POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Kulturna udruga Sveti Martin Dubrava

"Božiću ususret 2021"

Danas su članovi Kulturne udruge "Sveti Martin"-Dubrava ukrasili kapelicu Muke Kristove koja se nalazi u centru Dubrave.
Kapelica je ukrašena jaslicama koje je izradila članica Udruge Ivanka Jambrešić, a sve ukrase za borove izradili su članovi Udruge na radionicama.
Današnje ukrašavanje kapelice dalo nam je nada u neke bolje dane i novo svjetlo na kraju ovog tmurnog razdoblja.

Opširnije
Sanja Benko - Most preko svega Gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci

Sinoć je u Gradskoj knjižnici "Franjo Marković" u Križevcima otvorena izložba naše članice K.udruge "Sveti Martin"-Dubrava, slikarice, pjesnikinje i fotografkinje Sanje Benko.

Opširnije
"Obnavljamo kulturnu baštinu Općine Dubrava"

Prema programu naše Udruge krenuli smo sa obnovom kulturne baštine naše Općine.
U ovom projektu izradit ćemo nekoliko ženskih oglavlja sa područja Općine Dubrava.

Sinoć smo započeli sa izradom Moslavačke halbice, albice ili prše, oglavlja udanih žena koje su nosile u selu Mostari.

Opširnije
Dan Udruge umirovljenika Općine Dubrava

Na poziv predsjednika Udruge umirovljenika Općine Dubrava. gospodina Stjepana Habazina, grupa izvornog folklora Kulturne udruge "Sveti Martin"- Dubrava sudjelovala je na svečanosti obilježavanja Dana udruge umirovljenika Općine Dubrava.

Opširnije
Prošćenje pri Svetom Vuriju

Članovi Kulturne udruge "Sveti Martin"-Dubrava  na poziv predsjednice prijateljske nam Kulturno umjetničke udruge "Potkalnički kraj" Tanje Fletko Jambrec sudjelovali su na misnom slavlju povodom zaštitnika mjesta Greberanec Sv. Urlika, u podkalničkom kraju poznatijeg kao Sv. Vurija.

Opširnije
"Peščani svojemu gradu 2021."

U nedjelju 20.06.2021. održana je deveta po redu manifestacija "Peščani svojemu gradu 2021." koja se održava u sklopu "Picokijade" u Đurđevcu. Organizator ove hvale vrijedne manifestacije su Udruga "Peski Art Đurđevac" i Mjesni odbor Peski-Đuršđevac,a pokrovitelj je grad Đurđevac i gradonačelnik prof.Hrvoje Janči.
Kulturna udruga "Sveti Martin"-Dubrava sudjelovala je sa pjesmama i plesovima Moslavine. Pored toga naša članica Ivanka Jambrešić izlagala je na štandu svoje radove od lijevanog cementa, razno razne košare za cvijeće i figure.

Opširnije
Misno slavlje povodom blagdana "Svete Margarete"

Na poziv župnika vlč. Mihilla Gojanija pozvani smo na misno slavlje u čast Svete Margarete, i na posvećenje i otvaranje u Caritasovog župnog ureda u Dubravi.
Misu je predvodio Biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.
Nakon posvećenje ureda u spomen na današnji dan biskupu smo poklonili sliku slikara Đure Škurdije.

Nakon posvećenja Caritasovog predstavnici Udruge prisustvovali su svečanoj sjednici općine Dubrava.

Opširnije
7.likovna kolonija

 Kulturna udruga "Sveti Martin"-Dubrava organizirala je 13.06.2021. likovnu koloniju  a pod pokroviteljstvom Općine Dubrava organizirana sedma po redu likovna kolonija. Pored likovne kolonije postavljena je izložba ručnih radova članica Udruge, izložba figura od lijevanog cementa Ivanke Jambrešić.
Sve prisutne je pozdravio predsjednik Udruge Dražen Milenković, a likovnu koloniju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća dr. Ante Grizelj.
Na likovnoj koloniji su sudjelovali slikari iz udruge "Peski Art -Đurđevac", slikarice iz Križevačkog likovnog kruga i slikarica Đurđa Dobrovšak iz Zagreba inače naša Dubravka.
U ime svih članica i članova zahvaljujem se Općini Dubrava, načelniku i saborskom zastupniku gosp. Tomislavu Okroši na pokroviteljstvu današnje manifestacije , gospodinu dr.Anti Grizelju, predsjedniku Matice umirovljenika zagrebačke županije-Dubrava gosp. Stjepanu Habazinu, ravnateljici Osnovne škole Dubrava, Marijani Kozumplik ,gospodinu Milanu Sabliću na sponzorstvu i svim članovima i članicama koji su sudjelovali.

Na likovnoj koloniji dali smo podršku kampanji "KAFTRIO - UDAH ŽIVOTA" za stavljanje skupih lijekova na listu HZZO-a za liječenje djece koji boluju od rijetke teške bolesti cistične fibroze, a koji toj djeci život znači u doslovnom smislu i na taj način dali svoj humani doprinos, vjerujemo, uspješnosti kampanje.

Iako je zbog pandemije likovna kolonija bila u nešto manjem obimu, odnosno broju slikara, dostojanstveno smo obilježili dan općine Dubrava.Opširnije
4.međunarodna on line izložba


TRADICIJA ŽIVI – 4. IZLOŽBA PISANICA „USKRS U DUBRAVI“

Uskrs kao najveći kršćanski blagdan, simbol je nade i spasenja, simbol pobjede života nad smrću,simbol rađanja novoga života. Iz tog razloga u narodu je za Uskrs uvriježen običaj posebnog odnosa prema jajetu kao simbolu života. Iz jajeta se rađa novi život, te ono na taj, čovjeku najpristupačniji i jednostavan način, simbolizira upravo ono što se dogodilo na blagdan Uskrsa.

Pored toga što su jaja obavezna namirnica blagovanja kod blagdanskog stola u većini kršćanskih naroda povodom Uskrsa se razvila tradicija bojanja, a s vremenom i ukrašavanja jaja koje je poprimilo obilježje prave male umjetnosti i to do te mjere da je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ukrašavanje jaja – pisanica uvrstilo u red zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH.

Potaknuti tom činjenicom prije nekoliko godina sadašnji članovi Kulturne udruge „Sveti Martin“ bili su inicijatori da se i u Dubravi organizira izložba tih malih umjetničkih djela. Nakon tri godine kada su izložbe pod nazivom „Uskrs u Dubravi“ uspješno održavane u prostoru školske sportske dvorane Osnovne škole Dubrava, epidemija bolesti covid-19 onemogućila je prošle godine održavanje ove manifestacije.

Kako bi se tradicija nastavila i kako bi se manifestacija ove godine održala, Kulturna udruga „Sveti Martin“-Dubrava inicijator je (a onda i organizator) da se i ove godine izložba održi, no u promjenjenom, trenutno jedino mogućem obliku –  ova virtualna otvara nove mogućnosti, a to je sudjelovanje izlagača iz udaljenih krajeva i preko video prezentacije pokazivanje svoje kreativnosti i tradicije.

Tako je ova 4. izložba pisanica postala i međunarodna. Naime, pored izlagača iz Hrvatske javnom pozivu KU „Sveti Martin“ za sudjelovanjem odazvali su se i izlagači iz Mađarske. To su gradišćanski Hrvati iz mjesta Und koje se nalazi u zapadnoj Mađarskoj u mađarskom dijelu Gradišća kao i jedan izlagač iz Republike Srbije.

Pored njih sa svojim radovima sudjeluju i pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj i to članovi Vijeća makedonske nacionalne manjine i članovi Koordinacije udruga ruskih sunarodnjaka (KURS) u Hrvatskoj s kojima je Kulturna udruga „Sveti Martin“ nedavno priredila vrlo značajnu izložbu pisanica u Etnografskom muzeju u Zagrebu pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Ruske Federacije.

Na ovoj virtualnoj izložbi sudjeluje 77 izlagača koji su poslali mnoštvo fotografija izrađenih pisanica. Većina ih je izrađena tradicionalnim tehnikama kao bojanje kuhanjem u ljusci luka, ukrašavanje vrućim voskom, struganjem ornamenata oštrim nožićem, oplitanjem, perlitanjem i dr.

 S obzirom da sadašnji moderni materijali daju nove mogućnosti ukrašavanja pisanica, naravno, pored tradicijskih tehnika zastupljene su i mnoge modernije tehnike pa su tako izložene pisanice izrađene oslikavanjem, rezbarenjem, bušenjem, brušenjem...

 

 Članovi pak Koordinacije udruga ruskih sunarodnjaka (KURS) izlažu pisanice ukrašene njihovim tradicijskim tehnikama kao što su hohloma i gnjež te pisanice ukrašene perlicama s asocijacijom na motive s Fabergeovih znamenitih jaja.

Iz pristiglih prijava vidljivo je da duh tradicije živi, prenosi se na nove generacije, osmišljavaju se nove tehnike i motivi ukrašavanja pisanica i svrha i uloga promocije i očuvanja kulturne i tradicijske baštine ove, premda i virtualne izložbe, je ispunjena.

Kulturna udruga „Sveti Martin“-Dubrava najljepše zahvaljuje svim izlagačima, u ime svih članica i članova želimo svima sretan Uskrs, te Vas prepuštamo uživanju u prezentacijskoj izložbi koju smo osmislili od pristiglih fotografija.

Dubrava, travanj, 2021.                                 Dražen Milenković


                                predsjenik Kulturne udruge "Sveti Martin“-Dubrava

"Uskrs u Dubravi" - YouTube

Opširnije
Godišnja skupština

Prema svim propisanim epidomiološkim mjerama, sinoć smo održali treću redovnu Skupštinu Kulturne Udruge "Sveti Martin"-Dubrava.
Skupštinu je otvorio i pozdravio sve prisutne čanove i goste; načelnika i saborskog zastupnika gosp. Tomislava Okrošu, donačelnika dr.Antu Grizelja, župnika vlč.Mihilla Gojanija i gosp. Stjepana Đurića. predsjednik Udruge koji je ujedno podnio izvješće o radu u prošlog godini.
Na Skupštini smo dodijelili i počasna članstva osobama koje podupiru i pomažu rad naše Udruge.
Počasno članstvo dodijelili smo načelniku općine Dubrava mag.ing.el gosp.Tomislavu Okroši.
Župniku župe "Sveta Margareta" vlč. Mihillu Gojaniju i našem prijatelju gospodinu Stjepanu Đuriću koji u svakom pogledu potpomaže rad Udruge.
U ime sve članova zahvaljujemo se gospodinu Okroši , vlč. Gojaniju i gosp. Đuriću što su prihvatili počasna članstva .

Opširnije

Podijeli ovu stranicu

VRH