„Zlatni pir“ KUD-a „Zvir“ Jelenje

KUD Zvir Jelenje

Vrijednost izvorne kulturne baštine prepoznaje svijet, a sve više i lokalne zajednice. Na tom tragu Kulturno-umjetničko društvo "Zvir" ljubomorno čuva tradicijski ples i pjesmu, nošnje te običaje već pola stoljeća.

Tijekom 50 godina stvaralaštva pojedine skupine KUD-a organizirale su i nekoliko manifestacija koje imaju dugogodišnju tradiciju. Stoga je ove godine u znaku obilježavanja 50-e obljetnice osmišljen bogat program koji uključuje kako njihovu realizaciju tako i predstavljanje novih događanja i radionica. Svi će se programi realizirati uz pomoć dobročinitelja KUD-a „Zvir“: Primorsko-goranske županije, Općine Jelenje, tvrtke Thermothechnik, Turističke zajednice Općine Jelenje i Župe sv. Mihovila Arkanđela u Jelenju.

Slavljeničku godinu „Zvirovci“ su već započeli tradicionalnim koledvanjem po Jelenju za blagdan sv. Tri kralja, što je običaj na ovim prostorima. Slijedila je svečana Misa za sve pokojne i žive članove KUD-a koja se održala u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Jelenju na Stepinčevo.

Obilježavanje postojanja Društva nastavit će se 21. travnja 2023. u Domu kulture u Dražicama s početkom u 19 sati na Svečanoj skupštini povodom 50. obljetnice osnutka KUD-a „Zvir“. Zvirovci ovim putem pozivaju sve prijatelje da se priključe toj svečanosti.

U svibnju će se održati svečani koncert povodom Majčina dana na kojem će uz Vokalnu skupinu KUD-a „Zvir“ svoja glazbena umijeća predstaviti i gosti, Ženski zbor Sklad Bakar i Splitski ženski zbor. S njima će sljedećeg dana biti izvedena i „Messe Basse“ Gabriela Fauréa u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Jelenju.

Kao dio revije tradicijskog oblačila „Z nonine škrinje“ ove će se godine održati i radionice oblačila i grobničkih frizura, ali na suvremeni način. Tom će prilikom svi zainteresirani moći učiti i sudjelovati u njihovim izradama. U sklopu radionice o tradicionalnoj grobničkoj hrani, gdje će prisutni moći i degustirati neke od pripremljenih starih delicija, istaknut će se dijelovi knjige Ade Maršanić „Bogatstvo siromaštva“. Radionici Kampananje va Jelenju moći će pristupiti svi zainteresirani, a održat će se u suradnji s Župom sv. Mihovila u Jelenju. U lipnju u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Jelenje planiran je „Tanac pod Kris“ na dan Petrove.

Izložba fotografija pod nazivom „50 godina KUD-a Zvir“ bit će otvorena kroz cijeli rujan u Domu kulture u Dražicama na kojoj će posjetitelji moći vidjeti kako umjetničke tako i amaterske, privatne fotografije članova KUD-a. U rujnu će se tradicionalno također održati i folklorna manifestacija pod nazivom „Zatancajmo po domaći“, koja je mnoge godine okupljala goste iz cijele Hrvatske i regije, a ove će se godine u slavljeničkom duhu održati koncert folklora u koreografiji voditeljice Martine Mičetić Davidić.

Vokalna skupina ove godine obilježava 20 godina uspješnog djelovanja, a svoju će obljetnicu obilježiti koncertom u studenome na Martinju. Na koncertu će biti prezentirane skladbe različitih stilova i karaktera, a pod dirigentskom palicom umjetničkog voditelja Davora Juretića.

Kao završna svečanost obilježavanja 50 godina postojanja KUD-a „Zvir“ u prosincu će se održati priredba „Zlatni pir“. Grobnički pir je predstava koja osuvremenjeno prikazuje svatovske običaje u grobničkom kraju s početka 20. stoljeća. U njoj će publika moći osjetiti atmosferu vjenčanja kroz prikaz događanja donošenja takozvane „dote“, vjenčanja, slavlja, plesa i pjesme i naravno jela koja su tradicionalno bila njegov sastavni dio.

S prisutnom svijesti o potrebi odgoja i obrazovanja djece i mladih te prijenosa tradicijske, glazbene i kulturne baštine na mlade generacije, nadamo se da će Kulturno-umjetničko društvo „Zvir“ slaviti i onu sljedeću, dijamantnu 75. obljetnicu postojanja.




Podijeli ovu stranicu

VRH