Online seminar-radionica: KAZALIŠNA UMJETNOST/LUTKARSTVO

Hrvatski sabor kulture

Hrvatski sabor kulture nastavlja s kontinuiranim online edukativnim programima organizacijom novih online seminara-radionica. Ovoga puta pozivamo zainteresirane na online seminar-radionicu pod nazivom „Kazališna umjetnost – lutkarstvo“ koji će pod vodstvom kazališne i likovne umjetnice multimedije Krune Tarle biti održan od 25. do 27. rujna 2020.

Osnovni cilj ovog seminara jest razvijanje svijesti o lutkarstvu kao autohtonoj umjetnosti, naglašavanjem njegove specifičnosti u odnosu na srodne umjetničke grane, prije svega dramsku umjetnost, analizirati složenost mnogobrojnih odnosa, kao i opravdanost svjesnog odabira u svakom segmentu te osvrnuti se na brojne predrasude koje su se uvriježile u ovom mediju.

Seminarom će u svakom od navedenih termina održavanja biti obuhvaćeni svi elementi lutkarstva kao medija te će kroz svaku tematsku jedinicu biti obrađene sljedeće teme:
● izbor i prilagodba teksta
● izbor lutaka (tipologija, tehnologija i estetika)
● abeceda animacije specifična za svaki odabrani slučaj, kako pokretom tako i zvukom
● izrada originalnih lutaka
● scenografija, kostimografija i rekvizita prema potrebi
● sugestije za izbor glazbe ili zvučne kulise
● sugestije za režijska rješenja

Osnovu seminara-radionice čine tri reprezentativna žanra (pjesma, bajka i basna) koji će biti obrađeni kako bi se stekao uvid u njihove specifičnosti. 

1. DAN: petak: 25. 9. 2020.: 18:00 – 20:15
 TEMA: PLOŠNE LUTKE
PREDLOŽAK: „Tko će s nama u šumicu?“ (pjesmica Grigora Viteza)

OPIS: Predložak je pogodan za mlađu djecu, uključujući i djecu vrtićke dobi, prilagodljiv je i dinamičan. Likovi životinja po mjeri zanimanja djeteta, nezahtjevna animacija, no ipak uz svladavanje osnovnih pravila, uvažavanje partnera i grupe, rad na govornom izražavanju, ritmu, prostornim odnosima te poticanje na slobodno likovno izražavanje u više tehnika. Finalnu formu moguće je izvesti s plošnim lutkama, kao i u tehnici kazališta sjena o kojoj će također biti riječi.
Tematski se sadržaj pjesmice može i znatno proširiti i obogatiti tako da se razigra neograničeno bogatstvo šume sa svim njezinim bićima i pojavama (florom i faunom) te da se sve okruni osviještenim odnosom prema prirodi. Time se postiže jedinstvo umjetničkog i edukativnog principa.
   
2. DAN: subota: 26. 9. 2020.: 10:00 – 12:15
TEMA: ŠTAPNE LUTKE OD PLODOVA
PREDLOŽAK: „Kraljevna na zrnu graška“ (bajka H. C. Andersena)

OPIS: Možda je manje poznato da je „Kartoffeltheter“ ili „Krumpirteatar“ bio popularan žanr u povijesti njemačkog lutkarskog teatra, tako da su se u toj tehnici izvodile i ozbiljnije predstave (doduše tragikomične) jer je efemernost lutaka s glavama od krumpira upućivala na adekvatne sadržaje.
Cilj je suprotstaviti ove potrošne, groteskne i duhovite lutke svoj ozbiljnosti i ukočenosti dvorskog ceremonijala klasične bajke – otuda i izbor predloška.
Sama je izrada lutaka vrlo jednostavna te zato omogućava veliku slobodu u osobnom pristupu. Tako ostaje više vremena da se u fokus stave i drugi, važni elementi lutkarske predstave, koje amateri često zanemaruju, a to je rad na tekstu, govoru lutke, usklađivanju riječi i pokreta, odnosima, mizanscenu, uporabi rekvizite, preciznijoj animaciji, režijskim rješenjima, glazbi

3. DAN: nedjelja: 27. 9. 2020.: 10:00 – 12:15
TEMA: RUČNE LUTKE ZIJEVALICE
PREDLOŽAK: „Bolesni lav“ (basna)

OPIS: Ovaj je tip lutaka vrlo popularan na svim nivoima, bez obzira na to radi li se o ljudskim ili životinjskim likovima. Zijevalice imaju izrazito velik potencijal karakterizacije, humora i karikature, korisne su u logopediji i u terapiji općenito.
Važno je ovladati osnovnom tehnikom pravilnog oblikovanja ovoga tipa lutaka, kao i njihovu oživljavanju, jer su greške, bez obzira na uloženi trud i namjere, u pravilu općeprisutne.
Jednostavna basna, po strukturi plošna i linearna, može se znatno razigrati i obogatiti. Izvrsno će poslužiti da se upozori na bitne elemente o kojima valja voditi računa. To su, prije svega, pravilna izrada lutke-zijevalice, kao i osnovna pravila oživljavanja ovog simpatičnog, ali samo prividno, nezahtjevnog tipa lutaka, što se odnosi već i na samo držanje lutke, kao i na govor i pokret te široku lepezu pantomime.

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Na seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani putem prijavnog obrasca - „webinar registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/35aP4sG najkasnije do 23. rujna 2020.

Broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih.

Više informacija o prijavama i realizaciji pronađite OVDJE

Podijeli ovu stranicu

VRH