2.festival kinča u Novom Marofu

Kulturna udruga Sveti Martin Dubrava

2.Festivval kinča održava se u Novom Marofu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof i Kulturno-umjetničke udruge "Magda i Luisa",

Naša Udruga predstavila se je crveno-bijelim buketom ukrašenim sa zelenilom. Crveno bijeli zato jer su to i boje narodnih nošnji našega kraja , a nekada davno su se izrađivale i takve bukete.

Sudjelovanjem na ovoj izložbi željeli smo pokazati i taj dio naše tradicije.

Tradicijski svadbeni buket mladenke
Početkom 20. stoljeća važan dio tradicijske svadbene opreme mladenke postaje buket cvijeća. Do tada mladenke su običavale nositi molitvenik umotan u bijelu maramicu. Budući da su se tradicijske svadbe u pravilu održavale u razdoblju od blagdana Svih svetih do Adventa te u razdoblju od blagdana Svetog Stjepana do Čiste srijede ili Pepelnice, kada u prirodi nema svježeg cvijeća, mladenkin se buket izrađivao od papirnatog cvijeća uz dodatak svježeg zelenila te ukrasnih tekstilnih, svilenih ili papirnatih traka. Cvijeće je većinom bilo bijele boje, a od zelenila najčešće se koristilo kućnu ukrasnu biljku asparagus. Posao izrade buketa povjeravao se ženama koje su bile vješte u izradi papirnatog cvijeća, a za svoj posao bile su nagrađene hranom i pićem, ponekad i novcem. Zbog siromaštva i nemogućnosti kupnje potrebnog materijala za izradu buketa, mladenke su običavale međusobno posuđivati buket. 

Podijeli ovu stranicu

VRH