Prijedlog tarifnog modela za struju i plin za udruge KUA

Hrvatski sabor kulture

Dana 5. travnja 2022. godine Hrvatski sabor kulture dostavio je prijedlog Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji i Ministarstvu kulture i medija RH kojim se traži poseban međutarifni model i odgovarajuća cijena električne energije i plina za udruge KUA koje trenutno plaćaju cijenu istog po kategoriji poduzetništva iako one nisu poduzetnici.

Prijedlog HSK-a

Poštovani/a,
s obzirom na aktualnu situaciju višestrukog porasta cijene električne energije (preko 200%) i plina (preko 340%) za poduzetništvo te činjenicu da udruge kulturno-umjetničkog amaterizma kao kupci istog plaćaju cijenu po kategoriji poduzetništva, a da one nisu poduzetnici, na inicijativu članica Hrvatskog sabora kulture dostavljamo Vam prijedlog dopune postojećeg tarifnog modela, novim međutarifnim modelom koji bi cjenovno bio posebno prilagođen ovim udrugama budući da su iste registrirane temeljem Zakona o udrugama, a njihov cilj nije stjecanje dobiti, odnosno neprofitnog su karaktera.
Posebno bismo željeli istaknuti da unutar udruga kulturno-umjetničkog amaterizma postoji jedan manji broj onih s gospodarskom djelatnošću koje temeljem aktualnog Poziva za subvencioniranje dijela krajnje cijene opskrbe plinom za mikro, male i srednje poduzetnike s godišnjom potrošnjom plina do 10 GWh (od 1. travnja 2022.) neće ostvariti subvencije za plin jer kao udruge nisu prihvatljivi prijavitelji, odnosno nisu mikro, mali ili srednji poduzetnici, što u konačnici u potpunosti opravdava utemeljenost našeg gore spomenutog prijedloga.
Djelovanje udruga kulturno-umjetničkog amaterizma od državnog je značaja s obzirom na njihovu masovnost, odnosno broj članova koje okupljaju, tradiciju i kontinuitet te kulturološki i društveni značaj te djelovanje na cjelokupnom području RH. U protekle dvije godine, zbog utjecanja pandemije bolesti COVID-19 i obustave njihovog rada, one su pretrpljene značajne posljedice (značajno umanjeni prihodi i usitnjavanje članstva), a dodatni trošak zbog rasta cijene električne energije i plina, koji su neke udruge osjetile već od siječnja 2022. godine, dodatno prijeti njihovom poslovanju i likvidaciji tim više jer kako se sada čini porast ovih cijena bit će na duži rok.
Najljepše Vas molimo za hitan razgovor po ovom pitanju i pomoć kako bi se pronalaskom adekvatnog međutarifnog modela koji bi cjenovno bio posebno prilagođen udrugama kulturno-umjetničkog amaterizma i njihovoj neprofitnoj djelatnosti osigurali odgovarajući uvjeti za njihov opstanak i rad.
Primite našu iskrenu zahvalnost na razmatranju našeg prijedloga kao i pozdrave u ime naših udruženih 1.040 udruga s 2.366 izvođačkih sastava i više od 80.000 članova.
Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH