Upravo tiskana zbirka poezije

Stjepan Crnić

Misli pod zvijezdama - zbirka poezije


Nakladnik: Biakova d.o.o. Zagreb

Urednica: Zorka Jekić

Lektor: Ivan Cesarec, profesor

Pogovor: Dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka

Format: A5

Ukupan broj stranica: 104

Tisak: srpanj 2022. godine


Misao je ishodište svih događaja, svega što nas okružuje pa je tako i sve izrečeno u tri ciklusa zbirke Misli pod zvijezdama protkano slikovitim ostvarenjima ili slikovitim maštanjima koja su izrasla iz proklijale klice pojedinačne misli.

 Prvi ciklus govori o našoj svakodnevnici, o životnim situacijama koje nam vrijeme neminovno donosi. Imajući u vidu prolaznost života, većina pjesama otkriva njegovu ljepotu, zanos i bajkovitost, ali ne skriva se ni svjesnost da život ima i drugu tešku stranu koju bi najbolje bilo osujetiti ili zaobići…

 Druga dva ciklusa vode nas u beskraj ljubavi. Ljubav se isprva očituje kroz maštanja, ružičaste snove, opijenost, lepršavost, ushit, „ljubavnu vatru“, a potom kroz realnost ljubavnog života utkanu u svakodnevna zbivanja.

 Zbirka daje sliku vječnog trajanja života koji iz generacije u generaciju stalno ispisuje istovjetne svakodnevne emocije bez obzira na korijenite promjene životne sredine uvjetovane svekolikim tehnološkim razvojem i razvojem svijesti čovjeka.

 

Izvadak iz pogovoraUsprkos mislima koje su ponekad usmjerene k svakodnevici, mašta je ono željeno mjesto pod zvijezdama u kojemu se fragilno i nježno pjesničko biće osjeća zaštićenim i povlaštenim poput djeteta.

Upravo u jednostavnim, suptilnim putovanjima k
mjestima iz prošlosti, k prostorima imaginacije, sjećanja i snova, u kojima ono što je nekada bilo i dalje postoji, a bez suvišnih introspektivnih digresija i zbunjujućih refleksija kojima često robuje suvremena poezija, leže ljepota i ljupkost Crnićeva poetskoga izričaja.


Dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarkaPodijeli ovu stranicu

VRH