Životne prekretnice

Josip Budiša

Životne prekretnice
Poznati proučavatelj zakonitosti starenja, švicarski psihijatar Carl Gustav Jung kaže da u životu zaista postoje dvije velike prekretnice.I da je prva - prijelaz iz djetinjstva u zrelu dob, a druga prijelaz iz zrele dobi u starost.To su dva razdoblja najveće ranjivosti i uzburkanosti u životu , a prijelaz u starost nikako nije regresija, nego prekretnica koja je ponovni napredak, promocija. Prva je bila promocija u zrelost, a druga promocija u novi "procvat", a time se misli na prodiranje prema ljudskoj punoći, vraćanje svojoj spontanosti i izvornosti, da budemo ono što jesmo. Otimati se tom zakonu : ne htjeti uvidjeti da ne moći starjeti jest isto glupo kao i ne moći izaći iz djetinjstva.
Kako sam podavno prošao prvu i evo ušao u drugu, stičem dojam da se u vremenu u kojem živimo na starce gleda kao na objekte sažaljenja, glupe ili dementne,“neproduktivne”, koji crpe nacionalnu riznicu svojim beneficijama socijalnog osiguranja, a ništa ne doprinose društvu..Dio bogatog svijeta živi kulturu mladih, čudno da mudrost, životno iskustvo i znanje starih - ignoriraju..
Treba pokušati slijediti Jungove poruke:
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...
Sve reakcije:
8Izet Hozo, Smiljanka Hrabar Radovanović i 6 drugih
1
Sviđa mi se
Komentar
Podijeli


Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH