POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Hrvatski sabor kulture

28. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

28. Susret bit će održan u Dugom Selu od 13. do 14. studenoga 2021. godine. Na Susretu će nastupiti dvadesetak najuspješnijih amaterskih tamburaških orkestara i sastava izabranih od strane selektora. Tročlano stručno povjerenstvo sastavljeno od eminentnih poznavatelja tamburaškog stvaralaštva slušat će i pisano vrednovati nastupe tamburaških orkestara i sastava te Susret u cjelini temeljem elemenata vrednovanja, sudjelovati u razgovorima o Susretu te izboru nagrađenih. Po odluci stručnog povjerenstva, bit će dodijeljene brončane, srebrne, zlatne plakete u svakoj od kategorija, Grand Prix, orkestru i sastavu s najvećim ukupnim brojem bodova te Nagrada za najbolju izvedbu djela u nakladi Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koncertnih orkestara. Sukladno odluci predstavnika HDS-a dodijelit će se i „Nagrada za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja“ u kategoriji koncertnih orkestara. Najuspješniji orkestar i sastav dobit će po jednu tamburu Glazbalarskog obrta Mario Žmegač.

Opširnije
40. SUSRET HRVATSKIH ZAVIČAJNIH KNJIŽEVNIKA

U 2021. godini pred nama je 40. Susret hrvatskih zavičajnih književnika koji će u organizaciji Hrvatskog sabora kulture okupiti brojne autore te predstaviti najbolja književna ostvarenja prema odabiru stručnog povjerenstva. Susretu kao i dosadašnjih godina prethodi književni natječaj koji je otvoren do 1. travnja 2021. Pozivamo autore da pošalju svoje radove na ovogodišnji natječaj i izbore sudjelovanje na Susretu. Uvjete natječaja i sve informacije pronađite na: https://bit.ly/3jy2Yu2

Opširnije
Međunarodni orguljaški festival 15 Ars organi Sisciae

Međunarodni orguljaški festival 15 Ars organi Sisciae

Opširnije
Tradicijska baština Istre online

Hrvatski sabor kulture organizira novi online edukativni program u području folklora u suradnji sa Savezom folklornih društava Istarske županije. Ciklus folklornih online seminara nastavljamo na temu „Tradicijska baština Istre – novi pogledi i metodologija rada s folklornim skupinama“. Online seminar namijenjen je folklornim voditeljima, koreografima i svim baštinicima još neotkrivenih područja istarske tradicije. Podijeljen je u dva tematska dijela. Prvi je metodika rada s folklornim skupinama dok je drugi višeslojna tradicijska glazbeno-plesna baština sjeverne i sjevernog dijela središnje Istre.  

Realizacija online seminara „Tradicijska baština Istre – novi pogledi i metodologija rada s folklornim skupinama“ podijeljena je u 3 dijela (4. – 5. 6. 2021.). Online seminar započinje u petak, 4. 5. 2021. u 18.00 sati, a sljedeći dan, 5. 6. 2021. započinje u 10.00 sati i nastavlja se istoga dana u 16.00 sati. Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi Dario Marušić, etnomuzikolog, glazbenik i folklorist, Ivica Ivanković, prof. i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a. Sudionici online seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a program obuhvaća predavanje voditelja, video i audio snimke i prezentaciju, samostalan rad svakog polaznika, analizu te konzultacije – pitanja i odgovori. Po uspješno završenom online seminaru svi sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

Opširnije
Tradicijska baština Vukovarsko-srijemske županije - online

Nakon uspješno realiziranog online programa s bračnim parom Tadin na temu „Tradicijski plesovi Dalmacije“, Hrvatski sabor kulture u suradnji sa ZAKUD-om Vukovarsko-srijemske županije organizira novi online edukativni program u području folklora.
Ciklus se nastavlja folklornim seminarom „Tradicijska baština Vukovarsko-srijemske županije“. Online seminar namijenjen je folklornim voditeljima, koreografima i onima koji to žele postati. Online seminar pod vodstvom mr. sc. Ljubice Gligorević i Tomislava Livaje, mag.art održat će se putem ZOOM platforme od 21. do 22. 5. 2021. Prijave se primaju zaključno s 19. 5. 2021.

Opširnije
ONLINE GLAZBENI SEMINAR HSK: ARANŽIRANJE ZA TAMBURAŠKE ANSAMBLE I ORKESTRE

Hrvatski sabor kulture poziva Vas na ONLINE GLAZBENI SEMINAR ARANŽIRANJA ZA TAMBURAŠKE ANSAMBLE I ORKESTRE koji će biti održan pod vodstvom skladatelja i dirigenta Siniše Leopolda, a uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske dana 15. i 23. svibnja 2021. na web platformi ZOOM.

Opširnije
Tradicijski plesovi Dalmacije - online folklorni seminar

U mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana plesa Hrvatski sabor kulture vas poziva na još jedan online program.
Folklorni seminar na temu „Tradicijski plesovi Dalmacije“ je online seminar namijenjen folklornim voditeljima, koreografima i svima onima koji rade na prezentaciji i očuvanju tradicijske plesne kulture toga podneblja. U nastavku pročitajte plan i način realizacije online seminara te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane i primaju se do 22. 4. 2021.

Opširnije
Online seminar/radionica s Martinom Terzić

Nakon uspješno realiziranog programa s Nikolom Oreškovićem Hrvatski sabor kulture nastavlja s organizacijom online plesnih seminara. Ovog puta je tema „Suvremene plesne tehnike/scenski pokret“, a voditeljica plesna umjetnica Martina Terzić. Fokus seminara/radionice će biti osvještavanje inicijalnih postavki vlastitog tijela kroz tri temeljna tjelesna obrasca za kretanje (prema somatskom pristupu tijelu Total Body Connectivity – Peggy Hackney, Laban/Bartenieff Fundementals) kao predispozicija za pravilnu izvedbu pokreta. Ovakav pristup pokretu primjenjiv je plesačima različitih plesnih stilova (suvremeni ples, jazz dance, show dance, step) ali i svima koji žele produbiti vlastite spoznaje o kretanju na sceni i izvan nje. 

O VODITELJICI

Martina Terzić, rođena 6. veljače 1988. u Osijeku, plesačica i nastavnica suvremenog plesa. Trenutno djeluje na radnom mjestu nastavnice suvremenog plesa (Odjel za suvremeni ples Glazbene škole Franje Kuhača Osijek) te je izvanredna studentica završne godine diplomskog studija, prve generacije smjera Neverbalni teatar na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Na Akademiji za umjetnost i kulturu djeluje kao demonstrator na kolegijima iz pokreta BA i MA studija na Odsjeku za kazališnu umjetnost izv. prof. art. Maji Đurinović.
Svoje formalno plesno obrazovanje započela je u Osijeku, na današnjem Odjelu za suvremeni ples u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek, završila je srednjoškolski program u zvanju Scenski plesač u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici, a pripada prvoj generaciji studenata Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje ak. god. 2015./2016. godine stječe zvanje Sveučilišna prvostupnica edukacije suvremenog plesa.
Svoje dugogodišnje plesno pedagoško iskustvo u radu sa djecom, mladima i odraslima temelji na radu u plesnim školama (Osijek, Beli Manastir, Šibenik), plesnim tečajevima (Ansambl Freedance, PS Feniks, PS Megablast, PS Nina, KUC Travno, KUC Pešćenica), plesnim radionicama unutar projekata kao što su Plesna Mreža Hrvatske i simpozijima (2. i 3. Međunarodni znanstveni i umjetnički simpozij o pedagogiji u umjetnosti; 6. međunarodni simpozij glazbenih pedagoga) te kao umjetnički asistent – vanjski suradnik za kolegije nastavničkog smjera, kolegije Metodika suvremenih plesnih tehnika izv. prof. Joan van der Mast (BA / CMA) na Odsjeku Plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U kolovozu 2018. godine bila je jedan od 6 internacionalnih voditelja/plesnih pedagoga na 4. međunarodnom ljetnom plesnom kampu CEEC održanom u Svetvinčenatu, Hrvatska (Mediteranski plesni centar u Svetvinčenatu) i Szazhalombatta, Mađarska.
Na Martinin plesni razvoj utjecali su plesni pedagozi i umjetnici iz Hrvatske i inozemstva: Ana Mrak, Petra Hrašćanec, Irma Omerzo, Nikolina Pristaš, Matija Ferlin, Maja Đurinović, Andreja Jeličić, Nensi Ukranczyk, Joan van der Mast, Guy Nader, Milan Tomašik, Blenard Azizaj, David Hernandez, Arnulfo Pardo Ravagli, Leo Rafolt, Jasmin Novljaković, Elina Toneva, Tomasz Rodowicz, Janusz Adam Biedrzycki, Mladen Vasary, Alen Čelić i drugi. Kao izvođač sudjelovala je u predstavama: Susret (J. Novljaković, 2020.), Prisjećanje (M. Ferlin, 2020.), Bella Figura (T. Bertok i S. Andraković, 2020.), Rapsodija za 3 glave, 6 stopala i 10 ruku (N. Štefanić, 2017.), Cadenza per sei (N. Štefanić, 2015.)…
Osvojila je nagrade na natjecanjima u suvremenom plesu kao izvođačica i kao mentorica (HDGPP, „Plesno natjecanje Mia Ćorak Slavenska“, „Euroshowdance challenge“ i dr. ), te Dekanovu nagradu za akademsku izvrsnost i doprinos programu Suvremenog plesa – nastavnički smjer.
Članica je strukovnih udruga UPUH, HUPSuP, Udruge Ples i Dijete - Daci Hrvatska.


Opširnije
Obustava rada kulturno-umjetničkog amaterizma i izostanak mjera

O svim problemima neprofitnog sektora, udruga kulturno-umjetničkog amaterizma za vrijeme pandemije COVID -19 infekcije, kao i mogućim rješenjima, obavijestili smo Ured za udruge Vlade RH, 9. travnja 2021. godine. Tekst pronađite u nastavku.

Opširnije
HPD LIPA iz Osijeka u humanitarnoj akciji "Notama zajedno od srca srcu"

Članovi Hrvatskoga pjevačkog društva „Lipa“ nastavljaju djelovati humanitarno

Nakon što su se početkom siječnja uključili u akciju Zajedno za Glazbenu, čiji je cilj obnova potresom razrušene Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku, lipaši su se odzvali i pozivu na humanitarnu akciju Notama zajedno od srca srcu. Riječ je o apelu za pomoć brojnim članovima različitih pjevačkih i plesnih skupina Sisačko-moslavačke županije, koji su stradali u potresima 28. i 29. prosinca 2020. godine. Novčane donacije lipaša već su uplaćene na račun organizatora – Vokalni ansambl „Lipe“ iz Siska, koji će se, u suradnji s predsjednicima drugih društava s područja spomenute županije, pobrinuti da novac bude uručen najpotrebitijima. Ova bi se cjelokupna akcija, nakon sta-bilizacije stanja u Sisačko-moslavačkoj županiji, trebala razviti u projekt organizacije i realizacije koncerata na kojima bi se okupila društva koja su sudjelovala u humanitarnoj akciji te time podržala članove prijateljskih društava s potresom zahvaćenog područja. Članovi HPD-a „Lipa“, kao i zborovi u većem dijelu svijeta, nisu u mogućnosti održavati probe i nastupe zbog epidemioloških mjera.


Opširnije

Podijeli ovu stranicu

VRH