Otvoren Natječaj 32. Susreta hrvatskih plesnih ansambala

Hrvatski sabor kulture

Pozivamo Vas da se prijavite na Natječaj i izborite svoje mjesto na 32. Susretu hrvatskih plesnih ansambala koji se ove godine planira održati u POU Velika Gorica od 20. – 21. 11. 2021.

Hrvatski sabor kulture, kao glavni organizator, raspisuje Natječaj na koji se mogu javiti svi zainteresirani Ansambli. Pravo sudjelovanja na Susretu stječu Ansambli, članice HSK-a, odabrani od strane Povjerenstva za provedbu natječaja i odabir programa Susreta. 

Rok za prijavu plesnih uradaka je 15. 10. 2021. Susret će se organizirati u skladu s epidemiološkim mjerama, a u slučaju specifičnih okolnosti uzrokovanih višom silom Susret će se realizirati online.


TEMA SUSRETA

Po prvi puta, Susret ima i temu: Gravitacija – Interakcija. Ovime se želi potaknuti koreografe i plesače na nova scenska promišljanja o težini i gravitaciji te njezinom suodnosu s drugim tijelima i objektima. Težinu tijela koju dajemo nekoj podlozi ili drugom tijelu, težina tijela koja pod utjecajem gravitacije može padati centralno, ali i periferno, težina koja svojom statičnošću ili mobilnošću mijenja točku težišta i postaje policentrična, koju amortiziramo i pretvaramo u momentum, u osjećaj antigravitacije. Ideje kroz primjere raznih predmeta, tijela postaju ti predmeti, teški, laki i načini na koje se mijenjaju izražajne kvalitete pokreta. Pojmovi kao okosnice promišljanja i stvaranja mogu biti tijelo, pod, podloga, rekviziti ali i gravitiranje.


KATEGORIJE I PRIJAVA

Izvođači/ice, članovi odabranih Ansambala, ne smiju biti mlađi od 12 godina.

 Svi zainteresirani Ansambli na Natječaj se prijavljuju putem prijavnice (u prilogu) i unutar dvije kategorije:

1.           KRAĆI SCENSKI RADOVI najviše do 2 koreografije, od kojih svaka može trajati do 7 minuta. Jedna koreografija tematski mora biti vezana uz opću temu Natječaja, dok je druga po slobodnom izboru. Prijaviti se mogu sola, dueti i radovi sa više plesača.

Ili

2.           DUŽA SCENSKA FORMA

              je rad (scenska forma) u trajanju od 10 do 15 minuta. Rad svojom temom treba biti vezan uz               opću temu Natječaja, dramaturškim sklopom odgovarati scenskoj formi te zadovoljavati minimum estetske vrijednosti koja mu omogućuje javno prikazivanje. Iz priložene snimke treba biti vidljivo da snimka nije montirana već je snimljena integralno bez dodataka. 1 Ansambl prijavljuje 1 dužu scensku formu.

SNIMKA

Uz prijavnicu prilažu se i snimke prijavljenih koreografija. Snimka mora biti dostavljena putem jumbo-maila, na DVD-u, ili postavljena na Youtube (u tom slučaju Vas molimo da nam pošaljete poveznicu na taj video).

Osnovna kvaliteta snimke mora biti zadovoljena kako bi se mogla koristiti u slučaju online realizacije Susreta uslijed specifičnih okolnosti uzrokovanih višom silom.Uz prijavnicu i snimke prijavljenih točaka potrebno je dostaviti i kratak tekst o Ansamblu (najviše pola stranice formata A4) te reprezentativnu fotografiju (u što većoj rezoluciji). Osnovni podaci navedeni u prijavnici bit će objavljeni u promidžbenim materijalima Susreta.

Po završenom Natječaju Povjerenstvo za provedbu natječaja i odabir programa Susreta odabire Ansamble i oblikuje Program. Ansambli mogu nastupiti s jednom ili najviše 2 točke u trajanju do sedam minuta svaka ili s odabranom scenskom formom. 

Ispunjene prijavnice, snimke, tekst i fotografiju slati na ples@hrsk.hr zaključno sa 15. 10. 2021. Za sve dodatne informacije možete se obratiti stručnoj suradnici za ples, Valentini Dačnik na 095 4556 877.

Veselimo se susretu!Natječaj 32. Susreta hrvatskih plesnih ansambala

Prijavnica

Pravila 32. Susreta hrvatskih folklornih ansambala

Podijeli ovu stranicu

VRH