PREDANI LIKOVNI RADOVI VETERANSKOM CENTRU PODRUŽNICI SINJ

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

Izaslanstvo udruge „Peski-Art Đurđevac“ i Grada Đurđevca boravili su u Gradu Sinju 03. i 04 lipnja 2024., te su Veteranskom centru Podružnici Sinj predali 54 likovna rada nastalih u sklopu projekta „Podravina svojemu generalu“, a koji su izrađeni na likovnoj radionici „Peski-Art 2023. Đurđevac“. U izaslanstvu Grada Đurđevca su bili, izaslanica gradonačelnika Hrvoja Jančija, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel, članovi udruge „Peski-Art Đurđevac“ i suradnici predvođeni predsjednikom udruge Franjom Mihočkom kao organizatori projekta, te đurđevačka novinarka i izvjestiteljica Anđela Lenhard Antolin. Njima se u Sinju pridružio i general Mladen Markač u čiju čast se projekt i provodi.

Svečanost primopredaje održana je u utorak 04.lipnja, a započela je odavanjem počasti polaganjem vijenca na spomenik palim Cetinjanima te paljenje svijeća i molitvom u Spomen parku hrvatskih branitelja ispred gradske uprave Grada Sinja.
Svečanost se nastavila svečanom akademijom koja je održana u Veteranskom centru podružnici Sinj, a uz domaćina, voditelja podružnice Igora Vidalinu svečanosti su prisustvovali i skupu se obratili izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra Hrvatskih branitelja RH Tome Medveda, ravnatelj ustanove Veteranski centar general Josip Lucić, saborski zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gvardijan Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske Fra Marinko Vukman, a skupu su prisustvovali i načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak, predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatskih vojnih invalida te predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Sinja i Cetinjske krajine.
U ime Grada Đurđevca svečanosti je prisustvovala i nazočnima se obratila izaslanica gradonačelnika Grada Đurđevca Hrvoja Jančija, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel, a u ime organizatora projekta skupu je nazočilo izaslanstvo članova udruge „Peski-Art Đurđevac“ u čije ime se skupu obratio predsjednik udruge Franjo Mihočka.
Program je vodio i svečanost uveličao recitalima svojih pjesama hrvatski branitelj, pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra.
Svi govornici u svojim govorima istaknuli su značaj održavanja manifestacija siječanja na važne događaje iz Domovinskog rata, a posebno istaknuli značaj sjećanja na važne datume poput 16.11. 2012. i donošenje oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a povodom kojeg se projekt „Podravina svojemu generalu“ i provodi.
U ime Grada Đurđevca izaslanica gradonačelnika Edita Janković Hapavel pozdravila je sve u ime gradonačelnika Hrvoja Jančija i saborskog zastupnika i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića te govorila o poveznicama Grada Đurđevca i Grada Sinja, a to su osim generala Mladena Markača koji je rođeni Đurđevčan, ali i počasni građanin Sinja i značajne poveznice zaštićene kulturne baštine kao što je Sinjska Alka i Legenda o Picokima.
Franjo Mihočka je u svojem govoru prisutnima pojasnio ciljeve projekta „Podravina svojemu generalu“ i razloge odluke da se likovni radovi daruju upravo u Grad Sinj i Veteranski centar u Sinju, a to su značajan doprinos naroda i branitelja Cetinjske krajine hrvatskoj slobodi u Domovinskom ratu, ali i kroz povijest kada su svojom hrabrošću i odlučnošću i uz pomoć Čudotvorne Gospe Sinjske čuvali i očuvali slobodarski duh hrvatskoga naroda.
U ime domaćina Veteranskog centra Podružnice Sinj sve je pozdravio i izrazio srdačnu dobrodošlicu voditelj podružnice Igor Vidalina koji je izrazio zahvalnost za darovane likovne radove, ali i za doprinos generala Mladena Markača i hrvatskih branitelja slobodi i suverenitetu hrvatskoga naroda i Republike Hrvatske.
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je u svojem govoru posebno istaknuo originalnost provođenja projekta „Podravina svojemu generalu“ i to da se upravo kulturnim događanjima širi spoznaja o karakteru hrvatskoga naroda i njegovim vrijednostima, a kroz ciljeve se na originalan način promovira značaj događaja iz Domovinskog rata i izražava zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos hrvatskoj slobodi.
Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i Ministar hrvatskih branitelja Tome Medveda, ravnatelj ustanove Veteranskog centra i prijatelj i suborac Mladena Markača, general Josip Lucić je u svom posebno emotivnom govoru govorio o značaju očuvanja siječanja na događaje iz Domovinskog rata i značaj oslobađajuće presude koja je donesena hrvatskim generalima u Haagu. Također je govorio o događajima i doprinosu generala Mladena Markača stvaranju policijskih i oružanih snaga koje su svojom spremnošću, hrabrošću, opremljenošću dovele do potpunog oslobađanja hrvatskih teritorija i očuvanja samostalnosti i slobode mlade hrvatske države. Posebno se zahvalio žrtvi i doprinosu hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.
Na kraju svečanosti predaje likovnih radova potpisivanjem Darovnice o darovanju između predsjednika udruge „Peski-Art Đurđevac“ Franje Mihočke kao darivatelja i voditelja Veteranskog centra Podružnice Sinj izvršena je i službena predaja 54 likovna rada koji će oplemenjivati i ukrašavati terapijske i radne prostore korisnika i osoblja veteranskog centra Podružnice Sinj.
Svečanost je završila molitvom i blagoslovom koju je vodio gvardijan Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, te domjenkom i druženjem domaćina i gostiju.
Izaslanstvo iz Đurđevca u svojem dvodnevnom boravku obišli su i razgledali Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske, Muzej Sinjske alke, gradske znamenitosti i sam Grad Sinj te se upoznali s njegovim znamenitostima i značajkama, a ostvarili su i uspostavili prijateljske kontakte i dogovorili suradnju na kulturnom i turističkom planu.
Izaslanstvo je putovalo u Sinj uz potporu Grada Đurđevca i u realizaciji Podravina express toursa

Podijeli ovu stranicu

VRH