ETNO SISCIA

Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia

Ukratko o nama

UKRATKO O NAMA

Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia iz Siska ušlo je tek u drugu godinu svoga djelovanja. Većina članova aktivni su sudionici folklornog amaterizma grada   Siska i Sisačko-moslavačke županije dugi niz godina, pa i desetljeća.    
Od samog početka Etno Siscia djeluje kroz tri sekcije, i to folklornu plesnu, tamburašku i vokalnu. Trenutno broji 50 članova, od učenika do umirovljenika.
U kratko vrijeme djelovanja Etno Siscia je sudjelovala na mnogim manifestacijama u Sisku i širem sisačkom okruženju , a svoja dostignuća i mogućnosti najbolje je dokazala na velikom slavljeničkom koncertu u svibnju 2019. godine.
Na državnom natjecanju za 2018. godinu tamburaška sekcija osvojila je srebrnu plaketu u kategegoriji folklornih orkestara, a folklorna sekcija izabrana je za predstavnika Sisačko-moslavačke županije za predstojeću državnu smotru za 2019. godinu.
Repertoar Etno Siscie prvenstveno je baziran na prezentaciji folklornog izričaja posavskog kraja, no tu su i koreografije iz okolice Bizovca, Baranje i Hrvatskog zagorja te vokalne i instrumentalne izvedbe iz raznih krajeva Hrvatske.
Svojim pristupom i radom Etno Siscia postaje važan dionik folklornog amaterizma Siska i šire. Društvo je član Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko moslavačke županije i Hrvatskog sabora kulture.

KONCEPT I CILJ DJELOVANJA

Prvenstveno folklorno društvo, u samom nazivu nedvosmisleno ističemo naše nastojanje promicanja kulturne tradicijske baštine općenito, a “Etno Siscia” određuje nas kao gradsko, urbano društvo i poveznica je s realnim vremenom i prostorom u kojem djelujemo.

Stilizirani prepoznatljiv motiv posavske narodne nošnje nametnuo se u samom početku kao naš znak. Simbol i podsjetnik na naše bogatstvo koji nam vraća sliku naših prabaka u polumračnim kutcima drvenih kuća, kako uz svijeću ili petrolejku s ljubavlju vezu, tkaju i stvaraju tu istu ružu za svoje potomke.
Koncept i cilj djelovanja bazirani su na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i našega Grada, Županije te kulturnu, tradicijsku baštinu Hrvatske pokažemo i prikažemo na naš način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi. Kroz buduće projekte i programe želimo postati novi centar tradicijske kulture Siska i šire.

Galerija

VRH