Hajga

Ljepota spajanja različitih umjetnosti

Zajednička suradnja

Sandra Šamec

Sandra Šamec rođena je 1986. u Zaboku, a od svoje desete godine živi u Oroslavju. Nakon završetka opće gimnazije upisuje dvopredmetni studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje 2012. godine diplomira bibliotekarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti i prevoditeljski smjer za ruski jezik na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti. Po završetku studija započinje stručno osposobljavanje u Gradskoj knjižnici Oroslavje u kojoj danas radi kao ravnateljica.

Članica je Hrvatskog knjižničarskog društva i članica Upravnog odbora Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije.

Već u osnovnoj školi pokazuje veliko zanimanje za umjetnost u pravcu klasične glazbe, osobito klavirske, stoga upisuje Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu koju redovito pohađa usporedno s gimnazijom. Polazi klavirske seminare te sudjeluje na školskim produkcijama i natjecanjima.

Za vrijeme studiranja pojavljuje se ljubav prema sportu, najviše onom borilačkom te tijekom pet godina studija trenira tajlandski boks, savate boks i taebo.

Fotografijom se intenzivnije počinje baviti nakon završetka studija kada napokon pronalazi dovoljno vremena za putovanja izvan Europe. Posjećuje nekoliko velikih gradova Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Tajlanda, Kambodže, Kine i Filipina. Svoje doživljaje s putovanja ne zapisuje riječima, već ih bilježi fotografijama u obliku foto-putopisa.

Ipak, najdraži motivi su joj oni iz prirode u kojoj često provodi svoje slobodno vrijeme. Članica je planinarskog društva "Javor" iz Zlatar Bistrice. Aktivno planinari i bilježi nove fotografije pejzaža i krajolika netaknute prirode.

Prvu izložbu naziva „All Inclusive“ u suradnji s Franjom Ordanićem imala je 2017. godine u Gradskoj knjižnici Oroslavje, a ista je izložba 2018. bila postavljena i u Gradskoj galeriji Zabok.

„tu doma sem taki“ naziv je druge zajedničke izložbe fotohajge koju ponovno postavlja u suradnji s haiđinom Franjom Ordanićem 2018. godine u Gradskoj knjižnici Oroslavje i u Gradskoj galeriji Zabok 2020.

Zajedno sa Franjom Ordanićem održava radionice fotohajga i sudjeljuje u organizaciji literarnog natječaja „Haiku kraj mogile“.

The Haiku Foundation joj u svojoj galeriji objavljuje po 30 hajga nastalih u suradnji sa Franjom Ordanićem na engleskom jeziku u srpnju 2020. i travnju 2021.

Autorica je zbirke fotohajga „Lepet krila“ koju objavljuje u tandemu s Franjom Ordanićem  u izdanju Gradske knjižnice Oroslavje.

Franjo Ordanić

Franjo Ordanić autor je zbirke haiku-poezije „Kliktaj bradatih orlova“ u izdanju Gradske knjižnice Oroslavje koju objavljuje u tandemu s afirmiranim pjesnikom Vladimirom Šukom.

Sudjeluje na likovnim kolonijama „Vlaho Bukovac“, „Kontaki-Oroslavje“ i „Lipa“ na kojima slika hajge.

Zajedno sa Sandrom Šamec sudjeluje na raznim natječajima i projektima te zajedno organiziraju literarni natječaj „Haiku kraj mogile“ te radionice fotohajga.

Član je Hrvatskog sabora kulture, ZAMP-a, Udruge hrvatskih aforista i humorista, likovne radionice Lira „Lipa“, The Haiku Foundation, The United Haiku and Tanka Society, Udruge multitasking managera - poslovnog kluba i Lions Club Zagorje.
 
„All inclusive“ naziv je prve zajedničke izložbe fotohajge u suradnji sa Sandrom Šamec u GK Oroslavje 2017. i Gradskoj Galeriji Zabok 2018.

„tu doma sem taki“ naziv je druge zajedničke izložbe fotohajge u suradnji sa Sandrom Šamec u GK Oroslavje 2018. i Gradskoj Galeriji Zabok 2020.

The Haiku Foundation mu u svojoj galeriji objavljuje po 30 hajga nastalih u suradnji sa Sandrom Šamec na engleskom jeziku u srpnju 2020. i travnju 2021.

Autor je zbirke fotohajga „Lepet krila“ koju objavljuje u tandemu s fotografkinjom Sandrom Šamec u izdanju Gradske knjižnice Oroslavje.


Zbirka hajga "Lepet krila", GK Oroslavje, 05.2022.

Izložba "tu doma sem taki"

Nagrade / Priznanja

Radionica Fotohajga 2023.

Radionica Fotohajga 2021.

Radionica Fotohajga 2019.

"tu doma sem taki", Gradska galerija Zabok, 2020.

"tu doma sem taki", GK Oroslavje 2018.

"All inclusive"

Natječaji / projekti

Hajge slikane akrilom

Slike, akril na platnu, 2019. - 2022.

Podijeli ovu stranicu

VRH