O nama

ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a

O nama

Vodstvo orkestra i biografija

Orkestar vode članovi Predsjedništva:
Jelena Horvatinec (zastupnica orkestra i voditeljica projekata orkestra);
Daniel Modrić (predsjednik orkestra - dugogodišnje iskustvo u upravljačkim tijelima udruga);
Milivoj Levanić (dopredsjednik orkestra - dugogodišnje iskustvo u upravljačkim tijelima KUD-ova i udruga).
Majda Vidović - više od 20 godina amaterskog bavljenja glazbom i plesom te sudjelovanje u organizaciji događaja u kulturi kroz rad više ansambla i klubova. Članica Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, RA Vatroslav Lisinski, vokalnih studija KUBUS i Canta!, te nekoliko plesnih klubova. Kao članica plesnog kluba Tangoneo sudjelovanje u organizacijskom timu Zagreb tango festivala (2011.-2013.) Članica Zagrebačkog orkestra ZET-a od 2018. godine.
Dirigent: Hrvoje Pintarić (akademski glazbenik, dugogodišnje iskustvo u organizaciji glazbenih manifestacija i kao član raznih ansambala);

Kratka biografija ZAGREBAČKOG ORKESTRA ZET-a

Zagrebački orkestar ZET-a jedan je od najstarijih gradskih orkestara, a koji neprekidno djeluje od 1927. do danas i s ponosom nosi ime reprezentativnog orkestra Grada Zagreba. Promotor je glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu. Dobitnik je dijamantne diplome Hrvatskog sabora kulture za veliki doprinos u očuvanju hrvatske kulture te Medalje Grada Zagreba, kao zagrebački simbol, pečat i institucija koja traje 95 godina.     Zagrebački orkestar ZET-a stvorio je prepoznatljiv stil koji privlači publiku svih dobnih skupina, te je svojom virtuoznošću, originalnim izborom skladbi i emotivnošću ganuo srca brojnih slušatelja.Temeljni ciljevi orkestra su održati tradiciju usklađenu s društveno-umjetničkim kretanjima, promicati glazbenu kulturu, sudjelovati na javnim manifestacijama kao što su koncerti, smotre i festivali, te omogućiti mladim ljudima zdrav, društveno pozitivan i koristan angažman. Osim toga, orkestar nastoji okupiti što više glazbenika te obrazovati one koji pokazuju interes i sklonost za ovakav glazbeni izričaj. Na repertoaru orkestra nalaze se brojna djela poznatih skladatelja ozbiljne i filmske glazbe, protokolarnih koračnica kao i djela s područja domaće i strane zabavne glazbe. Zagrebački orkestar ZET-a sudjelovanjem i organiziranjem međunarodnih festivala puhačkih orkestara ponosno i vrlo uspješno međunarodno predstavlja Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku.Ciljevi i misija

Primarna ambicija i cilj Zagrebačkog orkestra ZET-a kao reprezentativnog orkestra grada Zagreba je da dostojno poprati sve važne službene, društvene i protokolarne događaje na području grada Zagreba. Kultura održava i čuva naš narodni identitet a jedan od prioriteta rada kulturnih društava je očuvanje tradicije svoga kraja. Na području grada Zagreba jedan od kulturnih izričaja je i tradicija sviranja u puhačkim orkestrima. Teško je dočarati sve dimenzije ovakvog glazbenog izričaja i njegov značaj za područje djelovanja, pojedince ili institucije, ali kad se osvrnemo u proteklo razdoblje, čiji je povijesni tijek krenuo već od 1927. godine, nedvojbeno je uočljiva i nadasve evidentna međusobna suradnja Zagreba i orkestra. Melodije i javni natupi orkestra slušatelje danas nedvojbeno podsjećaju na sve ono lijepo što je Zagreb bio i sada je. Uslijed teškoća u recentnim godinama kultura sviranja u puhačkim orkestrima na području Zagreba skoro pa je nestala, no ustrajnim radom pojedinaca orkestar i tradicija umjetnosti sviranja u puhačkim orkestrima živi i dalje sa svojim sugrađanima, a turistima nudi uživo dašak zagrebačke prošlosti, te uvid u svega mali ali simbolično važan dio kulture ovih prostora.

Ciljevi Orkestra su:

- promicanje, razvitak i unapređenje neprofesionalnog bavljenja glazbom i glazbeno-scenske djelatnosti, proučavanje, njegovanje i promicanje hrvatskog narodnog i kulturnog identiteta Grada Zagreba, aktivno sudjelovanje u kulturnoj politici Grada Zagreba, razvijanje interesa za orkestralnu glazbu, puhačku glazbu, vokalno-instrumentalne izvedbe kod prvenstveno mladeži i ostalih građana Grada Zagreba i RH, poticanje mladeži i građanstva na aktivno bavljenje glazbeno-scenskim aktivnostima na području Grada Zagreba i njegovanje vokalno-instrumentalne glazbe Grada Zagreba, poticanje građana na aktivno djelovanje i sudjelovanje u programima očuvanja tradicijske i kulturne baštine Grada Zagreba, stvaranje uvjeta za razvijanje svih oblika glazbeno-scenskih aktivnosti na području Grada Zagreba, uključivanje mladih u život lokalne zajednice kroz kulturu i aktivno sudjelovanje mladih u društvu, promocija ZET-a kao utemeljitelja orkestra, pomaganje, poticanje i podizanje kvalitativne razine puhačke i glazbene kulture u Gradu Zagrebu, promicanje nakladničke djelatnosti u kulturi, izrada strategije djelovanja na području Grada Zagreba, Hrvatske i inozemstva, a naročito u zemljama EU.

 

Sposobnost upravljanja projektima (iskustva i dostignuća, ljudski resursi)

Dobitnik je dijamantne diplome Hrvatskog sabora kulture za veliki doprinos u očuvanju hrvatske kulture te Medalje Grada Zagreba, kao zagrebački simbol, pečat i institucija koja traje 95 godina. Recentni projekti i aktivnosti su:
Zagreb Wind & Brass Fest (ZG WIBRA) -   međunarodni festival puhačkih orkestara koji se održava kontinuirano od 2018. godine, u organizaciji Zagrebačkog orkestra ZET-a, kao prvi festival takvog karaktera i obima u gradu Zagrebu. U protekle 4 godine na zagrebačku kulturnu scenu Zagrebački orkestar ZET-a doveo je preko 1000 glazbenika među kojima se nalaze i poneka renomirana imena, a koji su izveli preko 150 skladbi aranžiranih upravo za puhačke orkestre. U ovoj godini planiraju na manifestaciji okupiti preko 200 sudionika i pridonijeti raznolikosti događanja i sve boljoj turističkoj ponudi u Gradu Zagrebu.

Voditelj projekta: Jelena Horvatinec
Pokrovitelj: Grad Zagreb
Partneri: Buffet Crampon i Brasseraj
Sponzori: Zagrebački električni tramvaj, Turistička zajednica Grada Zagreba, Zagrebačka pivovara, Zagrebački holding

Recentna međunarodna predstavljanja grada Zagreba i Republike Hrvatske na međunarodnim festivalima u inozemstvu,  i gradovima po RH: Kolin, Szigetvar, Zadar, Daruvar, Bjelovar, Pakrac, Osijek, Stari Jankovci, Novi Jankovci, Vukovar, Pazin, Poreč, Fužine.


U dvije godine orkestar je ostvario preko 200 koncertnih nastupa na području grada Zagreba i RH, te je uspostavio i međunarodnu kulturološku suradnju s Poljskom, Mađarskom, Slovenijom, BIH i Češkom. Kao zagrebački orkestar sudjeluje u svim službenim protokolima grada Zagreba i ZET-a d.o.o. kao i u obilježavanju vjerskih i državnih blagdana. Predstavlja Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku unutar i izvan granica Lijepe naše. Uz navedeno, dugi niz godina uspješno surađuje s Turističkom zajednicom grada Zagreba organizirajući popularne promenadne koncerte na Zrinjevcu i u parku Maksimir, sa orginalnim zagrebačkim repertoarom koji su izvrsno prihvaćeni od domaće i strane publike. Repertoar s kojim orkestar nastupa na promenadnim koncertima, međunarodnim festivalima i putovanjima, snimio je na album Serbus! koji je i koncertno promovirao u Lisinskom. Zagrebački orkestar ZET-a broji 60-tak članova unutar kojih je oformljen uhodani tim ljudi za organiziranje i provedbu manifestacija. U godinama kovid restrikcija koje su potpuno paralizirale prisutnost kulture u svakodnevnom životu Zagrepčana; orkestar je iz svojih domova u potresom ranjenu Zagrebu i iz drugih gradova u vrijeme lochdowna snimio glazbeni spot s kompozicijom Serbus Zagreb, kao poruku da usprkos teškim okolnostima glazba ne prestaje. 


ZOZ fotogalerija

Medalja Grada Zagreba

Medalja Grada Zagreba

Dijamantna diploma

Podijeli ovu stranicu

VRH