O nama

ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a

O nama

Vodstvo orkestra i biografija

Orkestar vode članovi Predsjedništva:
Jelena Horvatinec (zastupnica orkestra i voditeljica projekata orkestra na državnoj i međunarodnoj razini );
Daniel Modrić (predsjednik orkestra - dugogodišnje iskustvo u upravljačkim tijelima udruga);
Milivoj Levanić (dopredsjednik orkestra - dugogodišnje iskustvo u upravljačkim tijelima KUD-ova i udruga).

 Umjetnički voditelj: Hrvoje Pintarić (dirigent orkestra, akademski glazbenik, dugogodišnje iskustvo u organizaciji glazbenih manifestacija i kao član raznih ansambala te član orkestra opere HNK u Zagrebu);

Kratka biografija ZAGREBAČKOG ORKESTRA ZET-a

Zagrebački orkestar ZET-a postoji od 1927. godine, a trenutno broji 60 aktivnih glazbenika. Djeluje na području Grada Zagreba na način da svojim muziciranjem uveličava sve važne događaje u Gradu, te je kao takav postao prepoznatljivi simbol Zagreba. Hrvatski sabor kulture 2018. godine odlikovao je orkestar s dijamantnom diplomom, za veliki doprinos u očuvanju hrvatske kulture, a 2019.g. gradonačelnik Grada Zagreba uručio i Medalju Grada Zagreba, istaknušvi kako je orkestar zagrebački simbol, pečat i institucija koja traje već 93 godine. Zagrebački orkestar ZET-a stvorio je prepoznatljiv stil koji privlači publiku svih dobnih skupina, te je svojom virtuoznošću ganuo srca brojnih slušatelja. Temeljni ciljevi orkestra su održati tradiciju u skladu s društvenim interesima, promicati glazbenu kulturu, sudjelovati na javnim manifestacijama kao što su koncerti i smotre, te omogućiti mladim ljudima zdrav, društveno pozitivan i koristan angažman. Osim toga, orkestar nastoji okupiti što više glazbenika, ali i obrazovati one koji pokazuju interes i sklonost za ovakav glazbeni izričaj. Na repertoaru orkestra nalaze se brojna djela poznatih skladatelja ozbiljne i filmske glazbe, protokolarnih koračnica, ali i djela s područja domaće i strane zabavne glazbe. Zagrebački orkestar ZET-a sudjelovanjem i organiziranjem međunarodnih festivala puhačkih orkestara vrlo uspješno i na ponos, međunarodno predstavlja Grad Zagreb i Republiku HrvatskuCiljevi i misija

Kultura održava i čuva naš narodni identitet a jedan od prioriteta rada kulturnih društava je očuvanje tradicije svoga kraja. Na području grada Zagreba jedan od kulturnih izričaja je i tradicija sviranja u puhačkim orkestrima. Teško je dočarati sve dimenzije ovakvog glazbenog izričaja i njegov značaj za područje djelovanja, pojedince ili institucije, ali kad se osvrnemo u proteklo razdoblje, čiji je povijesni tijek krenuo već od 1927. godine, nedvojbeno je uočljiva i nadasve evidentna međusobna suradnja Zagreba i orkestra. Melodije i javni natupi orkestra slušatelje danas nedvojbeno podsjećaju na sve ono lijepo što je Zagreb bio i sada je. Uslijed teškoća u recentnim godinama kultura sviranja u puhačkim orkestrima na području Zagreba skoro pa je nestala, no ustrajnim radom pojedinaca orkestar i tradicija umjetnosti sviranja u puhačkim orkestrima živi i dalje sa svojim sugrađanima, a turistima nudi uživo dašak zagrebačke prošlosti, te uvid u svega mali ali simbolično važan dio kulture ovih prostora.

Ciljevi Orkestra su:

- promicanje, razvitak i unapređenje neprofesionalnog bavljenja glazbom i glazbeno-scenske djelatnosti, proučavanje, njegovanje i promicanje hrvatskog narodnog i kulturnog identiteta Grada Zagreba, aktivno sudjelovanje u kulturnoj politici Grada Zagreba, razvijanje interesa za orkestralnu glazbu, puhačku glazbu, vokalno-instrumentalne izvedbe kod prvenstveno mladeži i ostalih građana Grada Zagreba i RH, poticanje mladeži i građanstva na aktivno bavljenje glazbeno-scenskim aktivnostima na području Grada Zagreba i njegovanje vokalno-instrumentalne glazbe Grada Zagreba, poticanje građana na aktivno djelovanje i sudjelovanje u programima očuvanja tradicijske i kulturne baštine Grada Zagreba, stvaranje uvjeta za razvijanje svih oblika glazbeno-scenskih aktivnosti na području Grada Zagreba, uključivanje mladih u život lokalne zajednice kroz kulturu i aktivno sudjelovanje mladih u društvu, promocija ZET-a kao utemeljitelja orkestra, pomaganje, poticanje i podizanje kvalitativne razine puhačke i glazbene kulture u Gradu Zagrebu, promicanje nakladničke djelatnosti u kulturi, izrada strategije djelovanja na području Grada Zagreba, Hrvatske i inozemstva, a naročito u zemljama EU.

 

Sposobnost upravljanja projektima (iskustva i dostignuća, ljudski resursi)

Orkestar je u 2018.g. uspješno sproveo manifestaciju 1. međunarodni susret puhačkih orkestara u Zagrebu, te u 2019. godini kao organizator sproveo je 2. međunarodni susret puhačkih orkestara u Zagrebu. Međunarodno je predstavio grad Zagreb i Republiku Hrvatsku na 56. međunarodnom susretu puhačkih orkestara u Češkoj Republici kao jedini pozvani iz Hrvatske, kulturološki je predstavljao grad Zagreb na FLIG 2019 u Daruvaru, te Pazinu i Poreču na RIM 2019. U dvije godine ostvario je preko 200 koncertnih nastupa na području grada Zagreba i RH, te je uspostavio i međunarodnu kulturološku suradnju s Poljskom, Mađarskom, Slovenijom, BIH i Češkom. Također je u 2019. godini organizirao dva koncerta Barkone glazbe, sudjelovao u obilježavanju češke godine u kulturi na području grada Zagreba, kao i obilježavanju dana nacionalnih manjina grada Zagreba. Kao zagrebački orkestar sudjeluje u svim službenim protokolima grada Zagreba i ZET-a d.o.o. kao i u obilježavanju vjerskih i državnih blagdana. Uz navedeno, dugi niz godina uspješno surađuje s Turističkom zajednicom grada Zagreba kroz popularne promenadne koncerte na Zrinjevcu i u parku Maksimir, sa orginalnim zagrebačkim repertoarom koji su izvrsno prihvaćeni od domaće i strane publike. Repertoar s kojim orkestar nastupa na promenadnim koncertima, međunarodnim festivalima i putovanjima, snimio je  i koncertno promovirao u KD Vatroslav Lisinski 24.11.2019. Zagrebački orkestar ZET-a broji 60 članova unutar kojih je oformljen uhodani tim ljudi za organiziranje i provedbu manifestacija. Pokrovitelj orkestra je Grad Zagreb, a sponzori: ZET d.o.o, Zagrebački holding, Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebačka pivovara.


ZOZ fotogalerija

Medalja Grada Zagreba

Medalja Grada Zagreba

Dijamantna diploma

Podijeli ovu stranicu

VRH