih krajeva naše domovine, na primovi: Viktorija Galić iz Čepina, Marija Bikić iz Tomislavgrada, na bas primovima: Marko Maračić iz Gospića, Mario Kopilaš iz Širokog Brijega, Samir Vidović iz Osijeka, na kontri: Vladislav Lenđer iz Vinkovaca, na berdi: Mario Babić i Marijo Maleš, na violini: Nina Vidović i voditeljica na basprimu i violini: Tanja Maleš-Krznar. Tamburaši su u mnogim izvedbama srdačno zapjevali i popratili u jednoj izvedbi solistice Anu Šakotu i Jelenu Garić.

Na kraju koncerta svečano su dodijeljene zahvalnice udruge, koje je, uz riječi zahvale, predao predsjednik Saveza Hrvata iz Duisburga, Josip Šošić. Članovi orkestra bili su veoma iznenađeni, kad im je predsjednik Josip Šošić dodijelio brončane diplome Hrvatskog sabora kulture. Također, pet članova dobilo je brončane diplome za svojih 10 godina djelovanja u orkestru. Sama voditeljica se na kraju zahvalila riječima cijeloj publici: Ovo je nematerijalno hrvatsko blago, koje trebamo njegovati i čuvati, jer imamo na što biti ponosni, na naš tamburaški sastav Zlatni Zvuci Duisburg, na ovih devet glazbenih umjetnika, koji su nositelji našeg nematerijalnog hrvatskog blaga ovdje u tuđini. Na kraju koncerta odzvanjala je izvedba “U san mi dođu tambure” . Gosti su na kraju koncerta ustali, zagrlili i zajedno s tamburašima zapjevali. Pljesak i suze bili su nagrada i zahvala tamburašima na ovom predivnom koncertu. Poslije koncerta, u misijiskim prostorijama, dobrotvorne ruke tamburaša, folkloraša i prijatelja pripremile su domjenak s hrvatskim specijalitetima, a nakon toga se feštalo i pjevalo uz tamburaše do ranojutrarnjih sati.

Jedan predivan jubilrani večernji koncert koji će mnogi gosti još dugo pamtiti.

Video koncerta pogledajte OVDJE.

Opširnije
Tamburaški Koncert “Zlatne žice života”

Srdačno Vas pozivamo u subotu 23 studenoga 2019 godine sa početkom u 19 sati u crkvu Sv. Josipa Dellplatz-Duisburg, gdje će se održati jubilarni koncert tamburaškoga sastava “Zlatni Zvuci” iz Duisburga.

Koncert pod nazivom „Zlatne žice života“ pružiti će Vam umjetnički program pun iznenađenja. Vašim dolaskom možete najbolje podržati ovaj mladi umjetnički tamburaški sastav, koji se već dugo priprema za ovaj koncert.

Tamburaški sastav osnovan je prije 10 godina u Duisburgu. U proteklih 10 godina djelovalo je i prošlo kroz tamburašku edukaciju preko 25 članova iz svih misija NRW – pogotovo Mülheim a. d. Ruhr / Wuppertal / Duisburg. Trenutno djeluju 8 članova, vjerno cijelih 10 godina, pod vodstvom Tanje, Maleš-Krznar.
U proteklih 10 godina pratili su folklorno društvo ADRIA, pod pokroviteljstvom udruge Saveza Hrvata i hrvatske katoličke misije Duisburg.
Tamburaški sastav najčešće slušamo velikim blagdanima, na misnom slavlju u crkvi sv. Josipa u Duisburg.
Kompozicije koje izvodi orkestar su transkripcije majstora evropske muzike i originalnih kompozicija pisanih za tamburaški orkestar.
Dođite i uveličaj te ovaj predivan koncert – koji će svima nama kroz tamburašku glazbu, bar na tren zagrijati naša srca i duše –ovdje u tuđini, daleko od naših zavičaja.

Nakon koncerta biti će ponuđeno piće i jelo u prostorijama misije – direktno preko puta crkve sv. Josipa, kako bi profeštali svi zajedno 10 godina rada naših tamburaša.

Ulaznice za koncert su u predprodaji – radi ograničenoga broja karata molim Vas rezervacije vršite pod emailom: adria-folklor@yahoo.de

Ulaz: 18:30 sati
odrasli: 9 €
od 12 - 17: 5 €

Opširnije
07 samoborski tamburatorij

Pozivamo Vas na VII. Samoborski tamburatorij koji će se održati u subotu 23. studenog 2019. godine s početkom u 19,00 sati u Dvorani PUO Samobor.

Na ovogodišnjem izdanju Samoborskog tamburatorija sudjelovat će tamburaško društvo Gaj, Zagreb, tamburaški orkestar KUD-a Kašina, Subotički tamburaški orkestar, Subotički tamburaški kvartet, Tamburaški sekstet Glazbene škole Ferdo Livadić, stariji tamburaški orkestar TD Ferdo Livadić i vokalni ansambl Samoborke. Voditelj programa je Drago Celizić.


Opširnije
VRH