Učenici posjetili muzej tambure u sklopu projekta

Centar tradicijske kulture Varaždin

U sklopu aktivosti «Maii virtualni kustosi: Virtualna izložba o povijeti tambure» projekta «(D)oživi folklor na drukčiji način» učenici Osnovne škole Janka Draškovića iz Klenovnika i učenici Osnovne škole Donja i Gornja Voća posjetili su jedinstveni Muzej tambure u Slavonskom Brodu. Stručnu ekskurziju su organizirali predstavnici Centra tradicijske kulture Varaždin i njihovi projektni partneri Udruga Svima.

Cjelodnevna stručna ekskurzija održana je u jednom od obnovljenih kazamata zapadne kurtine tvrđave „Brod“. U muzeju se nalazi postav od 60-ak ručno izrađenih eksponata, a učenici su aktivno sudjelovali u kreativnim radionicama na kojima se izrađuju žičani instrumenti i uživali u multimedijalnim prezentacijama Muzeja.

U samom postavu mogli se vidjeti tambure četiri najpoznatija sustava gradnje od kraja 19. stoljeća do danas. Učenici su mogli razgledati obilje fotografija, video i audio zapisa, plaketa i priznanja. Posebno interesantan dio Muzeja je kutak za majstorsku radionicu gdje su se učenici mogu upoznati sa postupkom građenja tambure.


Nakon posjeta Muzeju tambure, gospođa Juliette Janušić, izvoditeljica aktivnosti iz udruge SVIMA organizirala je posjet kući Ivane Brlić Mažuranić u kojem je spomenuta pjesnikinja stvararala svoja najpoznatija djela.
Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju rezultata Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019.


Podijeli ovu stranicu

VRH