POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Kulturno-umjetničko društvo Strmec

Radionica Folklorna paleta

Krajem prošle godine Kulturno umjetničko društvo Strmec u suradnji s Mjesnim odborom Strmec
organizirao je radionicu za djecu pod nazivom Folklorna paleta. Na radionici su se djeca u dobi od 6 do
14 godina upoznala s tradicijom svetonedeljskog kraja.
Radionica je započela plesom gdje su se djeca upoznala s plesovima koja su se prije plesala na našem
području. Nakon plesne radionice djeca su se upoznala s tradicijskim instrumentima te su imala iste i
prilike zasvirati. Tako su se okušali u sviranju bisernice, brača, bugarije, basa, čela,...
Poslije su se upoznali s sa svetonedejlskom nošnjom i motivima te su ju imali priliku i odjenuti.
Upoznali su se s motivima koji se nalaze na svetonedeljskoj nošnji i ostalim materijalima
svetonedeljskog kraja. Za kraju su na platnenim torbama crtali svetonedeljske motive koji se nalaze na
odjevnim predmetima svetonedeljskog kraja. Nacrtane torbe sudionici su ponijeli kućama.

Opširnije
Strmečka jesen

U subotu, 21.10. održana je još jedna folklorna manifestacija Strmečka jesen. U prepunoj dvorani Društvenog doma Strmec tradiciju svoga kraja predstavili su KUD Magdalena, KUD Klas iz Podsuseda i KUD Šokadija Batrina. Pozvana društva predstavili su svoje krajeve kroz pjesmu, ples i nošnje i oduševila publiku. KUD Magdalena odveo je publiku u krajeve Donje Kupčine. KUD Šokadija iz Batrine izveli su dvije koreografije te su publici svojim izvedbama predstavili dio Slavonije. KUD Klas iz Podsuseda izveo je nekoliko pjesama te su svojim glasovima oduševili prisutne. Osim gostiju nastupile su dječje skupine KUD-a Strmec koje su izvele zajedničku koreografiju “Na paši” te dio članica pjevačke skupine koje su pjesmama otvorile koncert. Nakon službenog djela slijedilo je druženje izvođača i međusobno upoznavanje kroz ples.

Opširnije
Koncert Proljetni zvuci

U nedjelju, 14.05.2023. održan je koncert KUD-a Strmec "Proljetni zvuci" u prepunom Društvenom domu u Strmcu. Koncert su otvorile dječje sekcije koje su izvele zajedničku izvedbu „Ovčice na paši“ s kojom su prošle godine predstavljale grad Svetu Nedelju na županijskoj smotri dječjeg folklora. Nešto kasnije izvele su i zajedničku izvedbu pod nazivom „Na paši“. Starija dječja sekcija izvela je koreografiju „Djevojka se u savici kupa“. Pjevačka sekcija izvela je nekoliko pjesama pod ravnanjem Doriana Milinovića mag. mus.. Plesačke sekcije predstavile su se s koreografijama "Pri nami" i "Ded poigraj Jelice" pod vodstvom Teje Jančinec uz pratnju muzičke sekcije. Publika je sve izvođače bodrila pljeskanjem!

Opširnije
Strmečka jesen

U subotu, 15.10.2022. održana je Smotra folklora "Strmečka jesen" u Društvenom domu u Strmcu. Ove godine po prvi puta kod nas nastupio je KUD "Ljudevit Gaj" iz Mača s koreografijom "Evo moga sela malenoga", kolo iz Ražanca. Sa svojim krajem upoznali su nas naši prijatelji iz KUD-a Frankopan iz Bosiljeva, a KUD "Tomislav" iz Svetog Ivana Žabnog nastupio je prvi puta na našoj pozornici te se predstavio s dvije koreografije "Skupljajte se djevojčice" i "Ja posijem lan". U goste su nam došli i naši dragi prijatelji, KUD Goričan koji se je predstavio s pjesmama svojeg kraja te nam je na scenu donio prikaz Sprečavanje mladenke.
Osim gostiju na smotri su se predstavile naše dvije dječje sekcije.
Nakon službenog dijela slijedilo je druženje s izvođačima.

Opširnije
Strmečka jesen

Opširnije
MARTINJE NA YOUTUBE

Danas slavimo blagdan Sv. Martina, a kako zbog cijele situacije s virusom nismo u mogućnosti proslaviti Martinje kako smo naučeni, donosimo Martinje k Vama!!
Pjesmom “Došel je došel Sveti Martin”, vinskim zapovjedima, statutima i regulama te uz vinski brevijar obavili smo ceremonijalni čin krštenja mošta.
Čestitamo svim današnjim slavljenicima, pripremite svoje kupice i proslavite s nama!! Možda uz dobru kapljicu dobite inspiraciju za naš literarni natječaj „KAJ veliš?“
Zahvaljujemo našem vinskom kumu, Ivici Petraviću, što se rado odazvao našem pozivu. Također zahvaljujemo nadbiskupu vrh strmečkom, preštimanom plebanušu, preuzvišenom gosponu od finega gupca Miroslaviusu Hriberskijusu, kao i strmečkom pomoćnom nadbiskupu preštimanom plebanušu, preuzvišenom gosponu od finega gupca Filipijusu Agnusu.
Zapopevajte si i zatancajte z nami!!
ŽIVELI!!

Opširnije
Literarni natječaj "KAJ velȉš?"

KULTURNO – UMJETNIČKO DRUŠTVO „STRMEC“ Organizira literarni natječaj

 "KAJ velȉš?", literarni natječaj u poeziji i prozi na kajkavskom narječju

 Natječaj je otvoren od 1. do 30. studenog 2020.


Opširnije
Lucinje u Strmcu

Opširnije
Strmečka jesen

U subotu, 28.9.2019. godine održana je još jedna Smotra folklora „Strmečka jesen“ u organizaciji KUD-a Strmec u Društvenom domu u Strmcu. Ove godine gedatelji su mogli uživati u izvedbi KUD-a „Pušća“ iz Pušće koji su se predstavili  koreografijom „Grad se beli“, pjesmama i plesovima Međimurja i pušćajnske fare sv. Jurja.  KUDPokupljanka“, Brest Pokupski donijeli su dašak Pokupskog u naš kraj. Gledatelji su mogli uživati i u izvedbi KUD-a Veseli Posavljaci Bijelo Brdo koji su izveli nekoliko kola bosanske Posavine. KUD Goričan predstavio se s dvije koreografije spleta međimuskih kola. Osim gostiju, na smotri se  predstavila dječja sekcija KUD-a Strmec, dok su stariji članovi izveli nekoliko pjesama. Nakon službenog dijela slijedilo je druženje s izvođačima.


Opširnije
KUD "STRMEC" U PRAGU

Članovi Kulturno – umjetničkog društva Strmec gostovali su od 23. do 26. 8. 2019. godine na Međunarodnom festivalu u Pragu, Češka. Na festivalu, koji se održavao uz obalu rijeke Vltave, KUD-ovci su mnogobrojnoj publici predstavili pjesme, plesove i nošnju svetonedeljskog kraja. Uz članove KUD-a Strmec koji su bili predstavnici Hrvatske, na festivalu su sudjelovala društva iz drugih zemalja poput Bugarske, Ukrajine, Rumunjske, Litve, Grčke, Španjolske… Sudionici festivala su kroz zajednička druženja imali priliku upoznati i naučiti plesove iz drugih država.


Opširnije

Podijeli ovu stranicu

VRH