"Tamarinke" opet okrunjene zlatom

Dalmatinska ženska klapa "TAMARIN"

Zlato klapi "Tamarin "- Festival klapskog pjevanja "Delmata 2019"


Klapa "TAMARIN" započela godinu sa novim prestižnim priznanjima.

  

     Jedna od najstarijih hrvatskih ženskih klapa, kontinuiranog rada 28. godina klapa TAMARIN iz Solina, osvojila je dvije nagrade na natjecanju u klapskom pjevanju ˝Delmata˝, održanog 23.02.2019. u koncertnoj dvorani Češka beseda, u Zagrebu.      

    "Tamarinke" su se okrunile zlatom u svojoj A1 kategoriji tradicionalni idiom – zadani program – a cappella, a njihov je maestro Mirko Radan, prof. osvojio posebnu nagradu za umjetničko vodstvo klape.

    Sa željom podrške očuvanja stvaralaštva svoga starog kolege i suradnika Ljube Stipišića Delmate, svojim su sudjelovanjem "Tamarinke" pozdravile ovo natjecanje, koje organizira Hrvatska udruga zborovođa.

    Nakon iznimno uspješnih 2017. i 2018. ova je klapa sa novim prestižnim priznanjima započela i 2019. godinu u kojoj ima dosta uzbudljivih planiranih aktivnosti i projekata.
Naime, klapa upravo radi na planiranju sastavljanju repertoara za snimanje svoga 4. nosača zvuka, koji će sadržavati izvorne klapske napjeve i jednu bonus pjesmu, točnije autorsku klapsku skladbu sa kojom se planiraju natjecati na jednom od eminentnih nacionalnih festivala. No, više o tome kako se približimo datumu festivala.


     HUZ – Hrvatska udruga zborovođa organizira natjecanje u klapskom pjevanju Delmata 2019. koje će se podržati u subotu, 23. veljače 2019. u ˝Češkoj besedi˝ u Zagrebu

    ˝Klapsko pjevanje postalo je vrlo popularno ne samo u priobalnom dijelu Hrvatske nego i u kontinentalnom. Ovim se natjecanjem ponajprije želi omogućiti onim klapama i drugim ansamblima koje djeluju u kontinentalnom djelu Hrvatske da se mogu natjecati kako bi pokazale svoje pjevačko umijeće te tako na temelju stručne prosudbe i ocjene dobile poticaj za svoj rad. Također se želi potaknuti one ansamble čiji repertoar nije temeljen na klapskim pjesmama da uvrste i klapske pjesme u svoj repertoar kako bi se klapska glazba i umjetnost u što većoj mjeri popularizirala. Ovo natjecanje namijenjeno je svim vrstama pjevačkih ansambala koji ispunjavaju format klape (jedan prvi glas): ženskim, muškim, mješovitim i dječjim koji imaju najmanje četiri, a najviše devet pjevača/pjevačica. Ovo se natjecanje organizira u čast Ljubi Stipišiću Delmati.˝
- Hrvatska udruga zborovođa


Ljubo Stipišić Delmata (1938. – 2011.)

     ˝Maestro Ljubo Stipišić Delmata velikan je klapske umjetnosti. Svojim stvaralaštvom i svekolikim umjetničkim djelovanjem snažno je utjecao na razvoj klapske pjesme i klapskog pjevanja. Bio je dobitnik Nagrade Hrvatske udruge zborovođa za životno djelo, dodijeljen mu je strukovni naziv Magister chori HUZ-a, a bio je i njegov počasni član.˝
- Hrvatska udruga zborovođa
Podijeli ovu stranicu

VRH