Na današnji dan

Josip Budiša

NA DANAŠNJI DAN
Prije 5 g.
Predstavljena treća knjiga Josipa Budiše - „Manje više isti ljudi“
Objavljeno u petak, 4. ožujka 2016. u 14:11 | Napisao/la Anita Vukušić
Foto: Anita Vukušić
Sinoć je pred brojnim posjetiteljima u splitskoj Gradskoj knjižnici "Marko Marulić" promovirana knjiga „Manje više isti ljudi" Josipa Budiše. Riječ je o trećoj knjizi ovog autora izišloj u nakladi Matice hrvatske Imotski. Nakon prve knjige „Sve naše krize", kratkih zapisa o krizama koje su pogodile Hrvatsku i generacije rođene pedesetih godina prošlog stoljeća, potom poluautobiografskog romana "Tragom sudbine", roman „Manje više isti ljudi" donosi priču o zlatnoj životnoj dobi. Budiša, koji je rođen u Ceri, a već godinama živi u Kaštelima, u knjizi „Manje više isti ljudi" donosi priču o četiri umirovljenika iz različitih podneblja, materijalno i svjetonazorski različiti, redovno se sastaju u lokalnom kafiću gdje problematiziraju svakodnevicu i kroz nju razotkrivaju svoje sudbine.
Govoreći o knjizi urednik izdanja, Mladen Vuković, naglasio je kako je ulaskom u treću životnu dob „kao zlatno doba u kojem možemo uživati blagoslove svoje cjeloživotne žrtve, autor se ne plaši otvaranja dvojbi, traženja spužvi koje će nam u (pod)svijesti izbrisati one trenutke kada smo sva svoja visoka moralna načela pokušali nakratko zakloniti životnom pragmom i iskorištavanju prečica i lakšeg puta na životnoj kalvariji".
„Knjiga nedvojbeno ima osjećaj za vrijeme, kako u njegovom društveno-političkom kontekstu, tako i na tijek života glavnih likova", kazao je govoreći o knjizi doc. dr. sc. Mladen Domazet, dodajući da „autor upućuje na suptilna zamućivanja, s jasnom dvojbom je li se čovjek pri kraju životnog puta uopće sprema razgolititi, a da ne iskrivljuje ili pojednostavnjuje, kako događaje, tako i svoju ulogu u njima."
Na promociji uz urednika Vukovića i profesora Domazeta govorili su i predsjednik Kulturnog sabora Zagore dr. sc. Nedjeljko Marinov, lektorica Ljiljana Skataretiko i sam autor Josip Budiša.
Roman „Manje više isti ljudi" nakon Splita kreće na predstavljanje po drugim gradovima

Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH