42. SUSRET HRVATSKIH ZAVIČAJNIH KNJIŽEVNIKA

Mreža hrvatske kulture

Susret hrvatskih zavičajnih književnika, književna manifestacija u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture okupit će u subotu 24. lipnja 2023. u Velikoj dvorani HSK-a u Zagrebu najuspješnije zavičajne autore iz ranih krajeva Hrvatske. Prozna, poetska i dramska ostvarenja odabrana putem godišnjeg književnog natječaja HSK-a interpretirat će dramski umjetnik Dubravko Sidor i odabrani autori.

Cilj Susreta je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih, neprofesionalnih književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje svih hrvatskih narječja (kajkavsko, čakavsko i štokavsko), afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela te obogaćivanje hrvatske pisane baštine.

U bogatom književnom programu bit će proglašeni laureati ovogodišnjeg književnog natječaja te dobitnici pohvalnica i priznanja HSK-a.

Susretu je tradicionalno prethodio književni natječaj Hrvatskog sabora kulture na kojem je sudjelovalo 108 autora sa čak 418 književnih djela (355 poetskih radova, 50 proznih radova i 13 dramskih djela) pisanih hrvatskim standardnim jezikom te hrvatskim narječjima.

Pristigle radove vrednovali su književnici Darija Žilić i Miroslav Mićanović te dramatičarka i kazališna kritičarka Gordana Ostović, koji su za Susret odabrali najbolja poetska, prozna i dramska ostvarenja. Sukladno odlukama Povjerenstva, na Susretu će najuspješnijim autorima biti uručena Priznanja, Pohvalnice te Plakete Hrvatskog sabora kulture: Plaketa „Mihovil Pavlek Miškina“ za dijalektalno pjesništvo i pjesništvo na književnom standardu, Plaketa „Slavko Kolar“ za prozu i Plaketa „Kalman Mesarić“ za dramsko stvaralaštvo.

Odabrane radove interpretirat će dramski umjetnik Dubravko Sidor i odabrani autori.

Prijenos iz Velike dvorane HSK-a moguće je pratiti na Facebooku i YouTube kanalu Hrvatskog sabora kulture u subotu, 24. 6. od 11 h. (osobni dolazak na Susret u Veliku dvoranu HSK potrebno je obavezno najaviti organizatorima prijavom najkasnije do 20. lipnja 2023. putem poveznice https://forms.gle/8HHRQiwXDNisVXDs5

Materijalnu potporu 42. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika osigurali su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb.

Pozivamo sve odabrane autore, kao i sve ljubitelje pisane riječi da nam se pridruže i budu dio bogatog književnog programa za koji su zaslužni odabrani zavičajni književnici.Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH