Održana godišnja Skupština

KUD Klaruš

Dana 01.02.2020. održana je redovna Skupština KUD-a „Klaruš“ Maruševec.

Predsjednica KUD-a, Ana Rehvald podnijela je Izvješće o radu, a tajnik KUD-a, Zlatko Peharda, podnio je Izvješće o financijskom poslovanju u 2019. godini.

KUD „Klaruš“ Maruševec trenutno broji 107 aktivnih članova. Dramska sekcija broji 4 člana, tamburaška sekcija (stariji uzrast, mlađi uzrast, škola tambure) broji 24 člana, dječja folklorna grupa broji 32 člana, grupa koreografiranog folklora broji 30 članova, grupa izvornog folklora (starija grupa) broji 18 članova, a dio članova djeluje kao neizostavna logistika.

U 2019. godini KUD je nastupio 36 puta. Nastupalo se diljem Hrvatske (maruševečki kraj, Varaždinska županija, Strahoninec, Kutina, Zagreb, Sisak, Tenja….)

Klaruši su nastupali na Županijskim smotrama koje organizira Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije. Sudjelovali su na smotri kazališnih amatera, na kojoj je članica KUD-a, dobila priznanje za najbolju žensku ulogu. Sudjelovali su na smotri izvornog folklora gdje su četvrti put za redom bili najuspješniji te su predstavljali Varaždinsku županiju na Susretu izvornih folklornih grupa Republike Hrvatske. Dječja folklorna grupa predstavljala je Varaždinsku županiju  na 17. Festivalu dječjeg folklora u Kutini gdje su osvojili 2.mjesto. KUD je bio domaćin Županijske smotre tamburaških orkestara i sastava gdje je ostvario vrlo zapažen nastup i to u kategoriji folklornih sastava.

Iako KUD „Klaruš“ nema puhački orkestar, bio je, uz pomoć Općine Maruševec, domaćin Županijske smotre puhačkih orkestara.

Društvo je uspješno realiziralo 18. Dane folklora u Maruševcu, Povorku Jure Zelenog, Koncert „Popijevku ti dam“, Dječji folklorni festival-DUM, Večer dramskih amatera-DAM, Jesen u Maruševcu.

Tijekom 2019. godine, 11 članova KUD-a sudjelovalo je na stručnim seminarima.

Ostvarena je suradnja sa Osnovnom školom „G.Krklec“ Maruševec, Srednjom školom Maruševec s pravom javnosti te sa ostalim udrugama sa područja Općine Maruševec.

Da bi sve nabrojane aktivnosti bile uspješno realizirane bila su potrebna i financijska sredstva koja KUD osigurava kroz Programe i Projekte. Veći dio novčanih sredstava osigurano je kroz proračun Općine Maruševec, a dio novčanih sredstava KUD je osigurao kroz Projekte Ministarstva kulture te Varaždinske županije. Također, dio sredstava je osiguran kroz donacije fizičkih i pravnih osoba.

KUD „Klaruš“ Maruševec će u predstojećem razdoblju nastojati zadržati istu kvalitetu rada a u dijelu aktivnosti pokušati će biti još bolji i kvalitetniji. Održavanje svih kulturno-umjetničkih manifestacija (Dani folklora, Povorka Jure Zelenog, Dječji folklorni festival, Večer dramskih amatera, Koncert „Popijevku ti dam“, Jesen u Maruševcu), te edukacija voditelja i članova KUD-a, nabavka tamburaškog instrumenta, otkup posavskih narodnih nošnji i folklornih cipela temelj su Plana rada u 2020. godini.

Društvo će nastojati osigurati novčana sredstva za provedbu ovog ambicioznog ali i ostvarivog plana kroz Projekte i Programe vezane uz proračun Općine Maruševec, proračun Varaždinske županije, a dio novčanih sredstava za nabavku tamburaškog instrumenta i folklornih cipela već je osiguran od strane Ministarstva kulture.

Sva podnesena izvješća i Plan rada jednoglasno su prihvaćeni.

Na Skupštini su prisustvovali i načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, zamjenik načelnika Mario Klapša, predsjednik Općinskog vijeća Marijan Fatiga, ravnatelj OŠ „G.Krklec“ Maruševec Tomislav Vincek, velečasni Krunoslav Milovec, predsjednik UDVDR Ogranak Maruševec Tihomir Buden te Davorka Klapša i Jasminka Kolarek - predstavnice Udruge žena „Maruša“ Maruševec.

Zamjenik načelnika Mario Klapša, čestitao je na uspjesima u protekloj godini, te je istaknuo zadovoljstvo što smo u proteklom razdoblju većinu aktivnosti odradili skupa. Zaključio je da će Općina Maruševec podržati rad KUD-a kao i drugih udruga sa područja Općine.


Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH