POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

KUD Klaruš

KUD "Klaruš" Maruševec nastupio u Strmcu Podravskom

Dramska, tamburaška i folklorna sekcija KUD-a, 15.06.2019. godine, nastupila je na kulturno-umjetničkoj manifestaciji "Liepi cajti s KUD-om" u Strmcu Podravskom. Ovu dvodnevnu manifestaciju organizira KUD "Petrijanec". Na prvoj večeri su nastupili: KUD Općine Cestica – dječja folklorna sekcija, KUD "Vinica" , KUD "Lepoglavski Pušlek" Lepoglava,  KUD "Kaštel" Pribislavec - folklorna sekcija i dramska sekcija, KUD "Petrijanec" – ŽVS Erato i tamburaška sekcija te KUD Klaruš Maruševec – folklorna sekcija, tamburaška sekcija i dramska sekcija.

KUD "Klaruš" Maruševec se predstavio sa igrokazom Mito i korupcija, a tamburaši su izveli Mikinu polku. Folklorna sekcija KUD-a, izvela je koreografiju "Lepo moje cvetice zeleno"- pjesme i plesove Hrvatskog zagorja.

Publika u Strmcu Podravskom je uistinu uživala u lijepom programu, a sve je sudionike nagradila dugotrajnim pljeskom.
Opširnije
21. rođendan KUD-a obilježen nastupom u Jurketincu

Svoj 21. rođendan,(Društvo je osnovano 16.06.1998.) članovi KUD-a "Klaruš" Maruševec obilježili su tradicionalnim sudjelovanjem u svetoj misi povodom blagdana Presvetog Trojstva u kapelici u Jurketincu. U svetoj misi sudjelovala je pjevačka i tamburaška sekcija pod vodstvom Franje Plantaka i Leona Kroga. Misno slavlje predslavio je i propovijedao  prečasni. mr. Ivan Rak – kancelar Varaždinske biskupije i naš župnik, velečasni Krunoslav Milovec.Opširnije
KUD "Klaruš" Maruševec na 2. Topličkoj folklorijadi


08.06.2019. – Varaždinske Toplice

Članovi KUD-a „Klaruš“ Maruševec nastupili su na 2. Topličkoj folklorijadi u Varaždinskim Toplicama.

Topličku folklorijadu organizira KUD „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica,  sa kojim KUD „Klaruš“ vrlo rado surađuje.

Program 2. Topličke folklorijade započeo je mimohodom svih sudionika gradskim ulicama, a nastavljen je u crkvi sv. Martina. Tijekom sv. mise blagoslovljena je zastava KUD-a „Toplice“. U središnjem dijelu programa, na  glavnoj festivalskoj pozornici predstavila su se folklorna društva.

Osim domaćina, KUD-a „Toplice“, publici su se svojim programom predstavila i gostujuća društva: KUD „Zvonko Ban“ iz Jarmine, KUD „Kotoriba“ iz Kotoribe, FS „Kolo“ iz Zagreba, KUD „Remetinec“ iz Remetinca, KUD „Ljuba voda“ iz Ljubešćice i KUD „Klaruš“ iz Maruševca.

KUD “Klaruš“ Maruševec predstavio se pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja u koreografiji „Išla žena na gosti“. Za svoju izvedbu Klaruši su nagrađeni dugotrajnim pljeskom mnogobrojne publike.

Opširnije
KUD "Klaruš" domaćin 13.Županijske smotre tamburaških orkestara i sastava

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD “Klaruš” Maruševec,uz pokroviteljstvo Općine Maruševec, Varaždinske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske te uz domaćinstvo Srednje škole Maruševec s pravom javnosti održana je 13. Županijska smotra tamburaških orkestara i sastava Varaždinske županije.

Na samom otvaranju smotre, okupljenima su se obratili Đurđica Garvanović-Porobija, ravnateljica Srednje škole Maruševec koja je osobito zainteresirana za glazbeni izričaj i dugi niz godina organizira koncerte i glazbene kampove. Načelnik Općine Maruševec Damir Šprem istaknuo je zadovoljstvo što se županijska smotra ponovo održava u Općini Maruševec i poželio svim izvođačima puno uspjeha u natjecanju. Predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda istaknuo je kako je ovo četvrta ovogodišnja smotra u organizaciji Zajednice, uz smotru kazališnih amatera, puhačkih orkestara i dječjeg folklora..

U revijalnom dijelu smotre nastupili su Škola tambure KUD-a “Klaruš” Maruševec koju vodi Franjo Plantak, Dječji tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin, Dječji mandolinski orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin i Tamburaški orkestar Varaždinske glazbene udruge.

Prisutnoj publici se predstavila i studentica teologije iz SAD-a, Grace Boughner, izvevši pjesmu "Bože moj, uči me da se molim".

U natjecateljskom dijelu, a u skladu s pravilima Hrvatskog sabora kulture nastupili su Tamburaški sastav KUD-a “Klaruš” Maruševec, Tamburaški sastav Centra tradicijske kulture Varaždin, Tamburaški sastav KUD-a “Toplice” Varaždinske Toplice te Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin.

S obzirom na kvalitetu izvedbi svih sudionika u natjecateljskom dijelu, selektor Petar Varga odlučio je odlučio da se svi predstave i na Državnom susretu tamburaških orkestara i sastava početkom studenog ove godine u Dugom Selu.

Program 13. županijske smotre tamburaških orkestara i sastava Varaždinske županije pratili su i zamjenik načelnika Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar i ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec Tomislav Vincek, velečasni Krunoslav Milovec i pastor Dejan Stanjević.

Na kraju programa u znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć u organizaciji Županijske smotre, predsjednica KUD-a "Klaruš" Maruševec, Ana Rehvald, uručila je zahvalnicu, ravnateljici Srednje škole Maruševec s pravom javnosti Đurđici Garvanović Porobija.


Opširnije
18. Dani folklora

U sklopu Dana Općine, u ispunjenoj školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole „G.Krklec” u Maruševcu održani su 18. Dani folklora u Maruševcu. Organizirao ih je KUD „Klaruš” Maruševec uz pokroviteljstvo Općine Maruševec i Varaždinske županije.

18. Dani folklora odvijali su se kroz dvije večeri (26. i 27. travnja). Na ovogodišnjoj manifestaciji nastupili su: Kulturno umjetnička udruga „Seljačka sloga” iz Nedelišća, Kulturno umjetničko društvo „Klenovnik” iz Klenovnika te dječja grupa, mlađi uzrast tamburaša i folklorna sekcija Kulturno umjetničkog društva „Klaruš” iz Maruševca.

Obje večeri 18. Dana folklora, najavili su članovi Kuburaške udruge Maruševec, pucanjem iz kubura što je izazvalo interes gostujućih folkloraša.

Prve večeri je zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša zaželio dobrodošlicu svim gostima i građanima na dvodnevne događaje koji se po prvi put održavaju u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole „G. Krklec” Maruševec. -Danas ovdje pratimo manifestaciju koja 18-u godinu zaredom obogaćuje kulturni program u povodu Dana Općine. Ovo je pravi dokaz da je Općina Maruševec svojevrsni brend kad govorimo o kulturi i tradiciji, uz nadaleko poznatog Juru Zelenog koji sa svojom povorkom u sklopu obilježavanja Dana Općine već tradicionalno obilazi svoj kraj. Povorku koja je ove godine prolazila kroz četiri naselja organizira naš KUD „Klaruš” koji je najbolji KUD u Varaždinskoj županiji, što potvrđuju brojni nastupi i priznanja, kao i organizacija raznih kulturno-umjetničkih događanja, rekao je zamjenik Klapša te zahvalio Varaždinskoj županiji i Osnovnoj školi na dobroj suradnji.

Program manifestacije pratio je i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, koji je tom prilikom istaknuo kako je počašćen i sretan što može biti u Maruševcu i pratiti manifestaciju, te da Varaždinska županija KUD-u „Klaruš” stoji na usluzi i ubuduće.

Uz načelnika Općine i njegovog zamjenika, manifestaciji je obje večeri prisustvovao i predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Josip Špoljar.

Druge večeri 18. Dana folklora u Maruševcu u programu su nastupili Folklorna skupina „Kolo” iz Zagreba, Kulturno umjetničko društvo „Bistra”, i Kulturno umjetničko društvo „Klaruš” Maruševec.

Okupljene je na početku programa pozdravio načelnik Damir Šprem kazavši pritom kako je u povodu 18. obljetnice, Općina Maruševec „preselila” KUD „Klaruš” i Dane folklora iz Doma kulture u novouređenu školsko-sportsku dvoranu Osnovne škole jer su njihovi rezultati dokaz da je to potrebno i da oni to zaslužuju.

Kroz dvije večeri folklora, mnogobrojna maruševečka publika, mogla je uistinu uživati u folklornim izvedbama svih folklornih skupina. Na ovogodišnjim Danima folklora predstavljeni su plesovi Međimurja, Istre, zadarskog zaleđa, Bistre (okolica Zaprešića), Bosne i Hercegovina i Hrvatskog zagorja.

Svojoj domaćoj publici, „Klaruši” su se predstavili sa pjesmama i plesovima maruševečkog kraja, Hrvatskog zagorja te a izvedba pjesama i plesova bunjevačkih Hrvata, izmamila je dugotrajni pljesak obje večeri. Predstavili se i mlađa tamburaška skupina te stariju uzrast tamburaša.

Predsjednica KUD-a „Klaruš” Maruševec Ana Rehvald uručila je zahvalnice društvima koji su sudjelovali u programu. Ovom prilikom, predsjednica je uručila i posebne zahvalnice zaslužnim članovima KUD-a u proteklom razdoblju, Josipu Makovcu i Leonu Krogu.

Predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije, Zlatko Peharda, uručio je članici KUD-a, Ani Kolenko, Priznanje za najbolju žensku ulogu na smotri kazališnih amatera Varaždinske županije koja je održana početkom travnja u Novom Marofu.

Pjesmom „Maruševec, najdraži kraj” završene su obje večeri 18. Dana folklora u Maruševcu.Opširnije
Povorka Jure Zelenog

I ove je godine već tradicionalno u sklopu obilježavanja Dana Općine Maruševec i blagdana Svetog Jurja, Kulturno-umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca organiziralo Povorku Jure Zelenog.

Jurjevski običaj kićenja Jure Zelenog koju KUD Klaruš njeguje već više od 20 godina promovira i njeguje folklornu tradiciju maruševečkog kraja, a ove je godine započela ispred Doma kulture u Čalincu gdje su članovi KUD-a "okitili" Juru Zelenog" u brezovo granju. Nakon toga Povorka je kroz Čalinec krenula pred crkvu sv. Jurja gdje je izveden kratki folklorni program.

Prigodnim kulturno-umjetnički programom dječje folklorne grupe grupe KUD-a "Klaruš"  koji su izveli koreografiju vezanu uz jurjevske običaje maruševečkog kraja "Kuda Jura hodi, tuda pole rodi", pjesmom " Maruševec najdraži kraj"  te blagoslovom Jure Zelenoga od strane vlč. Krunoslava Milovca, naznačen je početak manifestacije i jedinstvenog običaja koji je kroz povorku upriličen na naseljima Čalinec, Kapelec, Maruševec i Cerje Nebojse. I ove su godine u povorci sudjelovale brojne udruge s područja Općine Maruševec; DVD Maruševec, DVD Donje Ladanje, UDVDR Ogranak Maruševec, Kuburaška udruga Maruševec, Udruga Gmajna, Udruga žena Jurketinec, Udruga umirovljenika Maruševec, Udruga Konj moj prijatelj, kao i brojni građani.

I ove je godine Juru Zelenog utjelovio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, koji je plesao cijelim putem okićen granama breze i bršljanom i takav uveseljavao mještane spomenutih naselja, u kojima su dvorišne ograde bile okićene zelenilom, tradicionalno za uoči Jurjeva.

Pred kraj manifestacije, u Cerju Nebojse podno obnovljenog Društvenog doma uprizoreno je simbolično spaljivanje Jure Zelenoga jer „jurjevski krijes“ prema legendi štiti od zla, nečistih sila i bolesti.

U povorci su bili i načelnik Damir Šprem, zamjenik načelnika Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar s vijećnicima. -Naše članice i članovi KUD-a Klaruš tradicionalno oživljavaju običaj kićenja Jure Zelenog po kojemu je između ostalog i Općina Maruševec poznata. Općina i naše udruge ih u tome podupiru jer je jako važno da se naši običaji ne zaborave. Sudeći po sve većem broju građana koji sudjeluju u povorci, kao i reakcijama ljudi koji Juru Zelenoga dočekuju, uvjereni smo da to toga neće doći,rekao je tom prilikom načelnik Damir Šprem. Zamjenik načelnika Mario Klapša, pozdravio je povorku u Cerju Nebojse zahvalivši pritom građanima što su iz Maruševca pratili Juru Zelenog u njegovom prvom obilasku tog dijela Općine, te ih pozvao na sudjelovanje u obilježavanju nadolazećeg Dana Općine Maruševec.
Opširnije
Dječja grupa folklorne sekcije na Županijskoj smotri

Županijska smotra dječjeg folklora

14.04.2019. – Varaždinske Toplice


Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica organizirali su Županijsku smotru dječjeg folklora Varaždinske Županije koja je održana 14.04.2019. u Dvorani Minerva u Varaždinskim Toplicama

Smotra dječjeg folklora je jedna od županijskih smotri koje Zajednica organizira tijekom godine.

Na ovogodišnjoj Smotri je nastupilo 15 dječjih folklornih grupa koje su veoma uspješno predstavile folklornu baštinu svojeg zavičaja ali i folklornu baštinu ostalih dijelova Lijepe naše.

Predstavili su se: "Centar tradicijske kulture" Varaždin sa tri uzrasta, KUD Martijanec-Martijanec, KUD "Ljuba voda" Ljubeščica sa dva uzrasta, KUD "KNEGINGRAD" Gornji Kneginec , KUD Općine Cestica, KUD "Toplice" Varaždinske Toplice, DFD "SONČECE" Varaždin , KUD Općine Petrijanec, KUD "Hrvatskih željeznica" Varaždin , KUD „Vidovec“ Vidovec, KUD "JEŽEK" Beretinec i KUD "KLARUŠ" Maruševec .

- Veseli nas što se na današnjoj smotri predstavilo 15 folklornih grupa, odnosno više od 400 malih folkloraša. Publika je uistinu mogla uživati u prekrasnim plesnim i tamburaškim izvedbama kao i u narodnim nošnjama koje su naši mali folkloraši s ponosom nosili. Ovogodišnja smotra pokazatelj je predanoga rada malih folkloraša i njihovih voditelja, a upravo to je mnogobrojna publika u Dvorani Minerva prepoznala i sve folklorne grupe nagradila dugotrajnim pljeskom. – istaknuo je Zlatko Peharda, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije.

Članovi dječje grupe folklorne sekcije i mladi tamburaši KUD-a "Klaruš" Maruševec, predstavili su se pjesmama i plesovima vezanim uz maruševečke jurjevske običaje u koreografiji "Kuda Jura hodi, tuda pole rodi".
Ovom prilikom odabrani smo za nastup na Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini, gdje ćemo predstavljati svoj maruševečki kraj i Varaždinsku županiju.


Opširnije
Dramska sekcija KUD-a na XI. županijskoj smotri kazališnih amatera

06. i 07. travanj, 2019.

U Novom Marofu  je održana XI. županijska smotra kazališnih amatera, u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i Dramske družine “Videki” KUD-a “Marof” iz Novog Marofa.

Na Smotri u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” nastupili su članice i članovi Dramske sekcija KUD-a “Klaruš” Maruševec, kao i Ka Te Briga Mi, dramska skupina KUD-a Petrijanec, Glumačka družina “Komedijaši ” KUU “Stažnjevec”, Udruga žena Općine Vidovec, Dramska družina “Videki” KUD-a “Marof”, KUU “Magda i Luisa” Madžarevo, KUD “Lepoglavski pušlek” Lepoglava, Udruga žena Općine Sveti Đurđ “Veliko srce”, KUD “Mak” Trnovec i Dramska družina “Ozana” KUD-a “Braća Radić” Visoko.

Smotru je pratila selektorica Hrvatskog sabora kulture Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka, koja je nakon izvedenih svih deset predstava proglasila najuspješnije predstave. Tako će našu županiju na Državnoj smotri kazališnih amatera, koja će se održati u svibnju u Vodicama, predstavljati: Glumačka družina “Komedijaši” KUU “Stažnjevec” sa predstavom “Nekad brak sada mrak” te Dramska družina “Videki” KUD-a “Marof” Novi Marof sa predstavom “Rita”.

Selektorica je također proglasila i najuspješnije pojedince i to za najbolje ženske uloge Anu Kolenko za ulogu Gospođe u predstavi “Mito i korupcija” iz KUD-a Klaruš Maruševec, te Ivanu Sekelj u ulozi Štefe u predstavi “Nekad brak sada mrak” iz Glumačke družine “Komedijaši“. Za najbolje muške uloge proglašeni su Miroslav Rohtek za ulogu Štijefa u predstavi “Nekad brak sada mrak” iz Glumačke družine “Komedijaši” te Robert Degač za ulogu Paola Manzinia u prestavi “Rita” Dramske družine “Videki”.

Priznanje za kostimografiju dobila je Marica Černi-Zrinski iz Dramske družine “Videki”, a nagradu za najbolji dramski tekst dobila je Marina Đurasek iz Glumačke družine “Komedijaši”. Posebno priznanje za njegovanje tradicijskog izričaja primili su glumci iz KUD-a “Lepoglavski pušlek”, a nagradu za najboljeg redatelja primio je Tibor Martan.

Smotru je pratio i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda, koji je ujedno i tajnik našeg KUD-a.

Mnogobrojna publika u Novom Marofu dva dana je uživala u vrhunskim ostvarenjima kazališnih amatera iz naše županije.


Opširnije
VRH