Lockdown

Josip Budiša


I kad nam se ne ostvare svi snovi, drago nam je da smo ih imali

Josip Budiša nas je opet iznenadio. Lakoćom mijenja forme i način pisanja, ovaj put radi se o noveli na nestandardnom hrvatskom književnom jeziku.

Živimo u ružnoj stvarnosti, neizvjesnoj budućnosti, preostaje nam, dakle – dobra stara prošlost. Budiša voli tu živu tradiciju koja se stotinama godina prenosi i time joj čuva temeljne principe da se ne bi pogubili.

Dva prijatelja, usred korona pandemije, prisjećaju se raznih dogodovština, vrckavih, ludo duhovitih. Svi smo mi krvavi ispod kože, ali pitanje je kako se tko nosi sa situacijom u kojoj se zatekne. Smijeh je ljekovit. Čitajući ovu novelu, zaboraviš na pandemiju, na ružne vijesti s TV-a, novina i radija, baš zahvaljujući humoru.

Budiša je prepun pozitivne energije pa je s lakoćom prenosi i čitateljima, zapravo, svima oko sebe.

Onog trenutka kad zaboravimo na sve ružno, kad smo iz dana u dan pozitivni, kad se osjećamo dobro, kad smo zdravi, i duhom i tijelom, kad smo hrabri i predani da sami svoj dan učinimo lijepim – trebamo biti ponosni na sebe i taj osjećaj da smo se izdigli iznad svega ružnoga – nema cijenu! To nam je nagrada, jer spoznali smo da i kad nam se ne ostvare svi snovi, drago nam je da smo ih imali. Ako i Vi sebi želite uljepšati dan – pročitajte Budišinu novelu, osjećat ćete se vedro i nepobjedivo!

Ljiljana Skataretiko


Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH