Folklorna skupina

KUD Zvir Jelenje

Folklorna skupina KUD-a Zvir, kao zasebna sekcija društva osnovana je 1977. godine. Tijekom proteklih godina stvaranja, folklorna skupina je vrlo uspješno ostvarivala misiju ove udruge, posebice očuvanje, njegovanje, unapprijeđenja i promidžbe folklorne baštine grobničkog kraja i općine Jelenje. Pod folklornu baštinu ubraja se u tom smislu očuvanje i izrada narodnih nošnji, bilježenje narodnih napjeva te plesnih koreografija, edukacija u glazbenom području (pjevanje i sviranje instrumenata) te čuvanje narodnog instrumentarija. Ciljna skupina su sve dobne skupine počevši od osnovnoškolskog uzrasta.

Folklorna skupina je svih ovih godina postojanja obogaćivala svoj program folklornim sadržajima iz cijele Hrvatske. Ipak, prije svega njegovala je svoj domaći autohtoni folklor radeći na oživljavanju starih grobničkih običaja. Tako su oživljeni stari grobnički tanci, a vezano uz to napravljena je idejna rekonstrukcija grobničkih nošnji. Otkinut je zaboravu način folklorno-društvene zabave Grobničana na prijelazu iz 19.-tog u 20.stoljeće pod nazivom „Tanac pod feštu“. Sakupljeno je tridesetak starih grobničkih dječjih igara. Oživljeni su svatovski običaji, te starinski napjevi i pjevanje na tanko i debelo.

Sa svojim autohtonim sadržajima folklorna skupina nastupila je na mnogim renomiranim smotrama hrvatskog folklora, gdje je uspješno predstavila prije svega svoju općinu,cijeli grobnički kraj i Primorsko-goransku županiju: Zagreb, Vinkovci, Metković,Split, Slavonski Brod, Đakovo, Čakovec, Barban, Pula, Kutina, Otočac i gostovala u mnogim mjestima diljem Hrvatske. Folklorna skupina gostovala je i na mnogim međunarodnim festivalima u raznim europskim zemljama predstavljajući svoj uži zavičaj i cijelu Htvatsku, od Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Nizozemske, Francuske, Grčke, Makedonije te Meksika.

Svake godine organizira međunarodni susret folklornih skupina „ZATANCAJMO PO DOMAĆI“, nekoliko godina organizirane su i modne revije tradicijskog oblačila pod nazivom „Z noninega škabelina“, a kroz godine organizirani su mnogobrojni koncerti za različite svečane prigode u Općini Jelenje i šire ,npr. za Božić, doček sv. Mikule i razne druge prigode.

Članovi folklorne sekcije posljednjih deset godina sudjelovali su na natjecanjima folklornih parova „Drmež da „ te svake godine osvajali prva mjesta i nagrade, kao i na natjecanjima koreografiranog folklora u organizaciji FOKE. Na tim natjecanjima folkloraši su na pozornicu donosili dašak Grobnišćine i razigranih grobničkih tancih: mazurke,potresujke, vajsera i tanca po hrvatski. Temperament i razigranost grobničkih tancih već dugi niz godina folkloraši donose na pozornicu popularne emisije „Lijepom našom“.

Od samog osnutka, stručno i osmišljeno, folklornu skupinu vodi učiteljica Alenka Juretić, istraživač grobničkih tradicija, voditelj i priznati hrvatski koreograf, član FOKE,a njezin rad u uspješno je nastavila Martina Mičetić-Davidić.

Jedan od voditelja koji su u društvu od samih početaka je gospođa Alenka Juretić, dugogodišnja učiteljica u Osnovnoj školi Jelenje –Dražice, sada umirovljenica te dugogodišnja voditeljica folklorne skupine KUD-a Zvir.


Zaposlivši se kao mlada učiteljica u Osnovnoj školi Jelenje-Dražice, potaknuta svojim odgojem i obrazovanjem te interesima djece kojima je bila učiteljica, započela je sa terenskim istraživanjem folklorne baštine grobničkog kraja, budući da nije bilo dostupnih pisanih dokumenata o narodnim nošnjama, napjevima , plesovima i instrumentima i običajima našeg grobničkog kraja. Svoja saznanja stečena na terenu, među žiteljima naše općine, prenosila je na djecu te od samog početka svog učiteljevanja gradila kvalitetne programe koji su obrazovali i odgajali mnoge generacije djece i mladih naše Općine.


Zahvaljujući zalaganju Alenke Juretić, 1977. godine osnovana je folklorna skupina ,kao zasebna sekcija društva. Folklorna skupina je pod vodstvom i vođena idejama i zalaganjem Alenke Juretić, vrlo uspješno ostvarivala misiju očuvanja, njegovanja, unaprijeđena i promidžbe folklorne baštine grobničkog kraja i općine Jelenje. Pod folklornu baštinu ubraja se u tom smislu očuvanje i izrada narodnih nošnji, bilježenje narodnih napjeva te plesnih koreografija, edukacija u glazbenom području (pjevanje i sviranje instrumenata) te čuvanje narodnog instrumentarija, te raznolikih folklornih običaja.


Da bi se kulturna baština što uspješnije prenosila na mlađe naraštaje, 1982. godine, Alenka Juretić pokrenula je zasebnu sekciju - dječju folklornu skupinu koja sve do danas okuplja djecu osnovnoškolskog uzrasta. Folklorna skupina je svih godina postojanja obogaćivala svoj program folklornim sadržajima iz cijele Hrvatske, te je gđa Juretić zahvaljujući stečenom obrazovanju na Školi hrvatskog folklora u organizaciji Matice iseljenika Hrvatske, postavila mnogobrojne koreografije iz cijele Hrvatske.


Ipak, prije svega njegovala je svoj domaći autohtoni folklor radeći na oživljavanju starih grobničkih običaja. Tako su oživljeni stari grobnički tanci, a vezano uz to napravljena je idejna rekonstrukcija grobničkih nošnji. Otkinut je zaboravu način folklorno-društvene zabave Grobničana na prijelazu iz 19.-tog u 20.stoljeće pod nazivom „Tanac pod feštu“ te običaji vezani uz grobnički pir. Sakupljeno je tridesetak starih grobničkih dječjih igara. Oživljeni su svatovski običaji, te starinski napjevi i pjevanje na tanko i debelo ali isto tako i usmena baština sakralnog sadržaja.


Sakupljena saznanja gđa Alenka Juretić objavila je u svojoj knjizi „Grobnički luštrini“. U spomenutoj knjizi koja ostaje na korištenje generacijama koje dolaze, autorica je zapisala sva saznanja do kojih je došla dugogodišnjim istraživanjem na terenu.


Budući da je folklorna skupina, zahvaljujući stručnom i predanom radu gospođe Juretić napredovala i postala sve poznatija u u krugovima stručnjaka koji se bave istraživanjem folklorne baštine, sa svojim autohtonim sadržajima nastupila je na mnogim renomiranim smotrama hrvatskog folklora, gdje je uspješno predstavila prije svega svoju općinu, cijeli grobnički kraj i Primorsko-goransku županiju: Zagreb, Vinkovci, Metković, Split, Slavonski Brod, Đakovo, Čakovec, Barban, Pula, Kutina, Otočac i gostovala u mnogim mjestima diljem Hrvatske. Folklorna skupina pod vodstvom gđe Juretić predstavlja je Hrvatsku na međunarodnim festivalima u raznim europskim zemljama predstavljajući svoj uži zavičaj i cijelu Hrvatsku, od Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Nizozemske, Francuske, Grčke, Makedonije te Meksika.


Iz istih razloga gđa Juretić je pokrenula međunarodni susret folklornih skupina „ZATANCAJMO PO DOMAĆI“, kako bi se zadovoljila velika potreba očuvanja vlastitog identiteta, te prezentacija Općine Jelenje i turistička promocija našeg kraja. Iz istih razloga nekoliko godina, pod njenim vodstvom, organizirane su i modne revije tradicijskog oblačila pod nazivom „Z noninega škabelina“, a kroz 40 godina organizirani su mnogobrojni koncerti za različite svečane prigode u Općini Jelenje i šire, npr. za Božić i doček sv. Mikule i razne druge prigode. Budući da je postojao velik interes djece našega kraja za pjevanjem, gđa Juretić pokrenula je i godinama organizirala manifestaciju dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Grobnički tići kantaju“.


Članovi folklorne sekcije posljednjih deset godina sudjelovali su na natjecanjima folklornih parova „Drmež da „ na kojem su izvodili koreografije Alenke Juretić te svake godine osvajali prva mjesta i nagrade, kao i na natjecanjima koreografiranog folklora u organizaciji FOKE – Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja, čiji je dugogodišnji uvaženi član gđa Juretić.


Na tim natjecanjima folkloraši su pod vodstvom Alenke Juretić, na pozornicu donosili dašak Grobnišćine i razigranih grobničkih tancih : mazurke,potresujke, vajsera i tanca po hrvatski. Temperament i razigranost grobničkih tancih već dugi niz godina folkloraši donose na pozornicu popularne emisije „Lijepom našom“, također zahvaljujući zalaganju gđe Alenke Juretić.


Gospođa Alenka Juretić i danas je aktivni voditelj folklorne skupine odraslih koja vrlo stručno i osmišljeno djeluje u društvu i svoje znanje i iskustvo prenosi na nove naraštaje i mlade stručnjake koji su stasali pod njenim budnim okom. Zahvaljujući Alenki Juretić i njenom djelovanju u KUD-u Zvir, Općina Jelenje postala je poznata kulturna i turistička destinacija Primorsko goranske županije, te se nadamo da će temelji i zidovi koje je sagradila gospođa Alenka biti poticaj za daljnji rad i nadogradnju za dobrobit naše Općine. 


Gordana Juretić-Perušić, dopredsjednica KUD-a

mob: +385917926228


Podijeli ovu stranicu

VRH