Svečani koncert "Zvir teče pjesma naša"

KUD Zvir Jelenje

Dana 1. prosinca 2018. godine vokalna skupina KUD-a „Zvir“ sa svojim umjetničkim voditeljem Davorom Juretićem, održala je svečani koncert pod nazivom „Zvira teče pjesma naša“ povodom 15. obljetnice postojanja i 45. obljetnice osnivanja KUD-a. Svečarski koncert započeo je starinskim grobničkim napjevom „Zrasla mi jenelva“ koji je veoma simboličan - u 45 godina djelovanja Zvir je izrastao“ va velu jelvu“ s mnogim granama.

Koncert, podijeljen na skladbe „z našega kraja“, „z cele Hrvatske“, „z duše“ i „z celega svita“, prikazao je široki repertoar koji vokalna skupina njeguje. U programu koncerta našle su se skladbe domaćih autora Ronjgova i Zlatića (Ćaće moj, Pod Učkun), u kojem je vokalna skupina prikazala presjek uspješnica istarsko-primorskog melosa. Izvedena su i djela Papandopula, Cossetta i Sunka s folklornim melodijama cijele Hrvatske. U posve drugačijem ozračju VS izvela je i djela klasične glazbe (Mozart, Haydn, Kastalski, Vidaković) u kojem je publika prepoznala rafinirani ton s velikim dinamičkim rasponima.


Na koncertu su nastupili i članovi dječje folklorne skupine koji su se predstavili nizom dječjih pjesama s festivala „Grobnički tići kantaju“, a koje je uvježbala i pripremila voditeljica dječje folklorne skupine Martina Mičetić Davidić.

U svečarskom duhu predstavila se i folklorna skupina s tradicionalnim plesom – mazurkom u koreografiji Alenke Juretić te valcerom na Straussovu melodiju u koreografiji Martine Mičetić Davidić.


U samom je finalu koncerta vokalna skupina izvela niz skladbi, sve redom evergreena filmske glazbe. Na gitari je nastupio Ranko Perušić, a solističke dionice izvodile su članice VS. Članice VS nisu samo pjevale već su osmislile i scenski pokret koji je
doprinio dinamici koncerta. U finalu su članice čak i zasvirale na velikom broju udaraljki, što je ostavilo poseban pečat na cjelokupni dojam koncerta. O zadovoljstvu publike ne treba suviše govoriti jer je dugotrajnim aplauzom publika izmamila od vokalne skupine još jednu skladbu.


Svečarski koncert bio je i prigoda da se u kratkom izvješću osvrne na proteklih 45 godina Zvira što je u svom izvješću učinila Gordana Juretić Perušić, a svoj osobni osvrt dale su i članice vokalne skupine Ingrid Maršanić i Danijela Pende te nekad aktivna, a sada potporni član KUD-a, Đurđa Baffo. Publici su se obratili i jelenski župnik vlč Ivan Milardović i zamjenik načelnika Općine Jelenje Dino Piljić.

Predsjednica društva Dolores Franović je uručila zahvalnice aktivnim i potpornim članovima društva i suradnicima te institucijama i sponzorima koji podržavaju rad društva. Zahvalnice su uručene i doajenima društva Alenki Juretić i Dorotei Štifanić Mislej te mladim umjetničkim voditeljima Martini Mičetić Davidić i Davoru Juretiću koji vrlo uspješno vode društvo. Ovom prigodom posebna zahvala upućena je Zvonimiru Kapšu, dugogodišnem članu društva koji je bio član nekadašnjeg mješovitog zbora i aktivni je član folklorne skupine, a svojim je radom i zalaganjem kroz dugi niz godina dao veliki doprinos razvoju društva.

Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH