TAMBURAŠKA ŠKOLA

KUD JOSIPOVAC

Kulturno-umjetničko društvo „Josipovac“ uspješno je ostvarilo projekt „Tamburaška škola“ koji je trajao 10 mjeseci, ukupna vrijednost iznosi 1.800 eura, pokrovitelj projekta je Grad Osijek u području kulturno-umjetničko stvaralaštvo kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Osijeka za 2023.

Ciljana skupina projekta su petnaestero djece koji su sudjelovali u edukativnim radionicama čiji sadržaj potiče približavanje kulture u obliku ostvarivanja dostupnosti kulturnog sadržaja i njihovo osposobljavanje za pozitivan pristup kulturi. Odgajanjem kvalitetnog tamburaškog kadra kroz okupljanje, školovanje i usavršavanje djece potiče se kulturno stvaralaštvo i njegovanje tradicije u tamburaškoj glazbi što je glavni cilj projekta. Tamburaška škola polaznicima omogućuje stjecanje znanja i vještina za solističko ili grupno sviranje svih tamburaških instrumenata, uz samu praksu sviranja, polaznici uče notno pismo koje je neophodno za svladavanje samog sviranja, te ostale dijelove teorije glazbe, dinamike i agogike. 

Uz teoriju glazbe i konkretno sviranje tambure polaznici usvajaju znanja o tradiciji i tradicijskim glazbenim instrumentima, ali i o umjetničkoj tamburaškoj glazbi kao sve priznatijoj. Glavne projekte aktivnosti bile su edukativne radionice sviranja tamburaških instrumenata, nabava tradicijskog glazbala i glazbene opreme. Stručni suradnik u provedbi projekta je Josip Živčić, mag.mus., učitelj tambure a projektni tim činili su volonteri Ivana Klasić, Danijela Papp, Suzana Smiljan, Tihomir Horvat i Tomislav Varžić.

„Zahvaljujem se gradonačelniku Ivanu Radiću, Odsjeku za kulturu i Gradu Osijeku na institucionalnoj podršci te stručnom suradniku, volonterima i korisnicima projekta na suradnji. Projekt je uspješno proveden, postignuti rezultat jasno je određen, ciljana skupina jasno je definirana, ojačan je kapacitet KUD-a edukacijom i nabavom opreme a projekt doprinosi poboljšanju kvalitete života građana u gradu Osijeku i u skladu je sa Strategijom kulturnog razvitka Grada Osijeka.“ – voditelj projekta Marko Perković.


Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH