Glazbeni klub Lisinski

Tko smo i što radimo

Udruga
Glazbeni klub Lisinski je neprofitna udruga koja djeluje na području kulture i umjetnosti, posebice na području zborskog pjevanja te očuvanja glazbeno-kulturne baštine.
Ciljevi su nam poticanje, razvijanje i unapređenje glazbene kulture i glazbeno-scenskog amaterizma, promicanje glazbeno-kulturne baštine putem scenskih nastupa, te razvoja glazbeno-scenskog amaterizma.


Renesansni ansambl
Renesansni ansambl je osnovala Heda Gospodnetić 1983. i prošle godine je svečano proslavio 35 godina neprekidnog pjevanja. Sve te godine djeluje kao jedan od rijetkih hrvatskih vokalnih ansambala specijaliziran za izvođenje svjetovnih i duhovnih djela poznatih europskih renesansnih skladatelja. Čestim nastupima u zemlji i inozemstvu aktivno promovira i hrvatsku glazbenu baštinu razdoblja renesanse, a izvodi i glazbu kasnijih razdoblja. Dosad je postigao izuzetno značajne rezultate i nagrade (26 nagrada na državnim i međunarodnim zborskim natjecanjima). Snimio je pet nosača zvuka. Nastupio je u mnogim europskim državama, pjevajući na preko deset jezika. Uz brojne turneje po Hrvatskoj i Europi, Ansambl je uspješno nastupio i na dvanaest međunarodnih natjecanja. Specifičnost Ansambla su scenski nastupi na kojima pjevači pjevaju madrigale, plešući renesansne plesove.
Zadnji uspjesi su osvojeno treće mjesto 2014. i 2015. na natjecanju božićnih pjesama Spavaj mali Božiću, osvojeno srebro 2014. i 2016. na natjecanju Adria cantat u Šibeniku., bronca na Rimini International Choral Competition, kategorija Folklor 2016., dvije bronce 2017: u Veroni na 28. Concorso Internazionale di Canto Corale, kategorija Canto polifonico classico, i na 8. međunarodnom natjecanju zborova Zlatna lipa Tuhlja.
Prošle godine na 2. međunarodnom zborskom natjecanju Croatia Cantat u Rijeci, Renesansni ansambl je osvojio srebro u oštroj konkurenciji s još deset odličnih ansambala iz Hrvatske i Slovenije u kategoriji Klasična glazba.

Canticum
Canticum je osnovan 1993. godine na inicijativu nekolicine pjevača Renesansnog ansambla i njihovog dirigenta mr. Hede Gospodnetić, kao manji sastav, s ciljem da se uvježbavaju i izvode Palestrinine i Lassove mise i ostala teža duhovna djela renesanse i baroka. U tih 25 godina neprekidnog pjevanja, Canticum je nastupio pjevajući velik broj moteta i misa domaćih i stranih renesansnih i baroknih autora.
Održao je koncerte u crkvama Zagreba i također u 5 hrvatskih gradova, kao i u 8 gradova u inozemstvu, od kojih treba istaknuti koncert u Rimskom Pantheonu. Zajedno s Renesansnim ansamblom 2003. godine je promovirao CD Božić u svijetu, a prošle godine organizirao Festival zborskih evergreena. Dobitnik je nekoliko nagrada, a zadnji uspjesi su dva srebra na natjecanjima 2017. i bronca i srebro prošle godine.
Zadnjih 5 godina, od proslave 20 godina neprekidnog rada, Canticum je u svoj program unio novosti – uz renesansnu glazbu bavi se i pjevanjem glazbe drugih stilova. Prošle godine je pretežno nastupao s pjesmama Emila Cossetta, kojima je obilježio stogodišnjicu njegovog rođenja i nastupio na memorijalu Emil Cossetto u HGZ-u. Najveća novost je da je Canticum od prošle sezone odlučio djelovati kao ženski ansambl. 2018. godine je jubilarnim koncertom u Muzeju Mimara proslavio 25 godina neprekidnog pjevanja.
Gospodnetić singers
Ansambl Gospodnetić singers postoji od 1994. godine. To je mali ansambl čija brojnost ovisi o djelima koje izvode. Program mu je vrlo raznolik i sastoji se od renesansnih pjesama, kanona, duhovnih skladbi, folklora i modernih pjesama. Za svoje izvedbe ansambl je osvojio prestižne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu.
2016. godine je nastupio na međunarodnom natjecanju Venezia in Musica, u kategoriji Musica Sacra. Osvojio je zlatnu medalju i pobjednik je natjecanja s najvećim brojem bodova od svih zborova.
2017. godine se Ansambl okrunio s još jednim zlatom i jednim srebrom u dvjema kategorijama na Međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih sastava Festivala glazbe Zagreb 2017., gdje je u kategoriji Slobodno vokalno višeglasje opet bio pobjednik natjecanja s najvećim brojem bodova.
2018. godine je također nagrađen na 14. natjecanju pjevačkih zborova – Zagreb 2018. Zadnje dvije nagrade su iz studenog 2018. – zlato i najveći broj bodova od svih ansambala na 15. susretu hrvatskih malih vokalnih sastava u Sisku i zlato i prvo mjesto u kategoriji Popular music, kao i nadpjevavanje za grand prix, na 2. međunarodnom zborskom natjecanju Croatia Cantat u Rijeci.

Sekcije Glazbenog kluba Lisinski

Verona 20.-24.4.2017.

Podijeli ovu stranicu

VRH