60. Festival hrvatskih kazališnih amatera

Mreža hrvatske kulture

Festival hrvatskih kazališnih amatera u 2020. godini slavi 60. obljetnicu održavanja. Tijekom dva vikenda i 6 festivalskih dana na daskama vodičkog Kulturnog centra nastupit će najbolje hrvatske amaterske kazališne skupine koje izbore sudjelovanje putem selekcija i smotri koje će biti održane tijekom veljače, ožujka i travnja 2020. u gotovo svim hrvatskim županijama. Kazališne skupine svoje predstave mogu prijaviti do 31.01.2020.

Festival hrvatskih kazališnih amatera je godišnja smotra najboljih amaterskih kazališta i kazališnih skupina. Zadaća Festivala jest poticajno djelovanje na razvoj kazališnog amaterizma u Hrvatskoj i razvoj publike te prezentacija najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališnih udruga i sekcija svih kazališnih poetika koje njeguju kazališne skupine: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te druge vrste kazališnih izričaja.

Rok za slanje prijava: 31. 01. 2020.

Rok za održavanje selekcija: 19. 4. 2020.

NAČIN PRIJAVE
Zainteresirane kazališne udruge/sekcije i amaterska kazališta koje djeluju u županiji gdje postoji i djeluje županijska zajednica KUU ispunjenu prijavnicu trebaju dostaviti Hrvatskom saboru kulture (na adresu: Ulica kralja Zvonimira 17, 10000 Zagreb, s naznakom: Prijava za 60. FHKA) i svojoj županijskoj zajednici najkasnije do 31. siječnja 2020. godine.
Molimo županijske zajednice KUU da što prije upoznaju svoje kazališne družine/sekcije s rokom prijave i dostave im Poziv i prijavnicu, kako bi pravovremeno – do 31. siječnja 2020. – poslali prijavnicu Hrvatskom saboru kulture i svojoj županijskoj zajednici. Amaterska kazališta i kazališne družine/sekcije, koje djeluju u županiji gdje ne postoji ili ne djeluje zajednica KUU, ispunjenu prijavnicu (uz potvrdu o plaćenoj članarini za 2020. g.) šalju isključivo u Hrvatski sabor kulture, također najkasnije do 31. siječnja 2020.
Sve kazališne družine/sekcije i amaterska kazališta koje nisu članovi HSK-a, trebaju se prije prijave i sudjelovanja na selekcijskim županijskim smotrama ili pojedinačnim selektiranjima učlaniti u HSK. 

ODABIR PREDSTAVA I FESTIVALSKI PROGRAM
Sve prijavljene amaterske kazališne skupine sudjeluju na županijskim smotrama ili selekcijama na kojima izbornici Festivala vrednuju prijavljene predstave i odabiru najbolje za nastup u programu jubilarnog 60. FESTIVALA HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA.
Svakoga dana Festivala održavat će se okrugli stolovi sa članovima Prosudbenog povjerenstva koji će komentirati odigrane predstave i razgovarati sa sudionicima.
Tročlano Povjerenstvo gledat će sve predstave Festivala i odlučiti o festivalskim nagradama u 9 kategorija koje će biti dodijeljene u festivalskoj završnici u Vodicama, 31. 5. 2020.

Prijavite svoje predstave se i izborite sudjelovanje na slavljeničkom Festivalu na vodičkim daskama.

FESTIVALSKE NAGRADE
Sukladno Članku 9. Pravila FHKA, odlukom Prosudbenog povjerenstva na FHKA-u se dodjeljuju sljedeće nagrade:
- Nagrada za najbolju predstavu FHKA
- Nagrada za najbolju režiju
- Nagrada za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu
- Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu
- Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu
- Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu
- Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu
- Nagrada za njegovanje kulturne baštine
- Nagrada za inventivnost
Odlukom Prosudbenog povjerenstva mogu se dodijeliti posebna priznanja ili pohvale i za određena postignuća koja nisu obuhvaćena gore spomenutim nagradama.
Svim kazališnim skupinama također se dodjeljuju Priznanja HSK-a o sudjelovanju na Festivalu.

Više informacija pronađite na web stranici Hrvatskog sabora kulture www.hrsk.hr PRIJAVNICA

PRAVILA FHKA

VRH