Tradicijska baština Vukovarsko-srijemske županije - online

Hrvatski sabor kulture

Nakon uspješno realiziranog online programa s bračnim parom Tadin na temu „Tradicijski plesovi Dalmacije“, Hrvatski sabor kulture u suradnji sa ZAKUD-om Vukovarsko-srijemske županije organizira novi online edukativni program u području folklora.
Ciklus se nastavlja folklornim seminarom „Tradicijska baština Vukovarsko-srijemske županije“. Online seminar namijenjen je folklornim voditeljima, koreografima i onima koji to žele postati. Online seminar pod vodstvom mr. sc. Ljubice Gligorević i Tomislava Livaje, mag.art održat će se putem ZOOM platforme od 21. do 22. 5. 2021. Prijave se primaju zaključno s 19. 5. 2021.

Realizacija online seminara „Tradicijska baština Vukovarsko-srijemske županije“ podijeljena je u 3 dijela (21. – 22. 5. 2021.). Online seminar započinje u petak, 21. 5. 2021. u 18.00 sati, a sljedeći dan, 22. 5. 2021. započinje u 10.00 sati i nastavlja se istoga dana u 16.00 sati. program obuhvaća predavanje voditelja, video snimke i prezentaciju, samostalan rad svakog polaznika, analizu te konzultacije – pitanja i odgovori. Po završetku seminara sudionici će steći osnovna znanja o radu s folklornim grupama vezano uz odijevanje – spremanje u narodne nošnje, radne, svečane i prigodne običajne, njihovu scensku primjenu i prezentaciju. Također će steći uvid u glazbeni, vokalni i folklorni izričaj i spoznati okvirne razlike između srijemskog, vinkovačkog i graničarskog tipa pjevanja i svirke. Osim toga, moći će koristiti tehnologiju za snimanje i nove metode postavljanja novih napjeva i svirke koristeći audio programe i stare snimke.

1.       DAN: 21. 5. 2021.: 18:00 –20:00 h

ØUvod (10')

Ø Pregled starijih oblika ženskih, muških, dječjih nošnji i pripadajuća obuća, frizure i pokrivala glave (30')

Ø Utjecaji građanske kulture – pomodarstvo (10')

Ø Rekonstrukcije narodnih nošnji (15')

Ø Pauza (10')

Ø Čuvanje i održavanje nošnji (10')

Ø Scenska primjena nošnji na priredbama s tradicijskom podlogom (25')

Ø Pitanja i odgovori (10')

 

2.       DAN 1. dio: 22. 5. 2021.:10:00 – 12:00 h

Ø Prezentacija o pjevanju i svirci na prostoru Vukovarsko-srijemske županije (50')

Ø Pauza (10')

Ø Slušanje starih snimki s prostora Vukovarsko-srijemske županije - Stari Jankovci, Antin, Drenovci, Bogdanovci (20')

Ø Upoznavanje s programom Audacity i zadavanje zadataka (30')

Ø Pitanja i odgovori (10')

 

2.       DAN 2 dio: 22. 5. 2021.: 16:00 – 18:00 h

Ø Rad s programom Audacity - kako pomoću snimke snimiti svoju snimku te to koristiti na probama kao pročišćenu verziju za upjevavanje glasova (50')

Ø Pauza (10')

Ø Prezentiranje i analiza snimljenih snimaka među polaznicima (45')

Ø Pitanja i odgovori (15')




KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (ZOOM meeting). Na online seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani voditelji, budući voditelji i koreografi.

Za prijavu je potrebno najkasnije do 19. 5. 2021. ispuniti prijavni obrazac - „meeting registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/2SoLqqO

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup online seminaru.
Za sudjelovanje na radionici, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.

Kako bi nam svima bilo što ugodnije, molimo da se držite sljedećih uputa:
Početak online seminara je u 18:00 sati što znači da bi svi trebali biti najkasnije u 17:50 spojeni na Zoom link. Na ulasku ćete se nalaziti u „waiting room“ i domaćin će vas prihvatiti. U seminar ulazite bez zvuka i videa. Za vrijeme seminara svi osim voditelja će biti na opciji MUTE kako nam sporedni zvukovi ne bi smetali, a za bilo kakva pitanja molimo koristite opciju CHAT. Sve detaljne upute registrirani sudionici dobit će na mail naveden u prijavi dan prije početka online seminara.

KOTIZACIJA
Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.
Za nečlanove kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.
Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 19. svibnja 2021. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun (IBAN) Hrvatskog sabora kulture: HR7223600001101534566 (u poziv na broj upisati OIB uplatitelja). Na uplatnicama u rubriku uplatitelj molimo navesti puni naziv udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge), te ime i prezime polaznika online seminara (obavezno za sve polaznike), a u rubriku svrha doznake: online folklorni seminar 2 2021.

Obveznici javne nabave (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online seminarima, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:
1. ispuniti prijavni obrazac na: (https://bit.ly/2SoLqqO )
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
• navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
• po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online seminaru
3. zaprimiti e-račun nakon održanog online seminara
• e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara

Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje online seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja online seminara.

Sve ostale detalje pronađite na: https://bit.ly/3tHHyhH

Za dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Valentinu Dačnik, prof., stručnu suradnicu za plesnu kulturu, putem adrese elektroničke pošte ples@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.


Podijeli ovu stranicu

VRH