"Folklor bez granic"

Kulturna udruga Sveti Martin Dubrava

Na poziv predsjednika Undanske hrvatske samouprave gosp. Istvana Kolosara ,folklorna grupa Udruge sudjelovala je na manifestaciji "Folklor bez granic" u mjestu Und u Mađarskoj , području naseljenom Gradiščanskim Hrvatima.
Naša folklorna grupa izvela je dvije koreografije moslavačkih pjesama i plesova. U znak zahvalnosti našim domaćinima poklonili smo prigodne poklone, sliku poznatog slikara Mirka Markešića, knjige o Dubravi, i radove naših članova.
Na manifestaciji su sudjelovali naši domaćini, folklorne grupe iz Mađarske, Austrije
Drugi dan našeg boravka u Mađarskoj naši domaćini gosp.Kolosar i Csilla Pintér organizirali su izlet u povijesno mjesto Kiseg.
Kiseg je grad na sjeverozapadu Mađarske koji administrativno pripada u Željeznu županiju.
Kiseg je status slobodnog kraljevskog grada dobio još 1328. Za austrijsko-turskih ratova tijekom 16. stoljeća dvorac Kiseg postao je od ključne važnosti. Njega je s malom posadom uspio obraniti u kolovozu 1532., hrvatski kapetan Nikola Jurišić (mađarski: Miklós Jurisics) iako je na grad napadalo 80,000 Osmanlija.
Svojim junaštvom Jurišić se proslavio, kada je sa 700 Hrvata obranio Kiseg i tako zaustavio turske vojnike na njihovom vojnom pohodu prema Beču. Turci koji su planirali mirno proći pored malenog grada i tako iznenaditi tada još nespremne Ferdinandove vojnike, strašno su se prevarili kad su mislili da će Kiseg biti lagan plijen.

Nakon turskih ratova Kiseg je kao i njegov dvorac od 1695. postao feud obitelji Esterházy i to je ostao sve do 1931. Dvorac u Kisegu zove se danas po Nikoli Jurišiću - dvorac Jurišić (mađ. Jurisics-vár).
Zahvaljujemo se našim domaćinima na pozivu i gostoprimstvu, još jednom od svih nas koji smo bili dio ove hvale vrijedne manifestacije zahvaljujem vam se od srca.
Zahvaljujemo se i našem načelniku gospodinu Tomislavu Okroši i Općini Dubrava na pokroviteljstvu. 

Podijeli ovu stranicu

VRH