4.međunarodna on line izložba

Kulturna udruga Sveti Martin Dubrava


TRADICIJA ŽIVI – 4. IZLOŽBA PISANICA „USKRS U DUBRAVI“

Uskrs kao najveći kršćanski blagdan, simbol je nade i spasenja, simbol pobjede života nad smrću,simbol rađanja novoga života. Iz tog razloga u narodu je za Uskrs uvriježen običaj posebnog odnosa prema jajetu kao simbolu života. Iz jajeta se rađa novi život, te ono na taj, čovjeku najpristupačniji i jednostavan način, simbolizira upravo ono što se dogodilo na blagdan Uskrsa.

Pored toga što su jaja obavezna namirnica blagovanja kod blagdanskog stola u većini kršćanskih naroda povodom Uskrsa se razvila tradicija bojanja, a s vremenom i ukrašavanja jaja koje je poprimilo obilježje prave male umjetnosti i to do te mjere da je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ukrašavanje jaja – pisanica uvrstilo u red zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH.

Potaknuti tom činjenicom prije nekoliko godina sadašnji članovi Kulturne udruge „Sveti Martin“ bili su inicijatori da se i u Dubravi organizira izložba tih malih umjetničkih djela. Nakon tri godine kada su izložbe pod nazivom „Uskrs u Dubravi“ uspješno održavane u prostoru školske sportske dvorane Osnovne škole Dubrava, epidemija bolesti covid-19 onemogućila je prošle godine održavanje ove manifestacije.

Kako bi se tradicija nastavila i kako bi se manifestacija ove godine održala, Kulturna udruga „Sveti Martin“-Dubrava inicijator je (a onda i organizator) da se i ove godine izložba održi, no u promjenjenom, trenutno jedino mogućem obliku –  ova virtualna otvara nove mogućnosti, a to je sudjelovanje izlagača iz udaljenih krajeva i preko video prezentacije pokazivanje svoje kreativnosti i tradicije.

Tako je ova 4. izložba pisanica postala i međunarodna. Naime, pored izlagača iz Hrvatske javnom pozivu KU „Sveti Martin“ za sudjelovanjem odazvali su se i izlagači iz Mađarske. To su gradišćanski Hrvati iz mjesta Und koje se nalazi u zapadnoj Mađarskoj u mađarskom dijelu Gradišća kao i jedan izlagač iz Republike Srbije.

Pored njih sa svojim radovima sudjeluju i pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj i to članovi Vijeća makedonske nacionalne manjine i članovi Koordinacije udruga ruskih sunarodnjaka (KURS) u Hrvatskoj s kojima je Kulturna udruga „Sveti Martin“ nedavno priredila vrlo značajnu izložbu pisanica u Etnografskom muzeju u Zagrebu pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Ruske Federacije.

Na ovoj virtualnoj izložbi sudjeluje 77 izlagača koji su poslali mnoštvo fotografija izrađenih pisanica. Većina ih je izrađena tradicionalnim tehnikama kao bojanje kuhanjem u ljusci luka, ukrašavanje vrućim voskom, struganjem ornamenata oštrim nožićem, oplitanjem, perlitanjem i dr.

 S obzirom da sadašnji moderni materijali daju nove mogućnosti ukrašavanja pisanica, naravno, pored tradicijskih tehnika zastupljene su i mnoge modernije tehnike pa su tako izložene pisanice izrađene oslikavanjem, rezbarenjem, bušenjem, brušenjem...

 

 Članovi pak Koordinacije udruga ruskih sunarodnjaka (KURS) izlažu pisanice ukrašene njihovim tradicijskim tehnikama kao što su hohloma i gnjež te pisanice ukrašene perlicama s asocijacijom na motive s Fabergeovih znamenitih jaja.

Iz pristiglih prijava vidljivo je da duh tradicije živi, prenosi se na nove generacije, osmišljavaju se nove tehnike i motivi ukrašavanja pisanica i svrha i uloga promocije i očuvanja kulturne i tradicijske baštine ove, premda i virtualne izložbe, je ispunjena.

Kulturna udruga „Sveti Martin“-Dubrava najljepše zahvaljuje svim izlagačima, u ime svih članica i članova želimo svima sretan Uskrs, te Vas prepuštamo uživanju u prezentacijskoj izložbi koju smo osmislili od pristiglih fotografija.

Dubrava, travanj, 2021.                                 Dražen Milenković


                                predsjenik Kulturne udruge "Sveti Martin“-Dubrava

"Uskrs u Dubravi" - YouTube

Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH