Vokalna skupina

KUD Zvir Jelenje

Vokalna skupina, osnovana 2003. god. na inicijativu rukovodstva KUD-a neprekidno djeluje do danas. Okuplja 20 entuzijasta koji svojim pjevanjem doprinose kulturi i očuvanju muzičke tradicije ovih prostora. Nastupa u ženskom te u mješovitom sastavu. U ženskom sastavu djeluje od samih početaka da bi na inicijativu Davora Juretića od 2011. proširila svoj sastav na mješoviti. Njeguje repertoar širokoga spektra – skladbe popularnog tipa, sakralnog tipa europskog kruga umjetnosti, američkog duhovnog tipa te foklornog tipa, naročito hrvatskog s naglaskom na istarsko – primorski muzički izričaj.

Od 2003. do 2005. god. vokalnom skupinom je ravnala ma. Dorotea Štifanić Mislej da bi ju naslijedili njezini učenici, Andrija Perušić (2009.-2010.) te Davor Juretić (2003.-2009., 2011. –*) sada student MA Zagreb. Također, ostvaruje suradnju s vokalnim pedagogom i solo pjevačem Cvetanom Pelčićem, prof. te s mo. Igorom Vlajnićem, prof., dirigentom i zborovođom HNK I. pl. Zajca u Rijeci.

Najviše produkcija u koncertnoj djelatnosti vokalna skupina podarila je upravo publici općine Jelenje svojim redovitim prigodnim koncertima – božićni, uskrsni, obilježavanje dana mlikarice, palente kompirice skupa s ostalim prigodama koje su bile od značajne za razvitak općine kao što su skup obrtnika, skup liječnika.

Od značajnijih nastupa u inozemstvu, vokalna skupina bilježi koncertnu misu u katedrali u Šopronu (Madžarska) te nastupe za Maticu Hrvatsku u Udinama, Gorici.

U Hrvatskoj gostuje na festivalima "Naš kanat je lip", Poreč, smotra zborova u Ronjgima, smotra marijanskih pjesama u Metkoviću, smotra zborova u Omišlju, Krk. Također bavi se i humanitarnim radom – dom kulture u Šmriki, HKD na Sušaku. Ostvarila je suradnju s MKD "Ilinden", Rijeka, te redovito nastupa za rusku zajednicu u Rijeci. Vokalna skupina, također, imala je čast da praizvede skladbu "Uskrsna misa", I. Bošnjaka (2009.) te skladbu "Tić", A. Babića (2012.) koja je posvećena upravo dirigentu i ansamblu. 2012. osvaja 2. nagradu na folklornom festivalu u Benkovcu. Iste godine, skupina je održala koncert i pjevala na euharistijskom slavlju u pulskoj katedrali te je dobila poziv da ponovno održi koncert u skoroj budućnosti. Surađuje i sa Svetištem MBT, Trsat, naročito s fra Serafinom Sabolom koji je udijelio VS čast da nekoliko puta otvara manifestacije "Dani pape Ivana Pavla II." te "Marijinski dani".

U skoroj budućnosti, vokalna skupina planira realizirati daljnje projekte koji će unaprijediti kulturni život ovih prostora.

U radu vokalne skupine surađujemo i s ostalim udrugama općine Jelenje. Najplodonosnija i najznačajnija suradnja je suradnja s udrugom "Savjet mladih", koja je prepoznala vrijednost kulturne djelatnosti pa u skladu s time, udruga pomaže u logističkim djelatnostima te medijskom praćenju koncertne ponude. Ostvarene su i video-audio snimke Božićnog koncerta te nastupa sa smotre "Naš kanat je lip" što je pridonijelo, za daljnji rad dragocjenom, publicitetu i promidžbi. U svom radu, skupina je imala i podršku same općine Jelenje i Turističke zajednice općine Jelenje bez čije pomoći ne bi bilo moguće realizirati sve projekte. Nadamo se i daljnoj suradnji i podršci u obogaćivanju kulture i stvaranju novih tradicija koju će moći baštiniti i idući naraštaji.


Davor Juretić rođen je 21. ožujka 1991. u Rijeci. Osnovnoškolsko obrazovanje stječe u školi „Jelenje-Dražice“ u Jelenju. Paralelno pohađa OGŠ I. M. Ronjgova u Rijeci. Godine 2005. upisuje SGŠ I. M. Ronjgova u Rijeci paralelno pohađajući dva stručna usmjerenja: glasovir i teorijski smjer. Pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu završava diplomski studij 2014. godine čime stječe naslov: magistar muzike – profesor teorijskih glazbenih predmeta.

Umjetničku karijeru započinje 2005. godine, još kao učenik, na mjestu voditelja vokalne skupine KUD-a „Zvir“ iz Jelenja. Kao stručni glazbeni suradnik istog KUD-a ostvaruje nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Grčkoj i Meksiku. Od zapaženijih uspjeha valja istaknuti 2. nagradu žirija na „5. Etno festivalu“ u Benkovcu 2012. godine, kao i 2. nagradu na „3. Natjecateljskom festivalu folklornog pjevanja“ u Horvatima 2014. te 2016. godine. S djevojačkim zborom GŠ I. M. Ronjgova Rijeka 2014. i 2016. god. osvaja srebrne, a 2018. zlatne nagrade na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima (HDGPP, HUZ).

Kao voditelj zbora i dirigent usavršavao se kod priznatih umjetnika na radionicama u Rovinju i Ogulinu. Trenutno ravna djevojačkim zborom GŠ, MPZ liječnika Rijeka te VS KUD-a „Zvir“.

Od listopada 2014. godine radi u Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića u Rijeci, a od ožujka 2015. i u GŠ Ivana Matetića Ronjgova Rijeka.Gordana Juretić-Perušić, dopredsjednica KUD-a

mob: +385917926228

A. Ramírez, Misa Criolla

Podijeli ovu stranicu

VRH