KUD „Klaruš“ Maruševec uspješan na 25. Susretu tamburaških orkestara i sastava

KUD Klaruš

Dugo Selo, 03.11.2018.

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ i HDS ZAMP-a, u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu 3. studenoga 2018. s početkom u 18 sati održan je prvi dio 25. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava. Na njemu će se predstaviti i natjecati ukupno 350 najboljih hrvatskih tamburaša iz 18 orkestara i sastava, izabranih na županijskim smotrama od strane selektora.

Ove godine za 25. Susret se prijavilo i u selekciji aktivno participiralo 45 tamburaških orkestara i sastava iz 8 hrvatskih županija s oko 720 izvođača!

U prvom dijelu Susreta, održano je natjecanje u  kategoriji koncertnih orkestara te kategoriji folklornih sastava. U kategoriji folklornih orkestara nastupili su: Stariji Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ Samobor, Tamburaški orkestar KUD-a „Rečica“ Karlovac, Tamburaški orkestar kulturne udruge „Tomislav Franjić“ Kalinovac, KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica, Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Gaj“ Zagreb i Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“, Čakovec.

                U kategoriji folklornih sastava natjecali su se: KUD „Klaruš“ Maruševec, Tamburaški sastav „AIS“ Slavonski Brod i Tamburaški sastav KUD-a Seljačka Sloga Greda Sunjska.

                Gosti prve večeri susreta bili su  Tamburaški orkestar KUD Majšperk iz Slovenije,

Prema odluci stručnog povjerenstva u sastavu: Ivan Potočnik, Igor Kudeljnjak i Veljko Valentin Škorvaga, dodijeljene su slijedeće nagrade: u kategoriji koncertnih orkestara, prvu nagradu osvojio je Stariji Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ Samobor, drugu nagradu osvojio je Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Gaj“ Zagreb, a treću nagradu Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“, Čakovec. U kategoriji folklornih sastava, prvu nagradu osvojio je Tamburaški sastav KUD-a Seljačka Sloga Greda Sunjska, drugu nagradu osvojio je KUD „Klaruš“ Maruševec, a treću nagradu osvojio je Tamburaški sastav „AIS“ Slavonski Brod.

KUD „Klaruš“ Maruševec, predstavio se, Folklornim plesovima Hrvatskog zagorja i Folklornim napjevima Hrvatskog zagorja. Program je izvela tamburaška sekcija uz vokalnu pratnju pjevačke sekcije KUD-a. Voditelj obje sekcije je Franjo Plantak.

U pratnji KUD-a „Klaruš“ Maruševec bio je i Predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec, Josip Špoljar, koji je nakon proglašenja nagrađenih izjavio:

-Još sam pod dojmom nastupa, pogotovo naših folkloraša i tamburaša i mišljenja sam da ovi mladi ljudi nisu niti svjesni što su zapravo postignuli, s obzirom da su osvojili drugo mjesto na Državnoj smotri. Ovakav rad treba poticati te omogućiti daljnje razvijanje KUD-a kao promotora maruševečkog kraja.

Ovogodišnji plasmani na završnim susretima, na kojima su predstavili maruševečki kraj i Varaždinsku županiju, pokazatelj su kvalitetnog rada svih članova KUD-a „Klaruš“ te njihovih voditelja i uprave.


Tagovi:
VRH