FA ,,Etno Siscia Sisak” na svečanom zatvaranju 26. Solinskog kulturnog ljeta

FOLKLORNI ANSAMBL ETNO SISCIA SISAK

Koncert na ljetnoj pozornici Gradina u Solinu


U subotu, 04. rujna, folklornim koncertom “Iz baštinske škrinje” svečano je završeno 26. Solinsko kulturno ljeto. Manifestacija s bogatim sadržajem trajala je cijelo ljeto, a svečano zatvaranje bilo je posvećeno tradicijskoj kulturi.
Na poziv domaćeg KUD-a ,,Salona” Solin na završnoj večeri veliki dio programa dao je Folklorni ansambl ,,Etno Siscia Sisak”. Nakon dulje stanke i prekida rada zbog panedemije Covid-19, napornim probama tijekom ljeta Ansambl je uspio pripremiti zahtjevan i bogat program koji su prezentirali u prekrasnom ambijentu ljetne pozornice Gradina u centru Solina.

Publika je uživala u koreografijama pjesama i plesova iz okolice Bizovca i Bilogore, i naravno, u čak dvije koreografije pjesama i plesova Posavine. Posebnu pozornost , kao i svugdje i uvijek, plijenile su naše prekrasne posavske nošnje. Pored četiri koreografije nagrađivani tamburaški sastav Ansambla izveo je samostalnu točku i pokazao umijeće folklornog muziciranja. Cjelokupni program pripremljen je i izveden pod budnom paskom umjetničkog i plesnog voditelja Hrvoja Grabića, glazbenog voditelja Davora Bakarića te voditelja pjevanja Mateja Ralašića, a cjelokupna organizacija ovog nastupa i putovanja ne bi bila moguća bez nesebičnog truda predsjednice Ansambla Maje Gavran.

Domaćini su ovoj svečanosti folklora dodali dalmatinske plesove i pjesme i koreografiju bunjevačkih igara, tako da je publika stvarno mnogla u punini doživjeti bogatu hrvatsku tradicijsku kulturu i svu njenu raznolikost i raskoš.

Nakon koncerta i svečanog zatvaranja Solinskog kulturnog ljeta, članovi Ansambla opustili su se na zajedničkom druženju s domaćinima KUD ,,Salona” Solin, a dobro raspoloženje nastavilo se i u Studentskom kampusu Split i sutradan na splitskoj plaži Žnjan.

U gotovo nemogućim uvjetima, bez vlastitog prostora i nedostatku materijalnih sredstava, Folklorni ansambl ,,Etno Siscia Sisak” dokazao je da se trud i upornost isplate te da Sisak i Sisačko-moslavačka županija imaju u njima reprezentativnog predstavnika folklornog kulturnog amaterizma.


Bizovačka raskoš na ljetnoj pozornici Gradina u Solinu


Posavina pred dalmatinskom publikom


Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH