POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Hrvatski sabor kulture

28. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

28. Susret bit će održan u Dugom Selu od 13. do 14. studenoga 2021. godine. Na Susretu će nastupiti dvadesetak najuspješnijih amaterskih tamburaških orkestara i sastava izabranih od strane selektora. Tročlano stručno povjerenstvo sastavljeno od eminentnih poznavatelja tamburaškog stvaralaštva slušat će i pisano vrednovati nastupe tamburaških orkestara i sastava te Susret u cjelini temeljem elemenata vrednovanja, sudjelovati u razgovorima o Susretu te izboru nagrađenih. Po odluci stručnog povjerenstva, bit će dodijeljene brončane, srebrne, zlatne plakete u svakoj od kategorija, Grand Prix, orkestru i sastavu s najvećim ukupnim brojem bodova te Nagrada za najbolju izvedbu djela u nakladi Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koncertnih orkestara. Sukladno odluci predstavnika HDS-a dodijelit će se i „Nagrada za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja“ u kategoriji koncertnih orkestara. Najuspješniji orkestar i sastav dobit će po jednu tamburu Glazbalarskog obrta Mario Žmegač.

Opširnije
61. Festival hrvatskih kazališnih amatera (1. DIO)

Festival hrvatskih kazališnih amatera je godišnja smotra najboljih amaterskih kazališta i kazališnih skupina. Zadaća Festivala jest poticajno djelovanje na razvoj kazališnog amaterizma u Hrvatskoj i razvoj publike te prezentacija najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališnih udruga i sekcija koje djeluju u Hrvatskoj i inozemstvu (udruge Hrvata izvan RH) svih kazališnih poetika koje njeguju kazališne skupine: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te druge vrste kazališnih izričaja.

Opširnije
Ansambl LADO 9. studenoga u Lisinskom

Svečani godišnji plesni koncert Ansambla LADO održat će se 9. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Sedamdesetminutni program tradicijskih plesova i glazbenih brojeva priredio je umjetnički voditelj Krunoslav Šokac. Publika će imati prilike uživati u rado izvođenim koreografijama s Ladova repertoara poput Prigorskih plesova, Bunjevačkog momačkog kola i Linđa, a publika će moći uživo vidjeti i obnovljene splitske narodne nošnje u koreografiji Stari splitski plesovi.

Opširnije
Plesovi i pjesme otoka Korčule

Hrvatski sabor kulture u suradnji s Hrvatskim folklornim društvom „Jadro“ iz Solina organizira dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom PLESOVI I PJESME OTOKA KORČULE Seminar će biti održan u Solinu, 9. i 10. listopada 2021. na sljedećim lokacijama: 9. 10. 2021. (subota) u 11 sati Dom kulture (Mravince, Ulica Ljudevita Gaja 27) i 10. 10. 2021. (nedjelja) u 11 sati Dom kulture (Kučine, Put Krunika 2) Voditelj seminara je Goran Oreb, folklorist i voditelj na Školi hrvatskog folklora, a korepetitorica Marica Tadin, profesorica i savjetnica glazbene kulture te glazbena voditeljica. Dvodnevni seminar obuhvatit će odabranu plesnu i glazbenu tradicijsku građu otoka Korčule kroz plesne radionice kao i prezentaciju video i foto materijala. Za sudjelovanje na seminaru polaznici moraju posjedovati EU digitalnu COVID potvrdu (cijepljenje, preboljenje i testiranje). Za one polaznike koji ne posjeduju gore navedenu potvrdu bit će omogućeno testiranje u cilju dobivanja iste na licu mjesta o vlastitom trošku. Cijena testiranja iznosi 100,00 kn po osobi. Prijave se putem prijavnice (na dnu) primaju do 7. 10. 2021. na ples@hrsk.hr

Opširnije
„Zapjevat' ću i Bože pomozi…“

KUD „Metković“ organizira radionicu za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom „Zapjevat' ću i Bože pomozi…“ koja će se održati od 08. do 10. listopada 2021. u Metkoviću. Voditelji su dr.sc. Joško Ćaleta i prof. Vidoslav Bagur, a na radionici će biti prezentirana glazbeno plesna kultura jadranskog i dinarskog područja s naglaskom na Dubrovačko-neretvansku županiju. Ispunjenu prijavnicu (u privitku) potrebno je najkasnije do 30. 9. 2021. poslati na kud.metkovic@gmail.com, a kotizacija iznosi 100,00 kn po polazniku.

Opširnije
19. Međunarodni festival tradicijskih glazbala

Ogranak Seljačke sloge Buševec vas poziva da ovu subotu 02.10.2021. provedete u ugodnom društvu svirača tradicijskih instrumenata. U Domu kulture Buševec s početkom u 18 sati održati će se 19. Međunarodni festival tradicijskih glazbala-Buševec 2021, na kojem će vam se predstaviti vrsni svirači na raznim tradicijskim instrumentima iz Mađarske, Slovenije, Kosova i Hrvatske. Moći ćete uživati u zvucima gajdi, duda, čiftelije, šargije, lovačkih rogova, tamburica, kuraja i niza drugih vrlo zanimljivih i neobičnih instrumenata. Ulaz je slobodan, naravno uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Opširnije
Novi rok selekcije (17. 10. 2021.) za 28. Susret tamburaša u organizaciji HSK-a

Poštovani tamburaši,

sada kada su se stekli uvjeti za održavanje proba i manifestacija u zatvorenim prostorijama s veseljem vas pozivamo na prijavu za 28. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, koji će biti organiziran, 13. i 14. studenoga 2021. godine u Dugom Selu u Zagrebačkoj županiji.


Opširnije
Izložba 37. Susreta likovnih stvaralaca

Susret likovnih stvaralaca u svom 37. izdanju ove godine putuje u Otočac uz prateću izložbu radova odabranih na godišnjem likovnom natječaju Hrvatskog sabora kulture. Domaćin i suorganizator izložbe i Susreta je Gacko pučko otvoreno učilište Otočac koje otvara vrata brojnim hrvatskim likovnim udrugama, autorima i zaljubljenicima u likovnu umjetnost. Izložba će biti otvorena 17. rujna 2021. u 19 h, a 37. Susret likovnih stvaralaca bit će održan 23. 10. 2021. u 13 h.

Opširnije
ODRŽAVANJE AMATERSKIH AKTIVNOSTI U ZATVORENIM PROSTORIMA

Novom odlukom Stožera civilne zaštite RH koja je stupila na snagu 1. rujna 2021. dopušteno je održavanje amaterskih kulturno - umjetničkih proba, izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima isključivo uz obvezu predočenja EU digitalne COVID potvrde za sve prisutne osobe (izvođače, gledatelje i dr.), dok je na otvorenom prostoru dozvoljeno održavanje istih bez obveze predočenja EU digitalne COVID potvrde, ali uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Opširnije
40. SUSRET HRVATSKIH ZAVIČAJNIH KNJIŽEVNIKA

U 2021. godini pred nama je 40. Susret hrvatskih zavičajnih književnika koji će u organizaciji Hrvatskog sabora kulture okupiti brojne autore te predstaviti najbolja književna ostvarenja prema odabiru stručnog povjerenstva. Susretu kao i dosadašnjih godina prethodi književni natječaj koji je otvoren do 1. travnja 2021. Pozivamo autore da pošalju svoje radove na ovogodišnji natječaj i izbore sudjelovanje na Susretu. Uvjete natječaja i sve informacije pronađite na: https://bit.ly/3jy2Yu2

Opširnije

Podijeli ovu stranicu

VRH