Međunarodna suradnja kroz promociju baštinske kulture klapskog pjevanja

Dalmatinska ženska klapa "TAMARIN"

Međunarodna suradnja kroz promociju baštinske kulture klapskog pjevanja

      Nakon dulje stanke izazvane pandemijom bolesti COVID-19 sa veseljem se ponovno ostvaruje dugogodišnja uspješna međunarodna suradnja dalmatinske ženske klape "Tamarin" (Solin, Hrvatska) i Makedonsko-hrvatskog društva - Hrvatski kulturni centar "Marko Marulić" (Bitola, S.Makedonija), a sve u svrhu proslave Dana državnosti Republike Hrvatske.
     Sav je program svečanosti osmišljen u svrhu poticanja upoznavanja međunarodne javnosti sa značajem klapske pjesme, hrvatskog jezika, dalmatinskog dijalekta, konobe, tradicije dalmatinske kuhinje i hrvatskog načina života, da objasni njihovo značenje nekada i danas.

      Naime, klapa "Tamarin" ove godine slavi svoju 30. obljetnicu postojanja. Djeluje pod okriljem Udruge Kapljuč iz Solina, te je pozvana od strane organizatora proslave da svojim sudjelovanjem i koncertom uveliča svečanost predstavljanjem hrvatske baštine klapskog pjevanja, koje je zaštićeno kao nematerijalno dobro na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.
Proslava će se održati u gradu Bitoli u S.Makedoniji 12.06.2021.godine u večernjim satima.

      Ova međunarodna suradnja "Tamarinki" i MHD - hrvatskog kulturnog centra "Marko Marulić" nastoji učvrstiti potrebe za prepoznavanjem važnosti tradicije, osobito značaj očuvanja kulturne baštine i kulturnog identiteta hrvatske manjine, te osjećaja svoje pripadnosti u državama regije i hrvatske dijaspore u svijetu.
     Na svečanosti će nazočiti hrvatska i makedonska diplomacija, vrhovni predstavnici katoličke crkve i makedonske pravoslavne crkve, te vjerodostojnici muslimanske vjeroispovijesti kao i brojni zaljubljenici u dalmatinsku klapsku pjesmu.

U glazbenom dijelu manifestacije, klapa "Tamarin" održati će koncert na kojem će primarno otpjevati makedonsku i hrvatsku himnu, zatim će u dva seta otpjevati slijedeći repertoar:
1. "Bože čuvaj Hrvatsku" - autorska domoljubna skladba, Đ.Maršan/D.Britvić, aranžaman. za klape: V.Sunko
2. "Šetala se Jelica i Ive" - istarski izvorni napjev, obrada: I.Frleta
3. "Jabuka je moja" - izvorni napjev, obrada: Z.Vitković
4. "Niti sam ja seljanka" - dalmatinska, folklorna gradska, obrada: J.Bezić
5. "Na Ciovu Šaldun" - trogirski izvorni napjev, obradio: D.Fio
6. "Garifule bili" - otočka, hvarska izvorna, obrada: M.Novak/D.Fio
7. "Dernek" - autorska klapska skladba, A.Kahle/I.Flesch
8. "Ajdemo curice" - autorska klapska skladba, A.Kahle/I.Flesch

      Nastupiti će suradnica i prijateljica klape, novinarka popularne Slobodne Dalmacije, te članica Udruge Solinjani Mia Sesartić, koja je napisala nekoliko knjiga o životu u svome gradu Solinu, poput knjiga „Solin sve u šešnest“ i „A šta ću danas kuvat", a objavljuje i treću knjigu „Meni će Pluton uvik bit planet“ u kojoj će biti sabrane priče o djetinjstvu provedenom 70-tih i 80-tih na solinskim ulicama, uz Riku koju se značajno naziva i Jordanom splitskog bazena, Park starine koji je poznat kao nalazište antičkog kršćanskog groblja i poznate Salone kao glavnog grada starorimske provincije uz amfiteatar i sl. a promocija te knjige će biti 30.08.2021.godine.
      Svojim će nastupom zabaviti prisutne čitajući crtice iz života u Solinu između dva svjetska rata i kako su se na Cvjetnicu momci i cure pogledavali i družili, a sve će čitati u narječju i dijalektu solinskog i splitskog zavičaja Dalmacije.

Na kraju koncertne svečanosti, svi će sudionici zajedno na pozornici otpjevati klapsku pjesmu "Croatio iz duše te ljubim".

     U cjelokupnoj manifestaciji proslave Dana državnosti RH u Bitoli sudjelovati će i vrijedne ruke članova Udruge Solinjani također iz Solina, koji pripremaju izvrsne delicije tradicijske dalmatinske kuhinje. Biti će kolača i hrane pripremljene po izvornim tradicijskim receptima pod krilaticom „Iz solinskog lonca - što su jeli naši stari“. Svi će sudionici te Udruge biti odjeveni i u tradicijske nošnje te i na taj način predstaviti baštinu i kulturu življenja Hrvata.

     Sav je program svečanosti osmišljen u svrhu poticanja upoznavanja međunarodne javnosti sa značajem klapske pjesme, hrvatskog jezika, dalmatinskog dijalekta, konobe, tradicije dalmatinske kuhinje i hrvatskog načina života, da objasni njihovo značenje nekada i danas.Sastav klape "Tamarin":
l. sopran: Rosita Martić
ll. soprani: Lucija Kumić Frklić i Jasenka Rudan
l. alt: Senka Rubić, Paula Filipi i Vesna Munivrana
ll. ati: Vanja Matas i Ana Žižić
Umjetnički voditelj klape (maestro):  Mirko Radan, prof.


Podijeli ovu stranicu

VRH