KUD "Kraluš" Stupnik

Dobro došli

O nama

O nama

KUD "Kraluš" već desetljećima okuplja ljude različite dobi koji vole druženje uz ples, pjesmu i svirku, a sve s ciljem očuvanja bogate hrvatske tradicije i kulture. Unutar samoga društva djeluje nekoliko plesnih i tamburaških skupina, okupljajući tako mnogobrojne zaljubljenike u folklor, mještane Stupnika ali i šire okolice. Budući da je društvo osnovano 1981. godine, nije teško zamisliti kako su se do sada već više puta izmijenile generacije plesača, svirača, voditelja i svih ostalih ljudi dobre volje koji na razne načine potpomažu rad društva kroz nastupe, koncerte, gostovanja, priredbe i raznorazne aktivnosti.

KUD "Kraluš" kroz svoje djelovanje uvijek nastoji biti prepoznato po kvaliteti, dosljednosti, tradiciji i pozitivnom ozračju. Ne smijemo zaboraviti spomenuti i zavidan fundus narodnih nošnji i opreme koju je kroz godine prikupilo društvo i koju njegovi članovi uredno održavaju i čuvaju.


Ciljevi

KUD "Kraluš" je kroz godine svoga djelovanja lijepo popunio svoju knjigu nastupa, što u Hrvatskoj što u inozemstvu. Italija, Slovenija, Mađarska, Češka, Poljska, Kanada, Makedonija, Rumunjska, Bugarska, Turska, Belgija, Portugal – sve su to zemlje u kojima je društvo nastupalo i predstavljalo svoje neposredno okruženje, svoj Stupnik i svoju Hrvatsku.

Svakim nastupom se nastoji prenijeti jedinstveni doživljaj zajedništva i ponosa, čineći tako svakog člana ponaosob svojevrsnim ambasadorom tradicije i kulture. Osim promicanja vlastite kulturne tradicije, takva putovanja članove društva obogaćuju i na druge načine. Kaže se da su putovanja poput knjiga i da oni koji ne putuju kao da su pročitali samo prvu stranicu. Iz toga možemo zaključiti da se članovi KUD-a "Kraluš" mogu pohvaliti da su pročitali puno više od jedne stranice i poručuju da tu ne žele i ne misle stati…

 

Budući da je KUD "Kraluš" amatersko društvo svih generacija, za postati njegovim članom treba samo malo dobre volje i predanosti uvježbavanju naučenih pjesama i plesova. Sve ostalo (vesele ljude koji se međusobno poštuju i uvijek odlično zabavljaju, ljude spremne na sklapanje novih prijateljstava) naći ćete unutar samoga društva ako postanete njegovim članom.


Opus

Društvo ima repertoar od 25 koreografija,fundus nošnji i instrumenata. Do sada je snimilo 2 CD-a. Jedan od njih je nominiran za nagradu Porin u kategoriji folklornih albuma, a drugi objedinjuje tradicionalne Božićne pjesme u izvedbi društva.

KUD „KRALUŠ“ –PJESME I PLESOVI STUPNIKA

Tamburaški sastav KUD-a „Kraluš“, Stupnik | Kicoška

Podijeli ovu stranicu

VRH