KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO "STRMEC"

DOBRO DOŠLI!

O NAMA

BIOGRAFIJA

Kulturno umjetničko društvo „Strmec“ osnovano je 1998. Godine. Kroz 7 sekcija čuvamo običaje našega kraja. Svake godine u proljeće organiziramo svoj samostalni koncert „Proljetni zvuci“, a pred Božić u suradnji s MO Strmec i ostalim strmečkim udrugama, organiziramo „Svjetlost sv. Lucije“. U jesen organiziramo smotru folklora „Strmečka jesen“, gdje se na jednom mjestu okupe folklorne skupine iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Također već nekoliko godina povodom Jurjeva šećemo našim mjestom, te uz pjesmu i ples čestitamo imendan našim sumještanima.
Osim osvojenih brojnih nagrada i priznanja diljem Hrvatske, vraćamo se s istim iz inozemstva (Poljska, Francuska, Bugarska, Italija, Austrija, Mađarska, Srbija, Makedonija, Slovenija, Španjolska, Češka, BiH).
Ponosimo se mnogim gostovanjima u brojnim televizijskim emisijama, a posebno ističemo snimanje preko dvadeset pjesama našega kraja za Fonoteku HRT-a.

CILJEVI

Udruga je osnovana u cilju promicanja, razvitka i unaprijeđenja kulturno – umjetničke djelatnosti u Strmcu i gradu Svetoj Nedelji te Zagrebačkoj županiji.
Udruga sukladno ciljevima Udruge djeluje na području kulture i umjetnosti.
Djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi su:
- planiranje rada i razvitka kulture i umjetnosti
- izvođenje narodnih plesova i pjevanja sa sviranjem na tradicionalnim instrumentima
- organiziranje nastupa i manifestacija kulturno – umjetničkog karaktera
- djelovanje na povećanju članstva
- sustavan, svestran i pravila odgoj pomlatka Društva
- ukupnom aktivnošću moralno i odgojno djelovati na članstvo
- proizvodnja i izdavanje audio i video zapisa iz područja djelatnosti udruge sukladno pravnim propisima
- informiranje javnosti o očuvanju kulturne baštine
- razvijanje programa međunarodne suradnje i suradnje sa srodim organizacijama u Hrvatskoj
- zalaže se za očuvanje nematerijalne i materijalne kulturne baštine
- izdavanje knjiga i časopisa iz područja svoje djelatnosti

SEKCIJE

Društvo broji nekoliko sekcija koji gostuju na mnogim manifestacijama. Pjevačka skupina nastoji očuvati stare pjesme od zaborava, ali pjevaju i pjesme novijih datuma. Plesna sekcija osim čuvanja svetonedeljskih plesova. izvodi plesove i iz drugih dijelova Lijepe naše. Sviračka sekcija „Muzikaši“ sastoji se od nekoliko svirača koji sviraju u pratnji drugim sekcijama, ali također samostalno izvode svoje repertoare. Glumačka sekcija „Družina“ zabavlja publiku komičnim zgodama i dogodovštinama iz svakodnevnog života , glumeći mnoge likove. Starija i mlađa dječja folklorna sekcija okuplja djecu koja od zaborava čuvaju igre, brojalice, pjesme i plesove svetonedeljskog kraja. Dječji zbor Strmečki mališani izvodi dječje pjesme na mnogim manifestacijama i priredbama.

VODITELJI

Davorka Horvatić, mag.soc.
Predsjednica
Dorian Milinković, mag. mus.
Voditelj pjevanja
Ivan Šikić
voditelj plesača
Tomislava Agnić
dječja voditeljica

Podijeli ovu stranicu

VRH