2. Senjski interdisciplinarni simpozij

2. Senjski interdisciplinarni simpozij

Dragi Novače!

Otvoren je drugi Senjski interdisciplinarni simpozij posvećen Vjenceslavu Novaku

U Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju 26. travnja u 10 sati otvoren je drugi Senjski interdisciplinarni simpozij posvećen Vjenceslavu Novaku u povodu 160. godišnjice rođenja pod nazivom Dragi Novače!

Svečani je program Simpozija započeo pjesmom ženske klape Senjkinje, koja je otpjevala Pismu Senjanov iz svita autora Krešimira Stanišića.Svečanost su, uz gradonačelnika Rukavinu, uveličali zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, dekan senjskog dekanata Silvio Milin, ravnatelji gradskih ustanova i trgovačkih društava te profesori i učenici Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića i Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića. Program je u nastavku ponovno obogatio nastup ženske klape Senjkinje.

Tematska predavanja započela su nakon otvaranja, a ugodno druženje i izlaganja znanstvenih radova traju čitav dan u petak i subotu.

Posebnost prvoga dana svakako je Lagum od neba do zemlje – izložba Storm Chasing Teama Senj, predavanje Nikole Vikića-Topića, Novakova prapraunuka o buri te promocija dokumentarnog filma Bura austrijskog redatelja Bernharda Pötschera s početkom u 17.30.

Godina Vjenceslava Novaka na razini Senja

Gostima se prigodno obratila prof. Ana Vukelić, jedna od organizatorica Simpozija i voditeljica projekta, koja je pozdravila prisutne, a posebice članove Novakove obitelji i naglasila važnost ovoga događaja u Godini senjskog književnika Vjenceslava Novaka, ali i posebnost manifestacije kao jedinstvenog događaja u Senju. Zahvalila je također svima koji su pomogli da Simpozij dobije svoju puninu. Posebno je istaknula veliku potporu i pomoć Grada Senja te pozvala gradonačelnika Sanjina Rukavinu da prigodnim riječima svečano otvori skup. Gradonačelnik Sanjin Rukavina u govoru je pozdravio prisutne sudionike, Novakove potomke i sve goste te je kazao kako Grad Senj i dalje daje punu potporu razvoju kulture. 

SURADNJA SENJSKOG ZBORNIKA I SENJSKOG INTERDISCIPLINARNOG SIMPOZIJA

Senjski zbornik sv. 47 posvećen je senjskom velikanu Vjenceslavu Novaku. Nastavak je to značajnih nastojanja iz 2019. godine da se dostojno obilježi 160. obljetnica književnikova rođenja te 120. obljetnica objavljivanja romana Posljednji Stipančići.  Radovi objavljeni u sv. 47 predstavljeni su na 2. Senjskom interdisciplinarnom simpoziju naziva Dragi Novače!, održanom 26. i 27. travnja 2019. godine u Senju pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Grada Senja. Suradnja Senjskog zbornika i Senjskog interdisciplinarnog simpozija bila je prilika da se u čast Vjenceslava Novaka čitava senjska kulturna scena udruži u zajedničkom naumu vrednovanja, čuvanja, prezentacije i revalorizacije svoje bogate baštine.

Poveznica na Senjski zbornik 47: https://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=19564


Fotografije Dinka Brozičevića

Fotografije Dinka Brozičevića

POZIVNICA NA 2. SIS

Pozivnica_2. SIS_NOVAK

PROGRAM 2. SENJSKOG INTERDISCIPLINARNOG SIMPOZIJA

PROGRAM 2. SIS-a

Podijeli ovu stranicu

VRH