SVEČANA IZLOŽBA "PODRAVINA SVOJEMU GENERALU"

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

  Kao što je uobičajeno, udruga "Peski-Art Đurđevac" slijedom svojeg opredjeljenja evociranja vrijednosti Domovinskog rata i doprinosa hrvatskih branitelja i svojega sugrađanina i heroja Domovinskog rata generala MLADENA MARKAČA hrvatskoj slobodi, i ove godine obilježava značajne datume novije hrvatske povijesti, a posebice 16. studenoga na koji datum je 2012. godine donesena oslobađajuća presuda za hrvatske generale u Haagu.

    Obilježavanje je započeto 10. listopada 2020. u Đurđevcu u društvenom domu „Mladen Markač“ kada je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca održana 8.likovna radionica "Peski-Art 2020. Đurđevac". Tada se sastalo pedesetak likovnih stvaratelja iz osam hrvatskih županija kako bi stvarali likovne radove, a koji su namijenjeni za darovanje Općoj bolnici Gospić kao jednoj od ratnih bolnica u Domovinskom ratu. Namjera organizarora je te prirediti izložbu nastalih radova i njom i prigodnim programom obilježiti osmu godišnjicu važnog datuma novije hrvatske povijesti 16.11., izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a u čast generala Mladena Markača .

    Organizatori su likovne radove opremili (uramili), stručno obradili (povjesničar umjetnosti prof. Franjo Horvat) te tiskali prigodni katalog izložbe i sve pripremili za svečanu izložbu „Podravina svojemu Generalu“.

    No, s obzirom na situaciju sa epidemijom bolesti covid-19 i sukladno mjerama i preporukama nacionalnog i županijskog stožera za sprečavanje širenja bolesti COVID-19 ove godine, nažalost, neće se moći organizirati svečana izložba u fizičkom smislu.

    No, kako bi se, sukladno situaciji, ipak primjereno obilježilo značajne datume novije hrvatske povijesti, a naročito datum oslobađajuće presude u Haagu, udruga „Peski-Art Đurđevac“ će svečanu izložbu održati u ONLINE izdanju na način da će izraditi video prezentaciju izložbe likovnih radova i objaviti je 16. studenoga 2020. na internetu na youtube kanalu i na taj način učiniti je dostupnom za pregled široj javnosti.

    Udruga će, dakako, likovne radove , kako je i predviđeno darovati Općoj bolnici Gospić, a primopredaju će organizirati u dogovoru sa bolnicom u Gospiću kad se za to steknu uvjeti i popravi epidemiološka situacija.


Podijeli ovu stranicu

VRH