U ĐURĐEVCU POSTAVLJENA 6.IZLOŽBA BOŽIĆNIH JASLICA "BOŽIĆU USUSRET 2020."

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

U ĐURĐEVCU POSTAVLJENA 6. IZLOŽBA BOŽIĆNIH JASLICA "BOŽIĆU USUSRET 2020."

 

    U Muzeju Grada Đurđevca postavljena je šesta izložba božićnih jaslica "BOŽIĆU USUSRET 2020." koja će biti dostupna za razgledavanje od 13. prosinca 2020. u radno vrijeme Muzeja.


    Na izložbi sudjeluju ustanove, škole, udruge i kreativni pojedinci njih 25 iz 4 županije koji su izložili 27 ručno rađenih jaslica od različitih materijala i različitih umjetničkih dosega. Jaslice su izrađene od različitih materijala ili kombinacija različitih materijala. Od prirodnih poput komušine -luščinja, mahovine, češera, kore drveta , pijeska, pa do jaslica ukrašenih prirodnim biljkama poput čuvarkuće, zečjaka, sivkaste gladice i vlasulje bradice, bršljena. Tu su i jaslice od keramike, drva, gline, tijesta, papira, jute, vate, zatim rađene pirografijom, čunčanom čipkom, kukičanjem... Od vrbove šibe u duhu pletarske i košaraške đurđevačke tradicije, tradicijske starinske hiže iz okolice Dubrave, preko 100 godina starih figura u pijesku iz Đurđevačkih pjesaka-Hrvatske sahare, figura obučenih u narodnu podravsku nošnju i još mnogo različitih kombinacija. Sve u svemu pravo bogatstvo kreativnosti, kulturne i tradicijske baštine, a pošto je izrada jaslica upisana u listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, izložba značajno doprinosi promociji nematerijalnog kulturnog dobra i tradicijske baštine RH.

    Predgovor za katalog izložbe napisala je g.Elizabeta Milanović Glavica, univ.spec.oec. iz Koprivnice.

    Organizatori izložbe su udruga "Peski-Art Đurđevac", Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca, a izložba je organizirana uz pomoć i podršku Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije.

    Muzej je otvoren za posjetitelje u radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 08,00 do 16,00 sati, subotom od 10,00 do 16,00 sati, a nedjeljom od 10,00 do 14,00 sati, te se pozivaju svi da uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera razgledaju izložene jaslice i uživaju u jaslicama kao ogledalu Božje ljubavi.

    Izložba će biti postavljena do blagdana Sveta Tri kralja 06. siječnja 2021.


    Predgovor za katalog izložbe napisala je g.Elizabeta Milanović Glavica, univ.spec.oec. iz Koprivnice.

JASLICE KAO OGLEDALO LJUBAVI

 

    Nikada Bog ljudima nije toliko blizak kao u Božićnoj noći, kada se ograničava ljudskim tijelom i dolazi na svijet u obliku nejakog djetešca koje je potrebno naše ljubavi i pažnje. Upravo taj nježan prizor Božjeg dolaska na svijet ovjekovječen je jaslicama. Jaslice ubrojnim katoličkim obiteljima prizivlju sjećanja na djetinjstvo kada su u njihovim domovima već od Došašća, polako tekle pripreme za blagdan Božića. Sve je trebalo biti uredno, čisto i dostojno novorođenog Kralja, kojem širom raskriljujemo vrata i pozivamo Ga da nam dođe u dom i naša srca. Mnogi se sa sjetom prisjećaju svojih obiteljskih jaslica koje su se čuvale u kutijama kao posebna dragocjenost i jednom u godini izlagale na najposebnijem mjestu u kući, gdje su ih svi mogli vidjeti i uživati u njihovoj ljepoti i raskoši.

    Uređivanje i postavljanje jaslica - koliko je samo radosti pričinjavala ta naizgled jednostavna obiteljska aktivnost! Godine prolaze i svijet se nemilice mijenja. Tako su dolaskom modernijih vremena polako, gotovo nečujno, jaslice istisnute iz obiteljskih domova. Zamijenili su ih moderniji oblici i figure koje se dizajnerski bolje uklapaju u užurban, suvremen svijet. Naizgled se ništa bitno nije promijenilo, a promijenilo se zapravo – sve. U sveopćoj jurnjavi, zaboravili smo pravo značenje božićnih jaslica i blagdana Božića. Božić danas zapravo više nalikuje na neku od blještećih reklama u kojima nam srca ostaju prazna. Nakon svih događanja koja se nemilice izmjenjuju kroz godinu, Božić nam dođe kao još jedna obaveza koju trebamo ispuniti, kako bi sve naizgled izgledalo savršeno.

    Ovom lijepom izložbom organizatori kao da pitaju svakoga od nas: “Kako se Ja pripravljam za dolazak malenog Isusa? Na koji način njegujemo biteljsku i kulturnu baštinu svoje obitelji, svoga kraja?” Jer je umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica duboko ukorjenjeno u našu kulturu i ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra naše domovine. Bile načinjene od raskošnih materijala ili skromnih, priručnih stvari, u slučaju kada je za izradu jednih potrebno i nekoliko mjeseci, jednako kao i u slučaju kada njihovu izradu mjerimo kroz tek nekoliko tjedana, dana ili sati, kakve god bile, tko god ih izradio i kome god ih pokazao, svake od njih nose važnu poruku onome koji ih promatra. Ta poruka je ljubav! Bog ljubi čovjeka najvećom mogućom ljubavlju. Upravo svojim utjelovljenjem u čovjeka, na tu nas ljubav podsjeća svakog dvadeset i petog prosinca. Postavši maleno dijete u jaslama, Bog nam je odaslao poruku u kojoj stoji da Mu treba naša ljubav. Ni manje ni više nego onoliko koliko je svakom novorođenčetu, da bi preživjelo, potrebna ljubav njegove obitelji. No, ljubav nije romantična pjesma, dobar film ili zanimljiv roman. Ljubav je glagol. Radni. Trpni. Trajni. Nesvršeni. Ljubav je svjesna i namjerna odluka. Ljubav je motiv koji nas tjera da zasučemo rukave i upremo našim odgovornim, svakodnevnim djelima vraćati našem Bogu ničim zasluženi dar postojanja. Bog nam je dao život, roditelje, ljude, prilike i talente. Na nama je da volimo djelima. Da skrovito, trpno, ustrajno, sigurno, dosljedno i korisno prigrlimo sve što nam život donese.

    Neka vam ova lijepa izložba posluži kao motivacija, kao inspiracija i prilika da se prisjetite svih onih lijepih, nježnih, toplih obiteljskih trenutaka zajedništva. Tako (možda) poželite i sami pokrenuti ili obnoviti obiteljsku tradiciju, te u okrilju vlastitih domova prizovete pravu čaroliju Božića uz – jaslice.

 

Elizabeta Milanović Glavica, univ.spec.oec.Podijeli ovu stranicu

VRH