POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Kulturna udruga Sveti Martin Dubrava

4.međunarodna on line izložba


TRADICIJA ŽIVI – 4. IZLOŽBA PISANICA „USKRS U DUBRAVI“

Uskrs kao najveći kršćanski blagdan, simbol je nade i spasenja, simbol pobjede života nad smrću,simbol rađanja novoga života. Iz tog razloga u narodu je za Uskrs uvriježen običaj posebnog odnosa prema jajetu kao simbolu života. Iz jajeta se rađa novi život, te ono na taj, čovjeku najpristupačniji i jednostavan način, simbolizira upravo ono što se dogodilo na blagdan Uskrsa.

Pored toga što su jaja obavezna namirnica blagovanja kod blagdanskog stola u većini kršćanskih naroda povodom Uskrsa se razvila tradicija bojanja, a s vremenom i ukrašavanja jaja koje je poprimilo obilježje prave male umjetnosti i to do te mjere da je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ukrašavanje jaja – pisanica uvrstilo u red zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH.

Potaknuti tom činjenicom prije nekoliko godina sadašnji članovi Kulturne udruge „Sveti Martin“ bili su inicijatori da se i u Dubravi organizira izložba tih malih umjetničkih djela. Nakon tri godine kada su izložbe pod nazivom „Uskrs u Dubravi“ uspješno održavane u prostoru školske sportske dvorane Osnovne škole Dubrava, epidemija bolesti covid-19 onemogućila je prošle godine održavanje ove manifestacije.

Kako bi se tradicija nastavila i kako bi se manifestacija ove godine održala, Kulturna udruga „Sveti Martin“-Dubrava inicijator je (a onda i organizator) da se i ove godine izložba održi, no u promjenjenom, trenutno jedino mogućem obliku –  ova virtualna otvara nove mogućnosti, a to je sudjelovanje izlagača iz udaljenih krajeva i preko video prezentacije pokazivanje svoje kreativnosti i tradicije.

Tako je ova 4. izložba pisanica postala i međunarodna. Naime, pored izlagača iz Hrvatske javnom pozivu KU „Sveti Martin“ za sudjelovanjem odazvali su se i izlagači iz Mađarske. To su gradišćanski Hrvati iz mjesta Und koje se nalazi u zapadnoj Mađarskoj u mađarskom dijelu Gradišća kao i jedan izlagač iz Republike Srbije.

Pored njih sa svojim radovima sudjeluju i pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj i to članovi Vijeća makedonske nacionalne manjine i članovi Koordinacije udruga ruskih sunarodnjaka (KURS) u Hrvatskoj s kojima je Kulturna udruga „Sveti Martin“ nedavno priredila vrlo značajnu izložbu pisanica u Etnografskom muzeju u Zagrebu pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Ruske Federacije.

Na ovoj virtualnoj izložbi sudjeluje 77 izlagača koji su poslali mnoštvo fotografija izrađenih pisanica. Većina ih je izrađena tradicionalnim tehnikama kao bojanje kuhanjem u ljusci luka, ukrašavanje vrućim voskom, struganjem ornamenata oštrim nožićem, oplitanjem, perlitanjem i dr.

 S obzirom da sadašnji moderni materijali daju nove mogućnosti ukrašavanja pisanica, naravno, pored tradicijskih tehnika zastupljene su i mnoge modernije tehnike pa su tako izložene pisanice izrađene oslikavanjem, rezbarenjem, bušenjem, brušenjem...

 

 Članovi pak Koordinacije udruga ruskih sunarodnjaka (KURS) izlažu pisanice ukrašene njihovim tradicijskim tehnikama kao što su hohloma i gnjež te pisanice ukrašene perlicama s asocijacijom na motive s Fabergeovih znamenitih jaja.

Iz pristiglih prijava vidljivo je da duh tradicije živi, prenosi se na nove generacije, osmišljavaju se nove tehnike i motivi ukrašavanja pisanica i svrha i uloga promocije i očuvanja kulturne i tradicijske baštine ove, premda i virtualne izložbe, je ispunjena.

Kulturna udruga „Sveti Martin“-Dubrava najljepše zahvaljuje svim izlagačima, u ime svih članica i članova želimo svima sretan Uskrs, te Vas prepuštamo uživanju u prezentacijskoj izložbi koju smo osmislili od pristiglih fotografija.

Dubrava, travanj, 2021.                                 Dražen Milenković


                                predsjenik Kulturne udruge "Sveti Martin“-Dubrava

"Uskrs u Dubravi" - YouTube

Opširnije
Godišnja skupština

Prema svim propisanim epidomiološkim mjerama, sinoć smo održali treću redovnu Skupštinu Kulturne Udruge "Sveti Martin"-Dubrava.
Skupštinu je otvorio i pozdravio sve prisutne čanove i goste; načelnika i saborskog zastupnika gosp. Tomislava Okrošu, donačelnika dr.Antu Grizelja, župnika vlč.Mihilla Gojanija i gosp. Stjepana Đurića. predsjednik Udruge koji je ujedno podnio izvješće o radu u prošlog godini.
Na Skupštini smo dodijelili i počasna članstva osobama koje podupiru i pomažu rad naše Udruge.
Počasno članstvo dodijelili smo načelniku općine Dubrava mag.ing.el gosp.Tomislavu Okroši.
Župniku župe "Sveta Margareta" vlč. Mihillu Gojaniju i našem prijatelju gospodinu Stjepanu Đuriću koji u svakom pogledu potpomaže rad Udruge.
U ime sve članova zahvaljujemo se gospodinu Okroši , vlč. Gojaniju i gosp. Đuriću što su prihvatili počasna članstva .

Opširnije
"Ususret Uskrsu u Dubravi"

Danas su članovi K.U."Sveti Martin"-Dubrava dali svoj doprinos ukrašavanju Dubrave uskršnjim dekoracijama.
Na kreativnim radionicama nastale su ove prekrasne pisanice koje smo postavili u košare koje je izradila naša Ivanka- U dogovoru sa Župnikom vlč. Mihillom Gojanijem jednu košaru sa pisanicama, uskršnjim zečevima postavili smo u park pored crkve. Pored ove dekoracije ukrasili smo i drvo pisanicama. Zahvaljujemo se našem župniku na pomoći.
Pored parka kod crkve Svete Margarete postavili smo dekoracije i na ulazu u Kulturni centar Dubrava. Tijekom ukrašavanjem posjetili su naši dragi prijatelji predsjednik Udruge umirovljenika gosp. Stjepan Habazin sa suprugom. Zahvaljujemo se gospođi Habazin na finim kiflicama .
Kako ove godine ne možemo zbog pandemije organizirati izložbu pisanica na ovaj način doprinesli da se Uskrs dostojanstveno proslavi.
Hvala svim članicama i članovima i svima koju su pomogli da odradimo ovaj projekt.

Opširnije
"Pisanice-splet hrvatskih i ruskih tradicija"

Pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Ruske Federacije, Rossotrudničestva u Hrvatskoj i ostalih pokrovitelja danas je u Etnografskom muzeju u Zagrebu otvorena izložba "Pisanice-splet hrvatskih i ruskih tradicija". Kulturna udruga "Sveti Martin"- Dubrava sudjelovala je na izložbi na poziv Koordinacije udruge ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj i gospođe Svjetlane Bilote. Otvorenje izlože održalo se je u 13:00 sati, a izložbu je otvorio Veleposlanik Ruske Federacije njegova ekselencija gosp. Andrey Nesterenko. Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Etnografskog muzeja dr.sc. Goranka Horjan, prisutnima su se obratili i svima zahvalilli na suradnji gospođa Bilota i predsjednik Kulturne udruge "Sveti Martin"- Dubrava.
Otvaranju izložbe prisustvovao je načelnik općine Dubrave i saborski zastupnik gosp. Tomislav Okroša.
Zahvaljujemo se svima koji su omogućili da se naša Udruga predstavi dio naše dubravske tradicije. Izložili smo pisanice nastale između 1970 i 1995 godine izrađene u raznim tehnikama, oplitanjem, opheklavanjem, ukrašene zukvom, strugane pisanice , ali i pisanice ukrašene modernijom tehnikom kao što su pisanice i uskršnja instalacija slikarice Sanje Benko. Hvala kustosici Etnografskog muzeja gosp. Silviji Vrsalović na stručnoj pomoći.
Još jednom hvala svima koji su nam omogućili da se rad naše Udruge i radovi naših članova izlože u Etnografskom muzeju i posebna zahvala našem načelniku gosp. Tomislavu Okroši koji je svojim dolaskom dao podršku našoj Udruzi.

Opširnije
Pisanice -splet hrvatskih i ruskih tradicija

Na poziv Koordinacije udruga ruskih sunarodnjaka Kulturna udruga "Sveti Martin"-Dubrava ,sudjeluje na izložbi Pisanice-splet hrvatskih i ruskih tradicija,koja će se održati u Etnografskom muzeju u Zagrebu od 19.03-06.04.2021.

Opširnije
"Božiću ususret 2020."

K.udruga "Sveti Martin"-Dubrava i ove godine sudjeluje na šestoj božićnoj izložbi jaslica "Božiću ususret 2020.". Izložbu organizira udruga "Peski Art Đurđevac", u prostorijama Muzeja grada Đurđevca,a koja se održava od 16.12.2020.-06.01.2021.

Pored jaslica kojima se prestavila naša udruge, a koje su izradili Ivanka Jambrešić i Dražen Milenković, na izložbi izlažu i članovi Udruge Maja Volarić i Dražen Milenković

Opširnije
2.festival kinča u Novom Marofu

2.Festivval kinča održava se u Novom Marofu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof i Kulturno-umjetničke udruge "Magda i Luisa",

Naša Udruga predstavila se je crveno-bijelim buketom ukrašenim sa zelenilom. Crveno bijeli zato jer su to i boje narodnih nošnji našega kraja , a nekada davno su se izrađivale i takve bukete.

Sudjelovanjem na ovoj izložbi željeli smo pokazati i taj dio naše tradicije.

Tradicijski svadbeni buket mladenke
Početkom 20. stoljeća važan dio tradicijske svadbene opreme mladenke postaje buket cvijeća. Do tada mladenke su običavale nositi molitvenik umotan u bijelu maramicu. Budući da su se tradicijske svadbe u pravilu održavale u razdoblju od blagdana Svih svetih do Adventa te u razdoblju od blagdana Svetog Stjepana do Čiste srijede ili Pepelnice, kada u prirodi nema svježeg cvijeća, mladenkin se buket izrađivao od papirnatog cvijeća uz dodatak svježeg zelenila te ukrasnih tekstilnih, svilenih ili papirnatih traka. Cvijeće je većinom bilo bijele boje, a od zelenila najčešće se koristilo kućnu ukrasnu biljku asparagus. Posao izrade buketa povjeravao se ženama koje su bile vješte u izradi papirnatog cvijeća, a za svoj posao bile su nagrađene hranom i pićem, ponekad i novcem. Zbog siromaštva i nemogućnosti kupnje potrebnog materijala za izradu buketa, mladenke su običavale međusobno posuđivati buket. 

Opširnije
8. LIKOVNA RADIONICA "PESKI-ART 2020. ĐURĐEVAC"

ODRŽANA 8. LIKOVNA RADIONICA "PESKI-ART 2020. ĐURĐEVAC"
Pod posebnim okolnostima zbog mjera sprečavanja bolesti covid-19, 10.listopada 2020. održana 8.likovna radionica "Peski-Art 2020. Đurđevac" kojom udruga "Peski-Art Đurđevac" obilježava značajne datume novije hrvatske povijesti, a naročito datum oslobađajuće presude za hrvatske generale u Haagu, a održava se u čast generala Mladena Markača.
Likovna radionica održana je u Đurđevcu u Mjesnom odboru Peski u domu "Mladen Markač", odnosno ispred doma uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Na likovnoj radionici sudjelovalo je pedesetak likovnih stvaratelja iz 8 županija kontinentalne
Likovnu radionicu otvorio je gradonačelnik Grada Đurđevca g. Hrvoje Janči, a u ime Koprivničko križevačke županije sudionicima se obratila potpredsjednica Županijske skupštine g.Verica Rupčić. Dobrodošlicu svima poželio je i predsjednik Mjesnog odbora Peski-Đurđevac g. Stjepan Stanešić.
Na otvorenju likovne radionice podijeljene su nagrade i priznanja nagrađenim članovima udruge na 36. likovnim susretima Hrvatskog sabora kulture.
Na radionici je nastalo pedesetak likovnih radova, a na zatvaranju likovne radionice sudionicima se obratio izaslanik potpredsjenika Vlade RH i ministra Hrvatskih branitelja g. Tome Medveda, pomoćnik ministra g. Dinko Tandara, a kako likovne radove sa likovne radionice udruga daruje u Opću bolnicu Gospić radionicu su posjetili i ravnateljica bolnice g.mr. Sandra Čubelić dr.med. i Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Gospića.

Na likovnoj radionici sudjelovali su članovi Udruge "Sveti Martin"-Dubrava, Sanja Benko i Dražen Milenković
3Jadranka Pausić, Stefan Veljko Jankovic i još jedna osoba
1 komentar
Sviđa mi se
Komentar
Podijeli


Opširnije
Međunarodni dan starijih osoba 2020.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba odazvali smo se pozivu Udruge umirovljenika općine Dubrava i po prvi puta nastupili u Dubravi.
Posjetiteljima smo u kratkim crtama prezentirali žensku narodnu nošnju,a u kulturno umjetničkom programu pod nazivom "Široka je Moslavina", izveli smo pjesme Široka je Moslavina, Zvjezdice Danice i otplesali moslavačku polku i drmeš.

Opširnije
Proščenje kod Sv.Vurija

Na poziv prijateljske Udruge "Potkalnički kraj", predstavnici naše udruge sudjelovali su na proščenju 12.07.2020.

PROŠČENJE KOD SV. VURIJA. Kapela sv.Urlika ( u narodu) sv. Vurija, sagrađena je usred šume u blizini sela Greberanec, sjeverozapadno od Križevaca. Od davnina, početkom srpnja, održava se proščenje. KUU" Potkalnički kraj" Križevci oživljava ta lijepa sjećanja na proščenje usred šume, gdje su uz Križevčane i iz drugih župa ljudi zaputili na misu, pomolili se i družili

Opširnije

Podijeli ovu stranicu

VRH