Objava portala Kaštela

Josip Budiša

Josip Budiša izdao novu knjigu specifičnog naslova „Lockdown“

Napisao/la D. Putnik

Objavljeno: 03 svibnja 2021


PRIČA O SADAŠNJEM TRENUTKU
Iako nova knjiga „Lockdown“ kaštelanskog pisca Josipa Budiše, nedavno izašla iz tiska, kako joj i naslov kaže, za glavnu temu ima pandemiju koronavirusa, to je knjiga koju će rado pročitati mnogi, jer osim promišljanja o pandemiji donosi i cijeli niz svima poznatih sudbinskih situacija iz svakodnevnog života malih ljudi,

Ovu priču autor je ispričao zavičajnim jezikom drniškog dijela Dalmacije, a nastala je prošle godine kad je, kako autor kaže,  virus Covid - 19 zahvatio cijeli svijet.

- Namjera mi je bila da u društvu prijatelja na jutarnjim kavama , na terasama, što je moguće manje pričamo o sumornoj sadašnjosti i neizvjesnoj budućnosti te da se vratimo ljepšim i opuštenijim temama iz prošlosti. Budući da su naša druženja obilježena trenutnom situacijom, činilo mi se zgodnim upotrijebiti tu nepopularnu riječ za naslov. Koliko sam u tome uspio prosudit ćete sami nakon što pročitate dvije kratke priče u „Lockdownu“ uokvirene u sadašnji trenutak.
Poznato je da je zagovaračima teorija zavjera novi nepoznati virus bio plodno tlo da svrate pozornost na sebe i da taj virus javnosti plasiraju kao umjetan, čak i ne postojeći. Poznata beogradska psihologinja svjetskog glasa iznosi svoje mišljenje,: koje citiram: „Niko nije umro od Covida .Umrrli su od drugih bolesti, a umrli su vjerojatno zbog njega, a ne od njega, nego zbog njega. "  Osobno sam na strani službene medicine i držim se epidemioloških savjeta.
Na kraju bih iznio i riječi poznatog filozofa i profesora na sveučilištu u Berlinu koji  kaže: „Na kraju smo jednog horizonta i na početku drugog koji može biti, zbog globalizacijskog zatopljenja, puno pogubniji od svih dosadašnjih za budućnost čovječanstva...“ Čak promišlja da bi trebalo izmisliti ijedan novi sustav u svijetu, progresivniji kad je u pitanju socijalna pravda i jednakost. – kazao je o nastanku novele te trenutnim promišljanjima Josip Budiša.


- Josip Budiša nas je opet iznenadio. Lakoćom mijenja forme i način pisanja, ovaj put radi se o noveli na nestandardnom hrvatskom književnom jeziku.
Živimo u ružnoj stvarnosti, neizvjesnoj budućnosti, preostaje nam, dakle – dobra stara prošlost. Budiša voli tu živu tradiciju koja se stotinama godina prenosi i time joj čuva temeljne principe da se ne bi pogubili. Dva prijatelja, usred korona pandemije, prisjećaju se raznih dogodovština, vrckavih, ludo duhovitih. Svi smo mi krvavi ispod kože, ali pitanje je kako se tko nosi sa situacijom u kojoj se zatekne. Smijeh je ljekovit. Čitajući ovu novelu, zaboraviš na pandemiju, na ružne vijesti s TV-a, novina i radija, baš zahvaljujući humoru.
Budiša je prepun pozitivne energije pa je s lakoćom prenosi i čitateljima, zapravo, svima oko sebe. Onog trenutka kad zaboravimo na sve ružno, kad smo iz dana u dan pozitivni, kad se osjećamo dobro, kad smo zdravi, i duhom i tijelom, kad smo hrabri i predani da sami svoj dan učinimo lijepim – trebamo biti ponosni na sebe i taj osjećaj da smo se izdigli iznad svega ružnoga,  nema cijenu! To nam je nagrada, jer spoznali smo da i kad nam se ne ostvare svi snovi, drago nam je da smo ih imali. Ako i vi sebi želite uljepšati dan  pročitajte Budišinu novelu, osjećat ćete se vedro i nepobjedivo – napisala je svoje dojmove u recenziji knjige Ljiljana Skataretiko

Ako je suditi prema ovim prvim dojmovima te uspjesima koja je ostvarilo šest dosadašnjih Budišinih djela, među njima pet romana, posebno zadnja dva romana „Sjeta“ i  „6,9 po Riechteru“, čitalačke publike ni za novelu „Lockdown“ neće nedostajati, a svatko tko se odluči na čitanje moći će i sam na trenutak ući u toplu priču o malim ljudima koji prolaze neka nova životna iskušenja.


Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH