Zagrebački orkestar ZET-a sudjelovao u 1052. Festi sv. Vlaha

ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a

U veljači 2024. Zagrebački orkestar ZET-a gostovao je u Dubrovniku povodom Feste sv. Vlaha, na poziv Gradske glazbe Dubrovnik.


U 1052. godini obilježavanja Feste sv. Vlaha, te o 15. obljetnici upisa Feste na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, Zagrebački orkestar ZET-a, reprezentativni puhački orkestar grada Zagreba, imao je prvi put u svojoj povijesti čast predstaviti se dubrovačkoj, hrvatskoj i svjetskoj javnosti kao sudionik ovog prvorazrednog kulturnog događaja.

Na sam blagdan sv. Vlaha, 03.02., Zagrebački orkestar ZET-a sudjelovao je uz Gradsku glazbu Dubrovnik u budnici ispred crkve Sv. Vlaha, tradicionalnom izvijanju barjaka na Pilama, te u procesiji pred više od 16.000 okupljenih vjernika, građana Dubrovnika i domaćih i stranih gostiju.


U večernjim satima istog dana orkestar je održao i samostalni koncert u Franjevačkoj crkvi Male Braće, gdje je publika u dupkom ispunjenoj crkvi uživala u koncertu Concerto Grosso - programu klasične glazbe sastavljenom od djela Huggensa, Pusceddua, Rodriga i de Haana. S istim programom Orkestar je nastupio 2022. godine povodom obilježavanja 95 godina djelovanja, najprije u Crkvi sv. Blaža u Zagrebu, a potom i u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima u Rimu.

Gostovanje je realizirano na poziv i u organizaciji Gradske glazbe Dubrovnik, koja je u Zagrebu gostovala u prosincu 2023. godine, o svojoj 180. obljetnici, kao plod dugogodišnje uspješne suradnje dvaju orkestara.



Podijeli ovu stranicu

VRH