"Grad v sredini sveta" v sredini metropole

Aleksandar Horvat

U petak 22. veljače 2019. u dvorani Hrvatskog sabora kulture, održano je predstavljanje kajkavske stihozbirke “Grad v sredini sveta”, našeg sugrađanina Aleksandra Horvata. Ovo je drugo službeno predstavljanje Horvatovog prvijenca.

- Predstavljanja su sastvani dio života jedne knjige. Prvo smo imali u Ludbregu, kao što je red, jer ovo je njezin grad i zavičaj. A drugo je u Zagrebu jer je Hrvatski sabor kulture nakladnik, pa je praksa da se jedno predstavljanje održi u njihovom sjedištu. I mislim da je to uglavnom sve što je planirano. Moguće je da bude još jedno predstavljanje u Varaždinu tijekom godine, ali o tome ćemo tek razgovarati - rekao je Aleksandar.

Inače, u Hrvatskom saboru kulture publika se sastojala od naših autohtonih Ludbrežana i Ludbrežana koji žive u metropoli ili su na drugi način povezani s Ludbregom. Pred šezdesetak prisutnih stihove su čitale Snježana Hranić, Ksenija MIhin, Đurđa Kokanović te sam autor, program su pjesmom obogatile Pajdašice, a o knjizi i samom autoru vrlo nadahnuto govorile urednica prof. Lidija Novosel te autorica predgovora, đurđevačka književnica Božica Jelušić.

- Jako sam zadovoljan i odazivom i reakcijama publike. Drago mi je da smo u metropolu svi zajedno donijeli duh našeg zavičaja, pokazali kako njegujemo kulturu i kajkavski jezik. Iako ne bježim od svojeg dijela odgovornosti ili zasluge, rekao bih da je ova knjiga, kako sam i na predstavljanjuu naglasio, rezultat cijelog tima ljudi. Svatko naime ima svoju ulogu u nastajanju knjige. Moja je uloga autora, stručni suradnici usmjeravaju i korigiraju ideju, publika daje smisao cijeloj priči, oni su i čitatelji i kritičari, institucije daju materijalnu podršku i vidljivost i sve se na kraju složi u jedan proizvod. Na taj način svi zajedno promoviramo Ludbreg i naš ludbreški zavičaj. Jedan čovjek to sam ne može ili bi mu bilo vrlo teško. Zahvaljujem svima na podršci bilo koje vrste, a posebno Centru za kulturu i informiranje “D. Novak” i Gradskoj knjižnici i čitaonici “M. Kerstner” na pomoći oko finalizacije projekta. - zaključuje Horvat, a gđa. Jelušić poentira: Bilo nam je sjajno, i još taj osjećaj traje...Zbirci sretan put i sretna sudbina!

(Ludbreške novine, veljača 2019)


Podijeli ovu stranicu

VRH