Održana radionica "Mala internacionalna kuhinja"

Centar tradicijske kulture Varaždin

U petak 22.veljače održana je radionica pod nazivom “Mala (inter)nacionalna „kuhinja“: spojimo razne/srodne glazbene i gastronomske tradicije” a škola domaćin je bila 6. Osnovna škola Varaždin. Uz učenike 6. Osnovne škole Varaždin u provedbu aktivnosti su bili uključeni učenici Osnovne škole Janka Draškovića iz Klenovnika te učenici Osnovne škole Donja i Gornja Voća.

Djeca su također se uz glazbu upoznala i s gastronomskom tradicijom Bliskog Istoka i njenin utjecajem na hrvatsku gastronomsku tradiciju na primjeru brojnih jela (falafel, tabullah, safiha, japrak, za'atar, baklava) koje je za ovu radionicu pripremila gđa Khadijeh Mabaret iz Sirije.

Uvodno predavanje o bliskoistočnoj/sirijskoj gastronomskoj tradiciji i povezanim običajima te o elementima istih koji su jednim dijelom utjecali i na razvoj hrvatske gastronomije i tradicijske kulture održano je u četvrtak 21.2. također u 6. Osnovnoj školi Varaždin, a održali su je izvoditelji iz udruge SVIMA, gđa Juliette Janušić i gosp. Nenad Vakanjac.

Uz ovu aktivnost, 6. Osnovna škola Varaždin je organizirala završno natjecanje pod nazivom „Zdravi tjedan“ kojim se nastoji na poseban način povezati i naglasiti važnost tolerancije, upoznavanje drugih kultura i istaknuti kvalitetu koju ljudima donosi život u skladu s prirodom.
Aktivnosti na projektu se nastavljaju 15. ožujka kada će učenika iz svih partnerskih škola posjetiti Muzej tambure u Slavonskom Brodu.


Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju rezultata Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019.


Podijeli ovu stranicu

VRH