POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

KUD Klaruš

Dramski amateri u Maruševcu - DAM

05.10.2019. - Dom kulture Čalinec

Ove subote održana je Večer dramskih amatera u Maruševcu (DAM).  Predstavili su se dramski amateri KUD-a "Lepoglavski pušlek" iz Lepoglave sa igrokazom "Studentice", Humoristično drušvto "Zvonec" iz Krapine sa monologom "Friška vdovica", Udruga žena "Preslica" iz Sračinca sa igrokazom  "Dioničarka" te KUD "Klaruš" Maruševec sa igrokazom "Mito i korupcija".

Mnogobrojna publika pozorno je pratila sve četiri predstave i ponovno je "maruševečka publika" opravdala epitet "najbolje publike".

Večer dramskih amatera pratili su i načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, njegov zamjenik Mario Klapša, predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar, ravnatelj OŠ "G.Krklec" Maruševec Tomislav Vincek te velečasni Krunoslav Milovec.

Organizator DAM-a je KUD "Klaruš" Maruševec, a pokrovitelj Općina Maruševec.


Opširnije
Čisjeuska nedela v Maršuvcu

06.10.2019. - Maruševec

U organizaciji Općine Maruševec i Kuburaške udruge Maruševec, održan je sajam povodom Čisjeuske nedele v Maršuvcu (Čiselske nedele u Maruševcu).

KUD "Klaruš" Maruševec predstavio se na štandu sa temom "...kaj su jeli naši stari...".

Naši folkloraši izveli su "Zapletu" i "Išla žena na gosti".

Za kraj smo otpjevali pjesmu "Maruševec, najdraži kraj", u čemu su nam se pridružili i mnnogobrojni posjetitelji ovogodišnjeg sajma.


Opširnije
KUD

29.09.2019. - Sračinec

Na poziv KUD-a "Zavičaj" iz Sračinca, sudjelovali smo na "Danima Miholja 2019".

U okviru ovogodišnjih "Dana Miholja 2019", održana je i folklorna večer u kojoj su nastupili:

KUD "Zavičaj" Sračinec,  KUD "Benedikt" Svibovec Podravski, KUD "Ljuba voda" Ljubešćica, KUD "Toplice" Varaždinske Toplice i KUD "Klaruš" Maruševec.

Predstavili smo se sa dvije koreografije: Zapleta i Išla žena na gosti. 

Naši tamburaši su sa tamburašima KUD-a "Zavičaj" Sračinec izveli Prigorsko-zagorske napjeve.

Opširnije
KUD

20.09.2019. - Vidovec

U sklopu 22. Zeljarijade u Vidovcu, održana je Dječja smotra folklora i Dječje zeljarske igre.

Na ovogodišnjoj Dječjoj smotri folklora  nastupili su: KUD "Vidovec" Vidovec, HKUD "Petar Zrinski"Vrbovec, Folklorni ansambl "Croatia" Zagreb, KUD "Donji Vidovec", FD Otočac - Dječja skupina "Čerišnjice", KUD "Rudar" Glogovac te KUD "Klaruš" Maruševec.

Neposredno prije Dječje smotre folklora, održane su Dječje zeljarske igre na kojima  su "snagu i spretnost" odmjerili članovi dječjih folklornih skupina.  Osnovni rekvizit u zeljarskim igrama je bila glavica vidovečkog zelja.

Iako je cilj samih zeljarskih igara bio podsjećanje na stare dječje igre te druženje, djeci je svakako bio važan i rezultat.  Naši "mali" Klaruši u tim su igrama imali najviše sreće (a bili su i najspretniji) i osvojili prvo mjesto i pehar.

U folklornom dijelu programa, dječje folklorne skupine predstavile su se pjesmama, plesovima i igrama svojeg zavičaja, što je doprinijelo raznolikom i nadasve lijepom programu.

Opširnije
Mali Klaruši na Folklofoniji

15.09.2019. - Varaždin

U organizaciji Centra tradicijske kulture Varaždin a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, Grada Varaždina, Turističke zajednice Varaždinske županije te ureda Predsjednice RH održan je 5. Međunarodni festival tradicijske kulture FolkoFonija 2019. (13.-15.09.2019.)

Više od 500-tinjak sudionika samog festivala u tri dana predstavili su svoju kulturnu baštinu kroz pjesmu i ples, te upoznali sve građane Varaždinske županije i grada Varaždina svojim prebogatim kulturnim nasljeđem. Predstavile su se izuzetno kvalitetne folklorne grupe iz šest zemalja: Poljska, Mađarska, Makedonija, Srbija (Novi Sad), Slovenija… te mnoga hrvatska  kulturno-umjetnička društava.

Na ovogodišnjoj dječjoj FolkoFoniji predstavili su se i naši najmlađi folkloraši i tamburaši.  U svečanoj povorci varaždinskim ulicama predstavili smo se u maruševečkim  narodnim nošnjama te pjesmama maruševečkog kraja.

U središnjem dijelu programa dječje FolkoFonije nastupili su: Centar tradicijske kulture Varaždin, KUD "Knegingrad" Kneginec, KUD "Mak" Trnovec, KUD "Ježek" Beretinec, KUD "Remetinec" i KUD "Klaruš" Maruševec.

Naši najmlađi folkloraši i tamburaši su se varaždinskoj publici  predstavili koreografijom "Kuda Jura hodi, tuda pole rodi", s kojom će predstavljati Varaždinsku županiju na Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, u listopadu ove godine.

Program dječje FolkoFonije pratio je i naš načelnik Damir Šprem, koji nam je i ovom prilikom pružio potporu.
Opširnije
Smotra izvornog i koreografiranog folklora Varaždinkse županije

08.09.2019. - Novi Marof

U organizaciji Zjednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD-a "Marof" Novi Marof, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Ministarstva kulture RH, održana je 6. Županijska smotra izvornog folklora i 16. Županijska smotra koreografiranog folklora Varaždinske županije.

Smotra je održana u Kulturnom centru  "Ivan Rabuzin" Novi Marof.

U ime domaćina mnogobrojno gledateljstvo je pozdravio Dragutin Košćak, predsjednik KUD-a "Marof" Novi Marof, a u ime organizatora Zlatko Peharda, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije.  Sve pristune je pozdravio i Siniša Jenkač, gradonačenik grada Novog Marofa.

Svoje "Klaruše" podržali su i načelnik Općine Maruševec, Damir Šprem i njegov zamjenik Mario Klapša, koji su također prisustvovali Smotri.

U kategoriji izvornog folklora predstavili su se: KUD "Salinovec" Salinovec, KUD "Ljuba voda" Ljubešćica, KUD "Klenovnik" Klenovnik, KUD "Vidovec" Vidovec, KUD "Voća" Voća, KUD "Beletinec" Beletinec i KUD "Klaruš" Maruševec.

U kategoriji koreografiranog folklora predstavili su se: KUD Hrvatskih željeznica Varaždin, KUD "Mak" Trnovec, Centar tradicijske kulture Varaždin, KUD "Marof" Novi Marof, Varaždinski folklorni ansambl i KUD "Anka Ošpuh" Ludbreg.

Smotru je pratilo stručno povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture u sastavu: Krunoslav Šokac (za ples), Katarina Bušić (za narodne nošnje) i Petar Varga (za glazbu). 

KUD "Klaruš" Maruševec predstavio se prikazom jurjevskih običaja u maruševečkom kraju "Gledajte ga gledajte, Juru Zelenog" koji su pripremili Zlatko Peharda i Franjo Plantak uz pomoć Ane Rehvald i Pjerina Hrvaćanina.

Stručno povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture donijelo je odluku da će Varaždinsku Županiju na Državnom susretu koreografiranog folklora u Čakovcu predstavljati Varaždinski folklorni ansambl, a na Državnom susretu izvornih folklornih grupa u Sisku, KUD"Klaruš" Maruševec.

KUD "Klaruš" Maruševec će po četvrti put za redom predstavljati našu županiju na Državnom susretu, što je svakako pokazatelj dobrog i kontinuiranog rada u Društvu.

Drago nam je što smo i ove godine predloženi za Državnu smotru, no još nam je draže što smo to uspjeli sa prikazom jurjevskih običaja u maruševečkom kraju i Povorkom Jure Zelenog.

Opširnije
KUD "Klaruš" Maruševec u Tenji

31.08.2019. - Osijek, Tenja 

"Slavonijo u jesen si zlatna"  tradicionalna je smotra folklora u organizaciji KUD-a "Josip Šošić" Tenja, koja u svojem trodnenvnom programu nastoji pokazati svu ljepotu folklorne baštine i narodnih običaja. Na ovogodišnjoj smotri, 16. po redu, predstavili su se i članovi KUD-a "Klaruš" Maruševec koji su za svoj nastup bili nagrađeni dugotrajnim pljeskom mnogobrojne publike u Tenji. Predstavili smo se pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja, no predstavili smo i maruševečku nošnju koja je i ovom prilikom plijenila pažnju.

"Maruševec, najdraži kraj", orilo se ulicama Tenje tijekom mimohoda svatovskih zaprega i KUD-ova u kojem su sudjelovali i naši "Klaruši".

Osim naših folkloraša, ovom su se prilikom predstavili: KUD "Josip Šošić" Tenja, KUD "Ogranak seljačke sloge" Posavski Bregi, KUD "Kupina" Kupina, Prva pjevačka konjica "Sinđir" Županja, KUD "Luka Ilić Oriovčanin" Oriovac te KUD "Kolo" Stari Grabovac. Opširnije
KUD "Klaruš" Maruševec u Međimurju

U organizaciji KUD-a "Strahoninec" održana je 18. Međunarodna smotra folklora, na kojoj se predstavilo 10 folklornih skupina iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Na ovogodišnjoj Smotri su se predstavili: KUD "Matija Gubec" Donji Miholjac, KUD "Selište Kostajničko" Hrvatska Kostajnica, KUD "Đeram" Grubišno Polje (Mađarsko društvo), SKD Prosvjeta "Moslavina" Garešnica, KUD "Grgur Karlovčan" Kalinovec, KUD "Petar Kočić" Nova Topola (BiH), KUD "Mladost" Bosanska Otoka (BiH), FA "Bosanski sevdah" Kraševo (BiH), FSPD "Ruda Sever" Gorišnica (Slovenija) te KUD "Klaruš" Maruševec.
Mnogobrojna publika u Kulturnom centru Općine Strahoninec, uistinu je uživala u bogatom folklornom programu na kojem je predstavljena raznolika folklorna baština te različiti folklorni izričaji. Mi smo se predstavili pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja u koreografiji "Išla žena na gosti" (koreograf: Pjerino Hrvaćanin, glazbena obrada: Franjo Plantak).
Sa nama je bio i naš načelnik, g. Damir Šprem, koji je i na taj način bio podrška našim folklorašima.
Ovim nastupom, nastavili smo dugogodišnju suradnju koju imamo sa KUD-om "Strahoninec".
Opširnije
Klaruši na "Margetju v Margečanu"

14.07.2019. - Margečan

Udruga građana za sport i kulturu "Margareta" iz Margečana, već tradicionalno organizira manifestaciju "Margetje v Margečanu - tak se negda delalo". Trinaesti puta upriličili su kulturno-umjetničku manifestaciju na kojoj uz izložbe i zabavne sadržaje, od zaborava čuvaju tradiciju i običaje naših krajeva. U programu je sudjelovalo tristotinjak sudionika iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije, te četiri udruge iz Republike Slovenije.

Članovi KUD-a "Klaruš" Maruševec, mnogobrojnoj publici su prikazali pjesme i plesove Hrvatskog zagorja u koeografiji "Išla žena na gosti", a predstavili su se i naši tamburaši koji su imali čast da svojim izvedbama završe ovogodišnje "Margetje v Margečanu". Folklorne i tamburaške izvedbe naših članova nagrađene su dugotrajnim pljeskom mnogobrojne publike.

Uz naše folkloraše, u kulturno-umjetničkom programu, nastupili su i članovi KUD-a "Salinovec" iz Salinovca, HKUD "Petar Zrinski" iz Vrbovca, Margaretice, Zbor Udruge građana Margareta i ŽVS Kaliope.

Opširnije
2. FF DUM

Maruševec, 30.06.2019.

U organizaciji KUD-a "Klaruš" Maruševec, a pod pokroviteljstvom Općine Maruševec, održan je 2. Folklorni festival "Djeca u Maruševcu".  Festival je održan u sportskoj dvorani OŠ "G.Krklec" Maruševec, a mnogobrojna publika mogla je uživati u folklornim izvedbama dječjih folklornih grupa iz KUD-a Općine Cestica, KUD-a Općine Petrijanec, KUD-a "Toplice" iz Varaždinskih Toplica, Centra tradicijske kulture iz Varaždina i domaćih folkloraša.

 U svojim folklornim izvedbama, dječje skupine predstavile su dječju folklornu baštinu Hrvatskog zagorja, Međimurja, Prigorja i Posavine.

Članovi KUD-a "Klaruš" Maruševec, predstavili su se svojom školom tambure, te dječjom folklornom grupom koja je izvela maruševečke pjesme i plesove vezane uz jurjevske običaje u koreografiji "Kuda Jura hodi, tuda pole rodi".  Sa tom će se koreograijom najmađi "Klaruši" ove godine predstaviti na Festivalu dječjeg folklora u Kutini gdje će predstavljati svoj maruševečki kraj i Varaždinsku županiju.

"Upravo su članovi dječjih folklornih skupina KUD-a "Klaruš"  bili pokretači folklornog festivala, koji će, nadamo se trajati još dugo godina. Okupljanje folkloraša u dječjoj dobi, temelj su našeg KUD-a, ali i garancija da folklorna baština u maruševečkom kraju ima reprezentativne čuvare." - ističu u KUD-u.

Svim sudionicima ovogodišnjeg Folklornog festivala "DUM", predsjednica KUD-a, Ana Rehvald, uručila je Zahvalnice i prigodne darove.

Folklornom fesitvalu su nazočili i zamjenik načelnika Općine Maruševec, Mario Klapša, Predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar, te ravnatelj Osnovne škole "G.Krklec", Tomislav Vincek.


Opširnije
VRH